Romana Barboříková
24. září 2020 • 16:08

Po Tour hned mistrovství světa. Nechybí Pogačar, start na ikonickém okruhu F1

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne Švýcarsko, ale Itálie. Ne se závody budoucích hvězd, ale pouze elitní kategorie. Takové je letošní mistrovství světa silničních cyklistů v Imole. Šampionát ve čtvrtek zahájily časovkou ženy, v pátek je vystřídají muži. V sobotu a v neděli jsou pak na programu silniční závody, které odstartují na legendárním okruhu formule 1. V silné slovinské reprezentaci nechybí ani čerstvý šampion Tour de France Tadej Pogačar. Lídrem české sestavy bude Jan Hirt.



Pandemie koronaviru nezměnila pro letošek pouze termínovou listinu cyklistických závodů. V případě mistrovství světa v silniční cyklistice se jedná především o změnu místa. Původním hostitelem bylo Švýcarsko, konkrétně Aigle a Martigny. Kvůli špatné epidemiologické situaci však země helvétského kříže už v srpnu své pořadatelství odpískala. A tak začala Mezinárodní cyklistická unie (UCI) shánět nové organizátory. Ty našla v italském regionu Emilia Romagna, konkrétně pak v Imole.

Ve čtvrtek už šampionát odstartovaly ženy časovkou, v pátek budou pokračovat muži ve stejné disciplíně. V mužské kategorii nechybí obhájce titulu Australan Rohan Dennis, který se v posledních týdnech mohl soustředit na trénink této své silné disciplíny. Mezi favority se svými výkony na v neděli skončené Tour de France zařadil také belgický multitalent Wout van Aert. Ten dostal od domácího svazu i výjimku a nemusel se začátkem tohoto týdne účastnit domácího šampionátu.

„Měl jsem díky tomu teď relativně klidný týden a může být i docela dobrá věc dát si před nedělním silničním závodem tuto časovku,“ prozradil trojnásobný mistr světa v cyklokrosu i to, že cílí hlavně na nedělní klání. „Nekladu si na sebe ale příliš velký tlak. Má sezona je už teď skvělá s několika skvělými výhrami, takže bude dobrá, i když se to na MS teď nepovede.“

Tadej Pogačar senzačně ovládl Tour a mezi favority bude patřit i na MS
Tadej Pogačar senzačně ovládl Tour a mezi favority bude patřit i na MS

Zatímco švýcarský šampionát měl být výzvou především pro vrchaře, ten v Itálii nabízí příležitost i klasikářům. Závod dlouhý téměř 260 kilometrů bude mít sice celkové převýšení 5000 metrů, ovšem na trase okruhu, který pojedou muži devětkrát, jsou pouze dvě zásadnější stoupání v celkové délce tři kilometry a průměrným sklonem 10 %. Ženy pojedou v sobotu stejné okruhy jako muži v neděli, ale jen pět o celkové délce trasy 143 km.

Favoritů mužského nedělního závodu bude celá řada a zahrnout mezi ně můžeme také čerstvého vítěze Tour de France Tadeje Pogačara či druhého muže závodu Primože Rogliče. Lídrem české sestavy bude rovněž účastník Staré dámy Jan Hirt. „Trať je letos opravdu těžká a měla by nejvíce sedět Janu Hirtovi, který bude lídrem naší sestavy. Vyhovovat by měla i mistru republiky Adamu Ťoupalíkovi,“ řekl pro web Českého svazu cyklistiky reprezentační kouč Tomáš Konečný. Tyto dva pak doplní ještě Josef Černý a Jakub Otruba.

Kvůli přísným hygienickým pravidlům, zejména tedy množství účastníků, se letos koná MS jen pro kategorie elite ženy a muži. Junioři a reprezentanti do 23 let letos o něj přijdou.

Česká reprezentace

Čtvrtek: časovka žen (Jarmila Machačová, Tereza Korvasová)
Pátek: časovka mužů (Josef Černý, Jakub Otruba)
Sobota: silniční závod žen (Machačová, Nikola Nosková, Tereza Neumanová)
Neděle: silniční závod mužů (Adam Ťoupalík, Jan Hirt, Černý, Otruba)

Ženská časovka pro Nizozemku

Novou mistryní světa v časovce se stala poprvé v kariéře Nizozemka Anna van der Breggenová. Obhájkyně loňského zlata z Harrogate Chloé Dygertová Owenová z USA měla v dobře rozjetém závodě těžký pád.

Na téměř 32 kilometrů dlouhé trati si stříbro vyjela Švýcarka Marlen Reusserová, bronz získala další Nizozemka Ellen van Dijková. České reprezentantky neuspěly, figurují až v páté desítce. Tereza Korvasová skončila na 41. místě, Jarmila Machačová o dvě příčky za ní.

Pro největší favoritku a úřadující šampionku Dygertovou skončil závod těžkou nehodou. Třiadvacetiletá Američanka na prvním mezičasu vedla a zdálo se, že si jede pro další zlato, ale nezvládla pravotočivou zatáčku a přes svodidla přepadla do srázu ze silnice. Závod nedokončila.

Třicetiletá van der Breggenová, olympijská vítězka (2016) i mistryně světa (2018) ze silničního závodu, o světové zlato z časovky léta usilovala marně. Kýžený titul jí dlouho unikal, na předchozích třech MS získala vždy shodně stříbro, stejně si vedla i v roce 2015.

Tentokrát se ale dočkala. Vyhrála v čase 40:20, Reusserovou za sebou nechala o více než čtvrt minuty. Van Dijková, která již měla z časovky na MS zlato (2013), stříbro (2016) i bronz (2018), ztratila na vítěznou krajanku přes půl minuty. Manko Korvasové a Machačové činilo takřka sedm a půl minuty.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Imole (Itálie) - časovka:

Ženy (31,7 km): 1. Van der Breggenová (Niz.) 40:20, 2. Reusserová (Švýc.) -16, 3. Van Dijková (Niz.) -31, 4. Brennauerová (Něm.) -45, 5. Brownová (Austr.) -1:01, 6. Nebenová (USA) -1:20, ...41. Korvasová -7:24, 43. Machačová (obě ČR) -7:26.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud