Hlavní obsah

Notorious RBG zlepšila život Američanek. Trump chce místo ní členku sekty

Foto: Profimedia.cz

Poté, co se dozvěděli o úmrtí soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgové, vyšli lidé do ulic Washingtonu.

Reklama

Článek

Spojené státy přišly o ikonu feminismu, soudnictví i popkultury. Minulý pátek zemřela soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgová. A zatímco davy uctívaly její památku, Donald Trump se rozhodl konat.

Šéf Bílého domu se téměř ihned poté, co přišla zpráva o úmrtí Ruth Bader Ginsburgové, vyjádřil, že novou soudkyni Nejvyššího soudu jmenuje co nejdříve. Měl několik tipů, pravděpodobnou nástupkyní na místo RBG (jak se zesnulé soudkyni říká) je Amy Coney Barrettová, federální soudkyně, která je známá svými ultrakonzervativními postoji a také tím, že je podle zjištění amerického listu The New York Times členkou křesťanské skupiny People of Praise. O té se často mluví spíše jako o sektě.

Potenciální zvolení Barrettové do funkce nejvyšší soudkyně by mohlo ohrozit křehká práva amerických žen. Zejména ta týkající se reprodukční svobody. Trump její jmenování zvažoval už před dvěma lety, kdy se u Nejvyššího soudu objevilo volné místo. Americký prezident nakonec sáhl po Brettu Kavanaughovi a demokraté se tehdy proti volbě Barrettové výrazně ohrazovali. Jednak kvůli jejím otevřeně negativním postojům k potratům, ale také v souvislosti s takzvanou Obamacare, tedy zdravotnickým systémem, který zavedl Trumpův předchůdce Barack Obama a který se Trump snaží během celého svého mandátu zrušit. A zasekl se s tím právě u Nejvyššího soudu.

Ruth Bader Ginsburgová, která prakticky celou svou kariéru u Nejvyššího soudu byla v liberální menšině, za práva žen neúnavně bojovala. V sedmdesátých letech byla jako právnička důležitou postavou v americkém hnutí za ženská práva – právě u Nejvyššího soudu se jí podařilo vyargumentovat případy, které pozici žen posunuly zase o kousek blíž k rovnoprávnosti.

„Šlo třeba o případ, v němž se řešilo, že když zemře voják, jeho choť dostane peníze od armády. Ale když zemře vojačka, její manžel nic nedostane. Nejvyšší soud nakonec začal používat 14. dodatek ústavy nejen vůči rasové nerovnosti, ale i té genderové. Ginsburgová dlouhé roky bojovala v rámci amerického ženského hnutí za to, aby se ženy přiblížily rovnosti před právem,“ vysvětluje v Checkpointu historička a autorka knihy Speaking of Feminism Rachel F. Seidmanová.

Historička Seidmanová v Checkpointu sdílela i pocity z atmosféry bezprostředně po úmrtí soudkyně Ginsburgové: „Je to něco úžasného. Žiju ve Washingtonu a ten večer, kdy RBG zemřela, jsme v televizi viděli, jak se začínají lidé scházet u budovy Nejvyššího soudu. My bydlíme ani ne míli odtamtud. Sebrali jsme se s manželem a šli tam,“ popisuje.

Rozhovor s ní najdete v aktuální epizodě podcastu Checkpoint. Poslechněte si ji v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Čtvrthodinka o světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám pište na audio@firma.seznam.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Související témata:

Doporučované