Stafík je štěně a paní ředitelka ho má…ve škole!

Z útulkového štěněte se stane školní pes, a protože je to stafordšírský bulteriér, říkají mu Stafík. Kdo? No, přece paní ředitelka a žáci a uklízečka a taky policisté. Zuzana Pospíšilová vytvořila jednu z dalších knížek pro začínající čtenáře, ilustracemi ji dotvořil Libor Drobný a stojí za to.

Zuzana Pospíšilová Školní štěně čtení pro třídu čtení do školky první čteníŠkolní štěně vypadá jako začátek slibné série, stejně jako předchozí Školní strašidlo nebo Školní detektiv. Spisovatelka a psycholožka Zuzana Pospíšilová ví, jak zaujmout své malé čtenáře. Které dítě si nepřálo doma zvířátko? A dostat ho do školy je přece splněný sen. Navíc, když malého pejska protlačí do školy samotná paní ředitelka, tak ani školník nemůže protestovat. Protože ředitelka Gábina a pes Stafík si prostě padli do oka a pro školu to bude znamenat jen samé dobré věci...neuhádnete jaké!

Kniha se výborně hodí nejen pro samostatné první čtení prvňákům a druhákům, jejímž schopnostem a možnostem je přizpůsobený i jazyk knihy, ale výborně splní požadavky pro celotřídní četbu.

Ilustrace Libor Drobný.


První čtení pro malé kutily a vynálezce - Štěpánův podivuhodný stroj

Ukázka:


Štěně se ale nevzdalo. Pobíhalo po chodbách školy a za ním v závěsu paní uklízečka, pan školník a paní kuchařka. Byla to legrační podívaná. Žáci, kteří právě začali do školy přicházet, se museli smát. Největší radost mělo štěně. V útulku si s ním nikdo nehrál.

Zato teď má spoustu nových kamarádů!

„Co se to tady děje?“ zeptala se přísně paní ředitelka Gábina. Objevila se právě na opačném konci chodby. Štěněti se paní Gábina na první pohled moc zalíbila, a tak jí bez okolků skočilo do náruče.

Potřebovalo zachránit, protože už to při honičce začínala být opravdu velká přesila. Paní ředitelce z tváře zmizel přísný výraz. Místo něj se objevil široký úsměv. Štěně se na první pohled zamilovalo. Olízlo své zachránkyni obličej, zavrtělo se a zívlo. Po tak dlouhé honičce bylo opravdu unavené.

Zuzana Pospíšilová Školní štěně čtení pro třídu čtení do školky první čtení

„Čí je to pes?“ zeptala se paní ředitelka. Byl to přesně takový pejsek, po jakém už dlouho toužila. Chvíli si dokonce myslela, že si ho jenom vysnila. Viděli ho ale úplně všichni, a tak bylo nejspíš opravdové.

„Převrhnul kyblík s vodou,“ žalovala jako první paní uklízečka.

„Mě shodil ze štaflí,“ stěžoval si pan školník.

„Nechtějte vědět, co udělal v kuchyni,“ přisadila si nakonec paní kuchařka.

„Pes do školy nepatří!“ protestoval pan školník. Děti ale byly jiného názoru. Každý si chtěl Zuzana Pospíšilová Školní štěně čtení pro třídu čtení do školky první čteníroztomilého nezbedníka pohladit, a tak paní ředitelka rozhodla:

„Tenhle pes do školy patří!“

„Ale ve školním řádu je jasně psáno, že zvířata do školy nepatří,“ namítala paní uklízečka. Měla dost uklízení po nepořádných dětech a nechtěla ještě navíc utírat i psí loužičky.

„Tak změním školní řád,“ nenechala se vyvést z míry paní ředitelka.

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka a autorka řady knih pro děti. V Portále vyšly například její knihy Štěpánův podivuhodný stroj (2019), Hádanky pro školáky (2017), Školní detektiv (2010), Školní strašidlo (2009), Hádám, hádáš, hádáme (2007).

Knihu školní štěně koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru