Anketa #1: Kulturní průmysl dostal opět červenou. Co na omezení říkají Katarzia, Michal Horák nebo Josh Stewart?

Vydáno 24.09.2020 | autor: Hana Bukáčková

Série nových opatření proti koronaviru rozpoutala opětovné hromadné rušení akcí. O práci tak přišli nejen muzikanti, ale také zvukaři, bedňáci, promotéři a spousta dalších lidí, kteří mají co dočiněné s kulturním odvětvím. Redakce iREPORTU se těchto osob zeptala, jak se nová omezení dotknout jich osobně. Mají představu, jak by měly koncerty v této situaci vypadat? Je vůbec možné je uspořádat? A měl by stát hudebníkům a promotérům kompenzovat ušlé zisky? V prvním díle ankety odpovídali Jay Kučera ze Skywalker, Honza Křížek, Katarzia, Michal Horák, Martin Pokorný z agentury Brainzone, Josh Stewart z Gaia Mesiah, Martyn Starý z WYFE a Tomáš Konůpka.

Anketa #1: Kulturní průmysl dostal opět červenou. Co na omezení říkají Katarzia, Michal Horák nebo Josh Stewart? Anketa #1: Kulturní průmysl dostal opět červenou. Co na omezení říkají Katarzia, Michal Horák nebo Josh Stewart?

Jay Kučera (Skywalker)

Nejsem epidemiolog nebo virolog, takže k tomu asi moct říct nemůžu. Ale jestli zneužívá současná vláda situaci ke svému prospěchu? Jasně. Postupovala by jiná vláda jinak? Pravděpodobně ne. Covid není hoax, ale možná není tak šílenej, jak se tvrdí. Netuším, nejsem schopen si vybrat stranu.

V případě, že vláda bere v potaz názory expertů, kteří říkají, že se musí omezovat a zavírat, měla by také kompenzovat. Business model existence naší společnosti naprosto nefunguje, ale v dobách klidu se to mocnejm a bohatejm daří zakrejvat, teď je vidět, že ne. Spousta znamých i neznámých v kultuře dostává strašně na prdel, tohle je třeba kompenzovat. Obávám se, že se to ale nestane. Ale tohle se tady táhne už delší dobu. A to kvůli tomu, co Babiš reprezentuje, totiž absurdní sen o "řízení státu jako firmy". A to mu nejde, čehož jsme svědky.

Honza Křížek

Samozřejmě vnímám, že se tento stav dotkne kultury a všech spřízněných profesí. Nejsem si jistý, jestli proběhnou taky moje plánované podzimní koncerty. Myslím si, že by měl stát v této těžké chvíli podpořit především ty kulturní sektory, které taková opatření nejvíc zasáhnou. Byl bych taky moc rád, aby naše vláda konečně začala pracovat pro lidi, nechala rozhodování o důležitých opatřeních na odbornících a nehonila si hloupě body před volbami, jako tomu bylo do teď. Jen kvůli takovému neuváženému jednání jsme se nyní ocitli v tak těžké situaci.

ROCK BLOG | Honza Křížek o Křídlech tažných ptáků

Osobně zastávám názor, že není nic jednoduššího, než nosit roušky tam, kde je to nezbytně nutné, a je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a to s virem, nebo bez něj. Předejdeme tím zbytečným komplikacím a nebudeme muset lamentovat nad tím, jestli je to vymyšlená nemoc, nebo skutečná hrozba, zejména pro některé ohrožené skupiny lidí. Zároveň budeme chránit jak naše nejbližší, tak například zdravotnický sektor před možným kolapsem.

