Hlavní obsah

Pryč z ulic. Koronavirus zabrzdil finální část volební kampaně

Foto: Profimedia.cz

Formy kampaně musely strany a hnutí přizpůsobit opatřením kvůli růstu případů koronaviru. Velké mítinky už vesměs nechystají.

Reklama

Závěrečnou část kampaně před krajskými volbami nyní na mnoha místech Česka výrazně omezila rostoucí koronavirová čísla. Strany raději ruší plánované mítinky a přesouvají se do online prostředí.

Článek

Strany čeká závěrečná část kampaně ke krajským i senátním volbám, které se uskuteční příští víkend. Formy kampaně musely přizpůsobit opatřením kvůli růstu případů koronaviru. Velké mítinky vesměs nechystají, sázejí většinou na kontaktní kampaň, venkovní reklamu a sociální sítě. I díky tomu za kampaň mnohde utratí méně peněz než v minulosti.

Hnutí ANO vsadilo zvláště na venkovní reklamu. Jeho kampani dominují plakáty, které vedle regionálních témat nesou hesla typu „Splněno“ a „Zařízeno“. Hnutí zatím neustoupilo od plánovaného mítinku například v Pardubicích, v nedalekém Hradci Králové jej změnili v komornější formu setkání s občany.

„Hromadnou akci k závěru kampaně letos kvůli epidemii neplánujeme,“ řekl mluvčí ODS Václav Smolka. Chystaný mítink byl zrušen například v Jihlavě, v Olomouci se k tomu zatím neodhodlali. Podle mluvčího strana, která mimo jiné slibuje postavit kraje na nohy, omezila debaty ve vnitřních prostorách.

Jihomoravský kraj – kampaně měnili narychlo

Foto: Tomáš Svoboda

„Je poznamenaná koronavirem stejně jako vše kolem nás. Kampaň je méně kontaktní, protože jsme nechtěli na jedné straně říkat, aby se lidé chovali odpovědně, a na druhé straně je zvát na předvolební mítinky,“ uvedl hejtman a lídr ANO Bohumil Šimek.

Letošní kampaň ke krajským volbám byla kvůli situaci související s šířením nemoci covid-19 jiná než obvykle. Shodli se na tom jihomoravští lídři kandidujících subjektů. Podle nich byla méně kontaktní, na druhou stranu se pozornost přesunula na internet a sociální sítě.

Vítězství v kraji obhajuje hnutí ANO v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem. Podle něj je letošní kampaň jiná, než si ji všichni před rokem představovali. „Je poznamenaná koronavirem stejně jako vše kolem nás. Kampaň je méně kontaktní, protože jsme nechtěli na jedné straně říkat, aby se lidé chovali odpovědně, a na druhé straně je zvát na předvolební mítinky,“ uvedl Šimek. Doufá, že i přes problémy lidé volit přijdou. „Jsou připravená i mobilní hlasovací místa, která umožní hlasovat lidem v karanténě. Věřím, že je využijí,“ řekl Šimek.

Koronakrize se promítla i u lidovců. „Několikrát nás donutila improvizovat a rychle reagovat. V podstatě jsme museli stopnout nachystanou kampaň na jaře a celé to změnit,“ uvedl lídr KDU-ČSL a starosta Velatic na Brněnsku Jan Grolich. „Jiné je vše od grafiky po besedy s lidmi, které organizují samostatně dobrovolníci u sebe mezi sousedy,“ řekl Grolich.

Operativní rozhodnutí museli při kampani kvůli koronaviru dělat i Piráti. „Kampaň byla jiná v tom, že nikdo nevěděl, jak se bude vyvíjet covidová situace a omezení. Nezrealizovali jsme vše, co jsme chtěli. Při setkáních s lidmi nás ale překvapilo, že lidé nemají o krajské volby zájem a nevědí, co kraj vlastně řeší,“ řekl lídr Pirátů Lukáš Dubec.

Změna byla i u KSČM. „Vynechali jsme klasické mítinky. Využili jsme volební dodávku, se kterou jsme k začátku týdne navštívili více než 250 obcí. Kampaň se také přesunula na internet,“ řekl lídr komunistů a předseda kontrolního výboru krajského zastupitelstva Stanislav Navrkal.

