Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Úspěch českého filmu. Na festivalu ve Varšavě se představí nejvíc tuzemských snímků v historii

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák foto: BONTONFILM

PRAHA - Letošní rok se kvůli koronaviru ruší či omezují některé festivaly, kdežto filmy se nastřádají. Paradoxně právě díky tomu se festival ve Varšavě, jenž proběhne od 9. do 18. října, bude těšit hned ze sedmi českých nebo Českou republikou produkovaných snímků. Tři z toho se představí v mezinárodní premiéře.
  18:00

Na festivalu se v hlavní soutěži představí Modelář Petra Zelenky, který tam bude zároveň mít i mezinárodní premiéru, ačkoliv tu českou měl již před několika měsíci. Mezinárodní premiéry se dočká i komedie Muž se zaječíma ušima, kde se v hlavní roli divákům ukáže skvělý Miroslav Krobot. 

V sekci Special Screenings (speciální uvedení) má Česká republika tři zástupce - Černobílé drama z pohraničí Krajina ve stínu, taktéž uvedené v mezinárodní premiéře, životopisný film Havel režiséra Slávka Horáka a rozpustilou hudební komedii Bourák s Ivanem Trojanem v hlavní roli. 

Ve Varšavě se představí i dvě koprodukce, na kterých se Česká republika významně podílela. Tou první je kriminální drama Neznámý a druhou film Sviňa natočený na motivy vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. 

České filmy na varšavském festivalu

Modelář (režie: Petr Zelenka)
Muž se zaječíma ušima (režie: Martin Šulík)
Krajina ve stínu (režie: Bohdan Sláma)
Havel (režie: Slávek Horák)
Bourák (režie Ondřej Trojan)
Neznámý (režie: Bogdan George Apetri)
Sviňa (režie: Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!