Chloé Dygert zastavil pád. Mistryní světa v časovce je Anna van der Breggen

nabor

Karma jí přeje. Zase jednou měla nohy na to porazit celý svět s výjimkou jedné ženy a ta jedna žena se poroučela k zemi. Mistryní světa v individuální časovce je tak za poslední čtyři roky potřetí Nizozemka, tentokrát se ale jmenuje Anna van der Breggen.

Imola přivítala cyklistky podmračeným počasím a dnešní favoritky se jen modlily, aby jejich 40 minut slávy nepoznamenala kromě větru i přeháňka. Jako první vyjela otestovat trať mladá Barbadosanka Amber Joseph, ovšem hned mezi prvními z 51 startujících byla rovněž Jarmila Machačová či bílá z Gira, Novozélanďanka Mikayla Harvey. Belgie se tentokrát neprezentovala s ne zcela osvědčenou dvojicí Van de Vel, Van de Velde, ani Ann-Sophie Duyck si však nevedla o mnoho lépe.

První opravdu rychlý čas tak v cíli zaznamenala Emma Cecilie Norsgaard. Bronzová závodnice z evropského silničního závodu kategorie U23 31,7 kilometrů dlouhou trať (totožnou se zítřejší individuální časovkou mužů) projela za 41 minut, 42 sekund a 26 setin. Dánka si v křesle poseděla hodnou chvíli, sesadit ji dokázala až Grace Brown. To už byly v závodě i Anna van der Breggen a Chloé Dygert.

Mezičas na metě 14,9 km nabízel první indicie o tom, kdo by se dnes měl poprat o medaile. Skvěle si na něm vedla Marlen Reusser, ovšem pak se přiřítila obhájkyně Dygert a všechno bylo jinak. Až třetí byla průběžně Anna van der Breggen. V horkém křesle už na její dojezd čekala reprezentační kolegyně Ellen van Dijk. Ta jako první stlačila svou jízdu pod 41 minut.

A v tom přiletěla překvapivá zpráva. Chloé Dygert postihl pád. Detaily nikdo neznal. Průběžnou zlatou pozici v cíli převzala Marlen Reusser, provizorně bronzová byla Lisa Brennauer. Jen chvíli – protože předposlední závodnice na trati, Anna van der Breggen, ve druhé polovině závodu zrychlila a věděla, že hůř než stříbrná neskončí.

Záhy se však mohla radovat. Nikdo další již nedorazil, scénář z Gira se zopakoval a královna druhých míst se díky pádu hlavní rivalky opět dostala na výsluní. Zároveň triumfovala Evropa, které po 16 letech patří všechny medaile včetně té bramborové. Americkou čest přesto i v pětačtyřiceti 6. místem uhájila Amber Neben.

Naopak Češky v Itálii propadly. Tereza Korvasová a Jarmila Machačová obsadily 41., respektive 43. místo, když mezi sebe vpustily jen islandskou šampiónku Agustu Eddu Bjornsdóttir. Slovensko v časovce zastoupení nemělo.

V sobotu je na programu silniční závod. Podle všeho i se zraněnou obhájkyní Annemiek van Vleuten, jíž nakonec nezabrání startovat na Giro Rosa pochroumané zápěstí. Přesto bude vzhledem k její nejisté kondici v kopcovitém profilu hlavní favoritkou Anna van der Breggen. České barvy se na trať vrhnou v sestavě Jarmila Machačová, Nikola Nosková a Tereza Neumanová. Slovensko by mělo do boje vyslat Terezu Medveďovou.

Přenos 143 kilometrů dlouhého závodu začne ve 12:30.

Mistrovství světa 2020, individuální časovka žen

P. Jméno Stát Čas
1 Anna van der Breggen Nizozemsko 40:20,14
2 Marlen Reusser Švýcarsko +0:15
3 Ellen van Dijk Nizozemsko +0:31
4 Lisa Brennauer Německo +0:45
5 Grace Brown Austrálie +1:01
6 Amber Neben USA +1:20
7 Emma Cecilie Norsgaard Dánsko +1:22
8 Mieke Kröger Německo +1:31
9 Lauren Stephens USA +1:43
10 Vittoria Bussi Itálie +1:46
41 Tereza Korvasová Česko +7:23
43 Jarmila Machačová Česko +7:25