Moravskoslezský kraj. Odradí virus voliče?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Je těžké odhadnout volební účast,“ poukazuje na další aspekt, který může koronavirus ovlivnit, moravskoslezský hejtman a lídr ANO Ivo Vondrák.

Kvůli pandemii upustily strany od chystaných velkých finále kampaní. Velký závěr kampaně plánují pouze KDU-ČSL a Piráti. Piráti chtějí kampaň uzavřít koncertem, který se uskuteční 26. září v Opavě, a lidovci chystají na 1. října závěrečnou akci v Ostravě, na níž chtějí voličům představit své kandidáty.

Hnutí ANO komunikovalo s voliči například přes videoblogy. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) neovlivní koronavirus pouze kampaň, ale i volební účast. „Je těžké odhadnout volební účast a to může být podle mého názoru klíčový problém. Všichni politici by proto měli apelovat, ať jdou občané k volbám,“ řekl Vondrák.

Jihočeský kraj. Budějovice bez publika

Také některé politické strany a hnutí na jihu Čech změnily v porovnání s minulými roky kampaň kvůli koronaviru. Část prezentace přesunuly na sociální sítě a zvolily i jinou formu setkávání s lidmi.

Zatímco v minulých letech kampaně před volbami provázely mítinky stran na různých místech, nyní se tak neděje. Důvodem je také fakt, že kvůli koronaviru se veřejnost podobným akcím vyhýbá. „Někde je to skutečně znát. Třeba v Českých Budějovicích na setkání nebylo moc lidí. Ale na druhou stranu v Prachaticích byl velký zájem,“ řekl lídr jihočeského ANO František Konečný.

Připustil, že značná část kampaně se už posunula na sociální sítě. Ale podle něj má i kontaktní forma stále své opodstatnění. „Vím, že od toho někdo upouští. Ale já si myslím, že je to stále šance pro to, aby se lidé mohli osobně zeptat na to, co je zajímá,“ řekl Konečný.

Středočeský kraj. Lidé mají z mítinků strach

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

„Kampaň nedělám, starám se o zvládnutí situace,“ uvedl hejtmanka a jednička ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Volební jednička ANO Jaroslava Pokorná Jermanová řekla, že se do kampaně zapojila méně, než předpokládala, protože se kvůli druhé vlně koronavirové pandemie musí více věnovat práci hejtmanky. „Já teď moc kampaň nedělám, starám se o zvládnutí situace, která je,“ uvedla.

Také podle lídra KSČM Zdeňka Štefka kampaň poznamenala pandemie koronaviru, neorganizují se třeba velké akce na náměstích pro 300 lidí. Kontaktní kampaň má skromnější podobu, jde třeba jen o informační stánky. „Je to samozřejmě poznamenané covidem a strachem lidí z něho. Ale jinak si myslím, že reakce na naši kampaň jsou většinově pozitivní,“ dodal Štefek.

Vysočina. ODS zrušila akci v Jihlavě

Občanští demokraté se chtěli v pátek setkat s voliči na jihlavském Masarykově náměstí. Podle lídra kandidátky Vítězslava Schreka ale raději setkání zrušili. „Zachovali jsme jen diskuze, o které bychom neradi přišli,“ řekl Schrek. Jednou z nich je dnešní setkání v Havlíčkově Brodě, kterého se zúčastní i předseda Senátu za ODS Miloš Vystrčil.

Královéhradecký kraj. „Nechceme šířit covid“

Foto: TOP 09

„Z důvodu covidu-19 neděláme žádné větší masovější akce, nechceme být nápomocni šíření koronaviru,“ řekl lídr kandidátky Aleš Cabicar (TOP 09).

Strany nebudou dělat žádné velké mítinky a masové akce na závěr kampaně. Některé strany cítí, že o kontaktní kampaň mají lidé menší zájem než v minulosti.

Hnutí ANO původně chystalo na 26. září velký mítink na Riegrově náměstí v Hradci Králové. „Kvůli epidemii covidu-19 bude mít toto setkání s voliči formu kontaktní kampaně. Přijet by měla ministryně financí Alena Schillerová,“ řekla manažerka ANO a kandidátka do krajského zastupitelstva Darina Kricnarová. Těsně před volbami hodlá ANO v kraji ještě oslovit voliče regionální mutací celostátních volebních novin ANO, která půjde lidem do schránek. Kampaň ANO v kraji bude podle Kricnarové stát asi dva miliony korun proti čtyřem milionům korun v roce 2016.

Koalice ODS, STAN a Východočechů pořádá všechny akce kontaktní kampaně venku. „Již při přípravě kampaně jsme s akcemi uvnitř nepočítali. Neděláme ani žádná velká shromáždění,“ řekla manažerka ODS Věra Šenková. Kontaktní kampaň složenou z 25 setkání kandidátů s voliči koalice zakončí 1. října v Hradci Králové na Baťkově náměstí.

Uskupení Spojenci pro Královéhradecký kraj, které tvoří TOP 09, Hradecký demokratický klub a Liberálně ekologická strana, vsadí ve finále své kampaně na takzvanou door-to-door kampaň. „Budeme se snažit oslovovat přímo jednotlivé občany, aniž bychom je obtěžovali, samozřejmě při dodržování přísných hygienických pravidel. Snažíme se také účastnit akcí v regionu a být co nejblíže lidem. Z důvodu covidu-19 neděláme žádné větší masovější akce, nechceme být nápomocni šíření koronaviru,“ řekl lídr kandidátky Aleš Cabicar (TOP 09).

Například Koalice pro Královéhradecký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, Volba pro město a Nestraníci, připravuje na 1. října na Masarykově náměstí v Hradci Králové společnou předvolební akci s lékařem Janem Čápem. Ten chce být senátorem za lidovce ve volebním obvodu Hradec Králové. „Kontaktní kampaň je kvůli covidu-19 problém. Lidé mají obavy napřímo komunikovat, o kontaktní kampaň není takový zájem jako v minulosti. O to více dáváme důraz na sociální sítě a online komunikaci s voliči,“ řekl krajský tajemník KDU-ČSL Stanislav Drašnar.

Ústecký kraj

Setkání kandidátů s voliči se omezují i na severu Čech. Spojenci pro kraj (JsmePRO!, SNK-ED, TOP 09, Zelení, LES) místo kontaktní kampaně zařadili v polovině září do programu tzv. zdravotní procházky. S voliči se setkávají, ale snížili počet akcí s klasickým rozdáváním letáků.

Zlínský kraj. Čunek kvůli viru nestíhá agitovat

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

„Kontaktní kampaň jsem omezil z pracovních důvodů, protože teď kvůli krizi a věcem, které musíme řešit ohledně koronaviru, na ni nemám čas,“ řekl hejtman a lídr lidovecké kandidátky Jiří Čunek.

Některé strany, jako třeba ODS nebo KSČM, v uplynulých dnech zcela zrušily kontaktní kampaň. Další subjekty přistoupily k jejímu výraznému omezení.

Vzhledem k epidemiologické situaci postupně zrušili veškerou připravovanou kontaktní kampaň občanští demokraté. „Měli jsme naplánované i některé vnitřní akce, ale tím, že je na nich nyní povoleno deset stojících lidí, tak je nesmysl je dělat. Než abychom peníze vyhodili komínem, tak jsme to radši investovali do online kampaně,“ uvedl lídr kandidátky ODS Lubomír Traub.

V úterý odvolali všechny chystané předvolební kontaktní akce v kraji také komunisté. „Nemůžeme předávat předvolební materiály a upomínkové předměty z ruky do ruky, už by to muselo probíhat v rukavicích, tak jsme to raději zrušili,“ řekl Ivan Mařák, který je jedničkou na kandidátce KSČM.

Od kontaktní kampaně postupně ustoupila KDU-ČSL, jež krajské volby ve Zlínském kraji před čtyřmi lety vyhrála. „Kontaktní kampaň jsem omezil z pracovních důvodů, protože teď kvůli krizi a věcem, které musíme řešit ohledně koronaviru, na ni nemám čas. Musím být neustále v práci. I kolegové z kandidátky se pohybují v ulicích velmi omezeně,“ uvedl hejtman a lídr lidovecké kandidátky Jiří Čunek.

Epidemiologická situace narušila i kampaň hnutí STAN, které kandiduje s podporou Nového Impulsu, Zlínského hnutí nezávislých a TOP 09. „Některé kontaktní akce jsme museli omezit ještě více, než jsme původně plánovali. Zrušili jsme závěrečný koncert, který jsme příští týden měli mít ve Zlíně na náměstí,“ řekl Petr Gazdík, jenž je jedničkou kandidátky Starostů.

