Lidé na Mostecku vítají, že zatím v Německu nepotřebují negativní test na covid 19 – kvůli práci i nákupům

24. září 2020 14:30

Platný a nejdéle dva dny starý negativní test na covid 19 musí mít při cestě do Německa většina Čechů. Výjimku mají obyvatelé Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Lidé žijící na Mostecku v těsné blízkosti hranic se Saskem tak mohou dál jezdit například do sousedního města Olbernhau nakupovat.

Starost ale mají provozovatelé a zaměstnanci malých obchodů a benzinových pump v příhraničí. Obávají se, že se i Ústecký kraj stane epidemicky rizikovou oblastí a Němci přestanou na české straně hranic kupovat benzín nebo cigarety.

„Jezdím sem autobusem, většinou si nakupuji všechno tady. Na autobusovém nádraží jsou tři obchodní domy, tak si tam o pauze doběhnu,“ říká Vladimír, který do saského Olbernhau jezdí jako řidič linkového autobusu.

Do Neměcka za nákupy i za prací

Tentokrát sem ale zajel na běžný nákup svým vozem. Vyplatí se mu to, protože z Brandova, kde žije, to do Olbernhau má jen tři kilometry. Do nejbližšího českého obchodu, do Litvínova, je to 8krát delší cesta. Věří, že pokud se znovu uzavřou hranice, bude to na mnohem kratší dobu, než během jara.

Mnohem větší obavy má Zdeňka. Žije také v Brandově a je na mateřské dovolené. Její manžel přišel během jara o práci, proto vypomáhá jako brigádnice na benzínové pumpě, která leží jen několik desítek metrů před vjezdem do Saska. Většinu zákazníků tady tvoří Němci.

„Zavřou hranice, nebo ne? Nebo je zavřou a nechají to otevřené jen pro pendlery? To by asi ta pumpa a ty krámky okolo zavřely. Když nebudou Němci, tak ta pumpa asi nepověží,“ shrnuje své obavy.

Zdeňka si přivydělává i v Olbernhau, kam chodí na občasné brigády. Obává se toho, že bude muset mít v budoucnu při dojíždění na brigády platný test na covid 19, platit za něj by se jí totiž při nízkém výdělku brigádnice nevyplatilo.

Češi i Němci doufají, že hranice zůstanou otevřené

Na benzínovou pumpu v Brandově přijíždí třikrát do měsíce Ilona ze saského Pockau. Jak redaktorovi Českého rozhlasu řekla, dojížděla by pro benzín a cigarety i v případě, že by Ústecký kraj Němci vyhlásili za epidemicky rizikovou oblast.

Jak Češi, tak Němci v krušnohorském příhraničí na Mostecku věří, že se už nebude opakovat uzavření hranice.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související