Katarzia

Momentálně se řídíme vyhlášeními a snažíme se jim přizpůsobit. Naše koncerty začínají v říjnu a počítáme s tím, že se každý týden objeví nějaké nové nařízení nebo vyhláška. Jsme s tím smíření. Já osobně už se tématem covid ani nezaobírám, koho by to ještě bavilo? Člověk si potřebuje zachovat v pořádku své dušení zdraví, a tak jsme si zvykli nosit roušky a být ohleduplní. A to, jestli se koncerty uskuteční, nebo ne, se vždy uvidí týden předtím. Zatím počítáme s tím, že odehrajeme všechny a těšíme se. I kdyby měli lidé sedět ve skafandrech a my v ocelových budkách, jsem odhodlaná je uskutečnit.

Katarzia interview: Šlehající ohně českého rocku nejedu

Pracuji na nových nápadech a aktuálně se věnuji dokončování hudebního videa k písničce Hoří i voda, které bychom měli zveřejnit na konci října. Velmi se na to těším, protože video bude mega cool.

Hudební sektor se dá podpořit helikoptérovými dotacemi. Ten systém je ale třeba vymyslet, nejde ho udělat za měsíc. Vláda by na tom určitě měla pracovat. Další možností jsou granty a stipendia, kterými se na Slovensku snaží pomoct i Ministerstvo kultury. Nedávno vyhlásilo mimořádnou výzvu na poskytnutí stipendií pro technické složky do 3000 Eur. Myslíme pozitivně a věřím, že se řešení najde. A lidí, kterých to nějakým drastickým způsobem zasáhne, bude co nejméně.

Michal Horák

Shrnul bych to asi tak, že teď zkrátka nevíme, čekáme a doufáme. Pokud by akce zůstaly povolené s těmito podmínkami, tak bychom uvažovali o pokračování turné s Voxelem. Roušky a sezení by se s trochou vůle zvládnout daly. Teď je zkrátka ale na prd něco plánovat, když se každým dnem situace mění. Věřím ale, že to zmáknem, páč nejsme z cukru, a co nevidět si pěkně zase v klidu společně na koncertech zabékáme.

Martin Pokorný (agentura Brainzone)

Jako hudební producenti tím máme samozřejmě omezené pole působnosti a nejvíce to dopadne na ty největší kapely. Například s kapelou Chinaski jsme podzimní turné museli odložit na další jaro a velmi vážně zvažujeme nějakou alternativní venkovní verzi. Při zájmu desetitisíců diváků to není snadné, ale nějaké řešení najít musíme.

Chinaski vyrazí na vánoční turné

V této situaci je to hlavně na pořadatelích, aby přesvědčili diváky, že i je i v těchto podmínkách čeká zajímavý zážitek a hlavně, že bude prostředí bezpečné. Kdo to dokáže, tak má šanci přežít. Drtivá většina míst, ale takové podmínky neumožňuje a tam můžeme očekávat existenční problémy. Více než o konkrétní nařízení hraje roli nálada ve společnosti a tu teď hodně určuje politika, kterou neovlivníme.

Uvítali bychom minimálně kompenzaci za již nasmlouvané koncerty a určitě podporu na vyrovnání výplat zaměstnanců. To jsou náklady, kterým se nevyhneme. Jinak, se bude propouštět a vznikne zde celý sektor nezaměstnaných lidí. Nejvíc by nám ale pomohlo, kdybychom věděli, jaké jsou odhady a plány do budoucna. Klidně i pesimistické, ale očekávatelné. Nejhorší je ta nejistota. Náš obor je specifický svým cash-flow a placením záloh dopředu. Jakýkoliv nečekaný zádrhel v ekonomice může být likvidační.

Josh Stewart (Gaia Mesiah)

Myslím, že je to tragédie pro lidi zapojené do těchto odvětví hudebního, klubového nebo pohostinského průmyslu. Lidé jsou nemocní a lidé budou nemocní, covid-19 je nyní součástí života. Toto onemocnění je horší než některé, ale ne tak špatné jako mnoho jiných a nejsem si jistý, čeho tato nová „omezení“ skutečně dosáhnou. Kde je výzkum, který má ukázat, jak to prospěje naší společnosti.

Gaia Mesiah ovládla pražské Výstaviště. Doprovodili ji The Cork Brothers a Roman Lomtadze

Myslím, že je to reakce na kolena. Měli bychom se více soustředit na to, co přesahuje naše hranice, a proč jsme je tak rychle otevřeli. Stálo to mě, moji rodinu, kolegy a přátele velké množství peněz a stresu. Mohu podpořit veškerá omezení, která jsou nestranná a spravedlivá a budou mít skutečný přínos při snižování rizika onemocnění a přiblíží nám život s Covid.

Nemohu však podpořit to, co se jeví jako zaujatost, a na jednostranných řešeních, která jsou další drtivou ranou pro průmysl, který je můj obor, můj život. Myslím, že je třeba zajistit finanční kompenzaci pro všechny, kterých se tato omezení týkají, a měla by vycházet z toho, jaký měl být smluvní příjem. Nechápu, proč bychom já, moje rodina a moji kolegové měli být v takové pozici, že bychom nebyli schopni se živit a přežít, když neexistuje důkaz, že tato „řešení“ budou mít jakýkoli prokázaný pozitivní dopad na zdraví.

Martyn Starý (WYFE)

Pro nás s kapelou WYFE znamenají rozhodnutí odložit vydání debutové desky a turné k její propagaci. Mrzí nás to, protože máme v podstatě hotovo a jsme přesvědčený o tom, že je to skvělý. Chtěli jsme to zkrátka už lidem ukázat. Ale v této situaci to nemá smysl. A pro mě v mé druhé roli (roli zvukaře jiných kapel), to znamená samozřejmě velké finanční ztráty.

Já si dost nepopulárně myslim, že koncerty v podstatě nemá smysl aktuálně dělat a není ani moc správné se snažit je nějak dělat a kličkovat. Tedy nemá to smysl jak po finanční stránce, tak i s přihlédnutím k faktoru zdravotního rizika. Já prostě nechci hrát koncert, ze kterýho si někdo z fanoušků odnese Covid a dalších padesát to uvrhne do karantény. Není fér se snažit to jakkoli obcházet. Navíc, ruku na srdce, lidi o to teď stejně nemají zájem. Jediná šance, myslím, je zatnout zuby a počkat, až se situace uklidní.

A jestli by měl stát nějak kompenzovat ztráty? Nejsem makroekonom, tomuhle opravdu nerozumím, nicméně jistě je nezbytně nutné sektor podpořit, aby všichni profíci (a že jich máme, i ve světové kvalitě!) nemuseli jít hledat živobytí jinam. Přijít o obrovský kulturní kapitál, který tu máme, by byla šílená a nevratná škoda. Ovšem bude-li se krize nadále prohlubovat, může se to prostě stát, a bohužel je asi potřeba s touhle verzí počítat, i když mně osobně ta představa hrozně bolí. Držme si palce.

Tomáš Konůpka

Můj selskej rozum mi říká něco úplně jinýho, než kam směřujou opatření vlády. Už jenom to, že přes léto prakticky neexistovaly klubový koncerty a vláda je teď omezuje, protože nákaza lidí mezi 20 a 29 přišla z nich.. Je to na hlavu, ne? Budem si s sebou brát židle? A co příště? Moskytiéru? Nakonec to lidi otráví a padnou do apatie. Už se to začíná dít.

Rock DJ (12.): Tomáš Konůpka z Android Asteroid a Mydy Rabycad

Stát má na Ministerstvu průmyslu (!) prostředky na kompenzace umělcům, ale nemá se k jejich vydání. Možná příští rok. A do tý doby? Půjde ještě kulturu zachránit? No nic. Já osobně to nevzdávám. Když mi zrušej koncerty, zavřu se do studia, a budu makat na nový muzice a hledat nový cesty.

Zpracovala: Hana Bukáčková

Témata: Skywalker, Honza Křížek, Katarzia, Michal Horák, Martin Pokorný, Gaia Mesiah, WYFE, Tomáš Konůpka

zavřít