Zrušení pondělní předvolební akce v centru Zlína zvažují také Piráti. „Sledujeme opatření, aktuálně na ně reagujeme. Vesměs míváme kontaktní kampaně tak, že rozdáváme noviny z ruky do ruky, snažíme se být v ulicích. Vzhledem k opatřením jsme to ale přeorientovali tak, že teď spíše dáváme noviny do schránek,“ uvedla volební jednička Pirátů v kraji Hana Ančincová.

Od kontaktní kampaně se v kraji odchýlilo i hnutí ANO. „Příští týden ještě zvažujeme kontaktní kampaň v okresních městech, ale čekáme na aktuální vývoj, abychom lidem dopřáli klid, nechceme situaci dále zhoršovat. Spíše to bude v tom duchu, že jenom budeme procházet městem a budeme vidět,“ řekl lídr kandidátky ANO Radim Holiš.

Opatření související s nákazou ovlivnila konání některých plánovaných akcí ČSSD, která kandiduje s podporou Zelených. „Oslovujeme voliče více na sociálních sítích, prostřednictvím volebních novin a jiných reklamních nosičů,“ uvedla jednička kandidátky Olga Sehnalová.

Naopak k odvolání naplánovaných akcí nepřistoupila SPD. „Kontaktní kampaň rušit nebudeme, pokud nedostaneme jiné doporučení. Na druhou stranu patřím k lidem, kteří covid-19 nepodceňují. Když jsme měli kontaktní kampaň v rámci Dne Zlínského kraje, tak když se mnou mluvili senioři, měl jsem nasazenou roušku, měli jsme dezinfekci, snažil jsem se udržovat odstupy,“ uvedl lídr SPD do krajských voleb Vladimír Zlínský.

Olomoucký kraj. Kampaň v rouškách není kampaň

Foto: ČSSD

„Těžko se dá mluvit o kontaktní kampani, když chodíme s rouškami. Je to naprosto netypická situace,“ uvedl lídr ČSSD a krajský předseda strany Jiří Zemánek.

„Volební kampaně byly všeobecně velmi redukovány, velmi složitě začínaly, protože v době, kdy kampaně již běží naplno, což byl březen a duben, tak Česká republika byla v pandemii a nouzovém stavu. Přes léto měli všichni jiné starosti. A v době, kdy jsme samotnou kampaň měli dělat, což je v září, ji prožíváme v období, kdy se děsíme, co stoupající křivky udělají,“ řekl lídr ČSSD a krajský předseda strany Jiří Zemánek.

Pandemie má podle něj vliv i na samotnou podobu kampaní. „Jsou střízlivější, nevtírají se lidem. Těžko se dá mluvit o kontaktní kampani, když chodíme s rouškami. Je to naprosto netypická situace,“ podotkl Zemánek s tím, že stranu stála letos kampaň do krajských voleb 2,5krát méně než před čtyřmi lety.

Na billboardy, poutače či sociální sítě se během kampaně zaměřila i ODS. „Kampaň není tolik kontaktní, jak bývala. Nemyslím si, že by kampaň byla ovlivněná covidem, ale covidem byla ovlivněna nálada ve společnosti, a to především kvůli neustálým změnám pravidel. Sám jsem zvědav na volební účast a na výsledky,“ řekl krajský šéf strany Michal Zácha. V Přerově pro voliče strana přichystala i letní kino, závěrečný mítink je naplánován na 29. září v Olomouci, uvidí se však, jak budou vypadat aktuální opatření.

Všechny své předvolební akce v uzavřených prostorech kvůli rostoucímu počtu koronavirových nákaz zrušila politická uskupení Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj a Piráti a Starostové. „Vláda zanedbala preventivní opatření proti šíření koronaviru. Následkem je prudký nárůst počtu nových případů onemocnění covid-19. My nechceme přispívat ke zhoršování situace, proto jsme se s respektem k epidemiologickým opatřením rozhodli zrušit předvolební akce ve vnitřních prostorách,“ řekl lídr kandidátky Piráti a Starostové Josef Suchánek.

Reklama

Doporučované