Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Časovku na MS ovládla Van der Breggenová. Obhájkyně titulu Dygertová měla těžký pád

První sada medailí je na mistrovství světa v cyklistice rozdána. Novou šampionkou v časovce se stala v italské Imole po zisku čtyř stříbrných medailí poprvé Nizozemka Anna van der Breggenová. Obhájkyně loňského zlata z Harrogate Chloé Dygertová Owenová z USA měla v dobře rozjetém závodě těžký pád.

Anna van der Breggenová po vítězství v časovce na MS
zdroj: ČTK/AP/ autor: Andrew Medichini

Na téměř 32 kilometrů dlouhé trati si stříbro vyjela Švýcarka Marlen Reusserová, bronz získala další Nizozemka Ellen van Dijková. České reprezentantky neuspěly, figurují až v páté desítce. Tereza Korvasová skončila na 41. místě, Jarmila Machačová o dvě příčky za ní.

Pro největší favoritku a úřadující šampionku Dygertovou skončil závod těžkou nehodou. Třiadvacetiletá Američanka na prvním mezičase vedla a zdálo se, že si jede pro další zlato, ale nezvládla pravotočivou zatáčku, náhle ztratila kontrolu nad kolem a přes svodidla přepadla do srázu ze silnice. Závod nedokončila, při ošetření byla při vědomí a komunikovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Na časovkářský titul dosáhla poprvé Nizozemka Van der Breggenová

Třicetiletá Van der Breggenová, olympijská vítězka (2016) i mistryně světa (2018) ze silničního závodu, o světové zlato z časovky léta usilovala marně. Kýžený titul jí dlouho unikal, na předchozích třech MS získala vždy shodně stříbro, stejně si vedla i v roce 2015.

Tentokrát se ale dočkala. "Po všech těch druhých místech tomu ani nemohu uvěřit, že jsem konečně dosáhla na zlato. Prosila jsem svůj tým, aby mi neříkali vůbec žádné mezičasy, takže jsem ani nevěděla, jak jsem během závodu na tom. Já prostě chtěla jen jet co nejrychleji do cíle, jak to jen šlo. Je to neskutečné, jsem hrozně šťastná," uvedla krátce po závodě van der Breggenová.

Nizozemka vyhrála v čase 40:20, Reusserovou za sebou nechala o více než čtvrt minuty. Van Dijková, která již měla z časovky na MS zlato (2013), stříbro (2016) i bronz (2018), ztratila na vítěznou krajanku přes půl minuty. Manko Korvasové a Machačové činilo takřka sedm a půl minuty.

Muže čeká souboj s chronometrem v pátek. České barvy budou hájit Josef Černý a Jakub Otruba, titul obhajuje Australan Rohan Dennis.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Imole (Itálie) - časovka:

Ženy (31,7 km): 1. Van der Breggenová (Niz.) 40:20, 2. Reusserová (Švýc.) -16, 3. Van Dijková (Niz.) -31, 4. Brennauerová (Něm.) -45, 5. Brownová (Austr.) -1:01, 6. Nebenová (USA) -1:20, ...41. Korvasová -7:24, 43. Machačová (obě ČR) -7:26.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články