Praha rozšiřuje modré zóny. Od příštího roku se parkování v dalších částech zkomplikuje

Od 4. ledna příštího roku budou zóny placeného stání platit na celém území Prahy 9. Nově tak budou na Proseku, Střížkově, Krocínce, v Poděbradské ulici a v Nových Vysočanech. Na svém zasedání to schválilo zastupitelstvo městské části.

Ilustrační fotografie
reklama

V městské části bude zaveden systém Fialové zóny - Reservé. Podle radního pro dopravu v Praze 9 Tomáše Holečka (ODS) by měl dostatečně ochránit rezidenty, aniž by zároveň omezil možnost parkování návštěvám, řemeslníkům nebo drobným živnostníkům. "Systém ZPS Fialové zóny - Reservé shledáváme v mnoha ohledech jako přívětivější, a proto jej chceme od příštího roku zavést i v Libni a Vysočanech, kde již zóny jsou," doplnil Holeček.

Území deváté městské části bude v rámci navržených zón placeného stání rozděleno do tří menších celků. Občané Prahy 9 si tak budou moci vybrat, zda si zakoupí oprávnění pro parkování v celé městské části za 1200 korun ročně nebo jen v jedné z oblastí, což bude levnější. Jednu ze zmíněných oblastí bude tvořit území Libně a Vysočan, Hloubětín bude druhou oblastí a Nové Vysočany, Krocínka, Střížkov a Prosek třetí. Oprávnění k parkování pouze v té části Prahy 9, kde rezident bydlí, vyjde na 600 korun.

Mluvčí radnice Marie Kurková dále uvedla, že standardní hodinová sazba bude 30 korun za hodinu. Víkendové ceny jsou nyní otázkou dalších jednání. Například v Libni by podle zastupitelů mohla případně platit dynamická cenotvorba. "Pokud se o víkendech nebudou konat velké akce v O2 Areně a UNYP Areně v Podvinném mlýně, budou návštěvníci parkovat zdarma nebo za minimální cenu. A v době akcí, které musí být předem nahlášeny, bude platit maximální možná hodinová sazba," vysvětlila Kurková.

Po zavedení zón placeného stání by se podle Holečka zejména na Proseku a na Střížkově mohl snížit počet parkujících automobilů. Dalším řešením případného deficitu parkovacích míst je například také zapojení volných stání v parkovacím domě na Proseku u obchodního centra Billa a na povrchových parkovištích, o čemž se bude dále jednat. Zastupitelé rovněž radnímu dali za úkol, aby na Proseku a Střížkově zajistil dalších minimálně 150 parkovacích míst. Dosáhnuto toho má být buď změnou parkovacího režimu, nebo vybudováním nového parkoviště.

Zóny placeného stání (ZPS) nyní platí v Praze 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16 a 22. První regulace parkování začala v 80. letech, takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Zřizovatelem ZPS v Praze je hlavní město Praha, správcem ZPS je Technická správa komunikací hlavního města.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky