Soud označil kauzu Nečasové a Rittiga za příliš komplikovanou. Rozhodnutí v případu odložil o týden

Pražský vrchní soud odročil kauzu údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby. Případ, ve kterém čelí obžalobě manželka bývalého premiéra Jana Nečasová a také lobbista Ivo Rittig, označil soud za komplikovaný a rozhodnutí by měl vyhlásit příští týden ve čtvrtek. Městský soud už dříve všechny obžalované viny nepravomocné zprostil. Proti tomu se ale odvolal státní zástupce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Jana Nečasová přicházejí k soudu

Jana Nečasová s manželem, bývalým premiérem Petrem Nečasem | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Senát soudce Viktora Macha si nejprve vzal před vyhlášením rozhodnutí hodinu na rozmyšlenou, poté ale oznámil, že usnesení vynese až 1. října. Státní zástupce Rostislav Bajger ani advokáti obžalovaných nechtěli před novináři příliš spekulovat, pro kterou ze stran může být tento vývoj příznivý. Shodli se jen na tom, že je překvapil. Podle některých by situace mohla znamenat, že v tříčlenném senátu nepanuje shoda, podle jiných se jen soudci nestihli seznámit se všemi listinami, které Bajger připojil k důkazům.

Expremiér Nečas je nevinen, rozhodl soud v kauze trafik pro exposlance. Stejně jako Nečasová a Boček

Číst článek

Podle obžaloby se Rittig v roce 2012 dověděl od Nečasové, tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), že předseda vlády dostal utajený materiál od šéfa civilní rozvědky. Údajně si dovodil, že se týká právě něj, a poslal proto svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která mu podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig tak potom údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Pražský městský soud napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé – po odchodu původního předsedy senátu do důchodu – rozhodl opačně. Uvedl při tom, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

‚Absurdní‘ obžaloba

Státní zástupce pro Nečasovou žádá tříleté vězení, pro oba muže navrhl podmínky a peněžité tresty. V odvolání se domáhá toho, aby městský soud musel ve věci rozhodovat potřetí. Ve čtvrtek připustil, že se Rittig s právníkem nedozvěděli ze zprávy BIS žádné detaily. „Podstatné ale je, že se dověděli, jaká činnost je předmětem zájmu zpravodajské služby,“ podotkl.

Nikdo z obžalovaných k zasedání nedorazil. Trojice vinu odmítá, podle Rittiga je obžaloba absurdní. Obhájci poukazují mimo jiné na to, že informace o lobbistově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři.

Odtajněné pozadí kauzy Homolka. ‚Když se Dbalý vožere, nevíme, co vybleje,‘ báli se u lobbisty Rittiga

Číst článek

Advokáti rovněž tvrdí, že klíčový důkaz obžaloby – odposlechy Rittigovy schůzky z hotelu Ventana – nelze použít, protože je policie pořídila při prověřování jiné věci. Právě z tohoto důvodu podal odvolání proti zprošťujícímu rozsudku i Rittig, který se domáhá konstatování, že skutek se ani v jeho případě vůbec nestal. Lobbistův právník řekl, že bez odposlechů neexistuje proti jeho klientovi žádný přímý důkaz.

Nečasovou justice už dříve potrestala tříletou podmínkou a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy, a to za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování dřívější Nečasovy manželky. V kauze tzv. trafik pro poslance ODS ji soud minulý měsíc nepravomocně zprostil viny a zároveň zastavil její stíhání za nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Rittiga soudy osvobodily v případu tunelování firmy Oleo Chemical. Obžalován je ještě v kauze pražského dopravního podniku.

ČTK, efa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme