Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

O půl roku později, ale přece. V Praze startuje MČR v curlingu

Mělo se hrát už v dubnu. Vše ale změnila epidemie koronaviru a souboj o titul mistra ČR startuje až nyní. Posunutí způsobilo některým týmům velké problémy a zejména v ženském turnaji celá řada celků chybí. Mužská kategorie ale slibuje dramatické souboje do posledního kamene. Semifinále a finále můžete sledovat na webu ctsport.cz.

Anna Kubešková
zdroj: curling.cz

Finálová část mistrovství republiky v curlingu se odehraje ve specializované hale v Praze-Roztylech, startuje ve čtvrtek 24. září v 19.00 a vyvrcholí v úterý 28. září v 18.00 druhým finálovým utkáním (hraje se na dva vítězné zápasy), popř. při vyrovnaném stavu 29. září opět v 18.00 třetím rozhodujícím utkáním.

Jednoznačným favoritem finále mistrovství republiky žen v curlingu je celek Anny Kubeškové (Liboc 3). Současné reprezentační družstvo zde bude bojovat o svůj šestý domácí titul v řadě. Do boje o medaile nastoupí jen tři ženské týmy – loňské vicemistryně Zbraslav W odstoupily kvůli osobním důvodům, další dva týmy Savona H (skip Synáčková) a Savona M (skip Miklíková) pak finále odehrají v citelně oslabených sestavách z důvodů těhotenství.

"Tým Anny Kubeškové má mnohem více herních zkušeností než soupeřky, loni odehrál řadu turnajů Světového poháru i mistrovství Evropy. Zkušenost, sehranost i schopnost zvládat tlak stojí jednoznačně na jeho straně," řekl reprezentační trenér Brad Askew.

Mužský turnaj bude vyrovnaný a rozhodnou maličkosti

O poznání zajímavější situace naopak nastane u mužů, kde nastoupí čtyři velice kvalitní a poměrně vyrovnané týmy. Papírově by do úplného finále MČR měly postoupit celky Zbraslav Klíma (skip Lukáš Klíma – loňský vítěz) a Kolibris 1 (skip Šik – předloňský vítěz), nicméně u mužů v posledních letech často docházelo k překvapením.

"Tým Lukáše Klímy je určitě favoritem mistrovství, nemůžeme ale zapomínat na zkušený celek vedený Davidem Šikem. Navíc je možné úplně vše, za poslední čtyři roky jsme pokaždé měli jiného vítěze," připomněl Askew.

Tým Lukáše Klímy dokázal loni po dlouhých čtyřech letech vrátit českou reprezentaci do A skupiny mistrovství Evropy, vyhrál i zářijový mezinárodní turnaj Kolibris cup a právem je favoritem na titul, na paty jim ale bude šlapat družstvo Davida Šika, do něhož se na finále vrátí vynikající hráč Tomáš Paul, který se v posledních letech s výbornými výsledky specializuje na mixed doubles.

Odepisovat nelze ani další dva účastníky Zbraslav OH (skip Karel Klíma) a Liboc (skip Kubeška), tým Zbraslav OH v posledních měsících výrazně zvýšil tréninkové úsilí, což se projevuje na zlepšeném herním projevu i sebevědomí. Liboc vedená zkušeným Karlem Kubeškou patří mezi černé koně na každém mistrovství. Suma sumárum – mužská část finále nabídne zajímavé souboje od prvního zápasu do posledního.

Jak bude vypadat samotný turnaj?

Finálová část se odehraje následujícím způsobem – nejprve nastane základní část, kde každý s každým dvakrát poměří své síly, první družstvo postoupí přímo do finále, druhý a třetí tým sehraje semifinále. Samotné finále se hraje na dva vítězné zápasy.

Otazníky ovšem visí nad dalším průběhem curlingové sezony, česká se zatím plánuje bez omezení, avšak Světová curlingová federace již kvůli epidemii koronaviru zrušila všechny velké akce do začátku roku 2021, neodehraje se tedy mistrovství Evropy, není jisté, zda nebudou zrušena i jarní mistrovství světa, což značně zamíchá s kvalifikačním systémem na olympiádu. Se současným vývojem situace v ČR i ve světě nemá však momentálně smysl polemizovat, zatím jen věříme, že se zásah koronaviru vyhne finále MČR a budeme svědky řady dramatických utkání!

V průběhu finálového turnaje se také odehrají baráže o postup do extraligy, v hale na Roztylech se tedy bude hrát od čtvrtečního večera téměř nepřetržitě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články