weby pro nejsevernější čechy

Cena náměstka hejtmana Ústeckého kraje za významný přínos ve školství

Na Krajském úřadě Ústeckého kraje převzali 18. září 2020 ocenění nominovaní na Cenu náměstka za významný přínos ve školství.

Díky kvalitnímu mediálnímu servisu Libereckého kraje víme takřka o každém šustnutí v tomto regionu a na sesterském webu naseveru.net toho hojně využíváme. O tom, co se děje na našem písečku, o takových událostech, které se nás týkají dokonce bezprostředně, se dozvídáme náhodou…

Myslím, že není nikdo, kdo by ji neznal. Ochotná lužická „trdelnice“, usměvavá učitelka mateřské školy, neúnavná propagátorka zdravého stravování, jedna ze zpěvaček varnsdorfského Náhodou a vedoucí pěveckého sborečku v mateřské škole. A čertví co všechno ještě. Jana Čiháková.

Dočkala se nominace od paní Heleny Šmídové:

Paní učitelka Jana Čiháková se narodila ve Varnsdorfu, kde také roku 1986 začala působit v roli učitelky mateřské školy. Toto krásné, ale náročné povolání vykonává už 33 let.

Za tuto dobu si udržela nadšení, chuť zkoušet nové věci a neustále svou práci posouvat.

Osobně jsem ji poznala před 8 lety, kdy se naše životní cesty střetly a působily jsme na jednom pracovišti. Má velký dar s empatií a láskou působit na ty nejmenší a provázet je prvními léty ve školním kolektivu.

Umí děti nadchnout, povzbudit, motivovat a jejím receptem na šťastné děti ve třídě je heslo: Respektovat a být respektován.

Před 18 lety založila při mateřské škole Zahrádka pěvecký sboreček. (30 -34 dětí)

Děti pravidelně vystupují pod vedení paní učitelky na akcích města, také pro nejstarší občany, zpívají na vernisážích..

Všechna vystoupení organizuje a promýšlí ve svém volném čase.

Jedinečná je paní učitelka také ve svém přístupu ke zdravé stravě. S dětmi opečovávají „svou“ školní zahrádku, pěstují zeleninu, vyrábí křížaly, pečou jidáše, zdravé müsli, mixují smoothie a třeba vyrábí i zobání pro ptáčky. Pro to vše dokáže strhnout nejenom děti, ale i jejich rodiče, často i nás kolegyně.

 Coby koordinátorka v programu Skutečně zdravá škola v mateřské škole Zahrádka působila na nás všechny. V roce 2015 náš tým zaměstnanců získal jako první v Ústeckém kraji bronzový certifikát, který jsme již po druhém období opět obhájili.

Mateřská škola má zahradu obnovenou v přírodním stylu z fondu ministerstva životního prostředí a tak je radost skloubit všechny nové aktivity paní učitelky Jany a mateřské školy. Zdravý životní styl předává v praxi dětem. Pár příkladů za všechny:

 Lívancování na školní zahradě, kdy děti pomáhají s přípravou marmelády z jablíček, paní učitelka peče lívanečky, k tomu si společně zazpívají a ochutnávají zdravou variantu mlsání.

Piknik pro celé rodiny opravdu v trávě, opravdu zdravé svačinky a společné aktivity v projektu Vím, co jím a kde to roste.

Posledním hitem je „Žížalárium“ nebo-li chování žížal a výroba žížalího čaje (hnojiva) a celý cyklus přírody je tím nejlepším prožitkem. Přijďte na návštěvu!

Děkuji všem pedagogům, kteří mají své povolání jako poslání stejně jako paní učitelka Jana Čiháková z mateřské školy „Zahrádka“ z Varnsdorfu.

A nominace se proměnila v ocenění:

Na Krajském úřadě Ústeckého kraje převzali ocenění nominovaní na Cenu náměstka za významný přínos ve školství. Ceny předal náměstek hejtmana pro oblast školství Petr Šmíd spolu s vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje Dagmar Waicovou. Celkem dvanáct pedagogů bylo oceněno ve čtyřech kategoriích – mateřské školy, základní školy, střední školy a ostatní školská zařízení.

Cena náměstka za významný přínos ve školství se letos udělovala potřetí na základě nominací ředitelů, pedagogů i široké veřejnosti. „Jsem rád, že mohu již potřetí ocenit pracovníky v oblasti školství, kteří vynikají mezi ostatními a jsou pro vzdělávání, ale i školství jako takové velkým přínosem. Jako bývalý ředitel školy si uvědomuji, jak záslužná a náročná tato práce je. Proto se domnívám, že je zapotřebí si takových pracovníků vážit a věnovat jim náležitou úctu. Doba je těžká a je třeba hledat pozitivní věci a toto je jedna z nich,“ sdělil náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast školství Petr Šmíd.

MATEŘSKÉ ŠKOLY

  • Bc. Jana Hloušková, ředitelka – Mateřská škola „Za vodou“, Česká Kamenice
  • Jana Čiháková, učitelka – Mateřská škola „Zahrádka“, Varnsdorf
  • Zdeňka Plachá, učitelka – Mateřská škola Děčín II

ZÁKLADNÍ ŠKOLY

  • Mgr. Helena Bušková, učitelka 1. stupně  – Základní škola Antonína Baráka, Lovosice
  • PhDr. Hana Ajmová, ředitelka – Základní škola profesora Zdeňka Matějčka, Most
  • Mgr. Vladimír Antonín Hons, učitel – Základní škola Přemyslovců, Louny

STŘEDNÍ ŠKOLY

  • Jaroslav Smeták, učitel – Střední odborná škola Litvínov-Hamr
  • Květoslava Hasilová, učitelka hry na housle – Konzervatoř Teplice
  • Ing. Jiří Petrášek, ředitel – Evropská obchodní akademie, Děčín
  • PaedDr. Jaromír Němec, zástupce ředitele – Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední škola zdravotnická, Ústí nad Labem

OSTATNÍ ŠKOLSKÁ ZAŘÍZENÍ

  • Martina Vernerová, pedagog volného času – Dům dětí a mládeže a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, Ústí nad Labem
  • Mgr. Jana Štrbová, pedagog – Základní umělecká škola Česká Kamenice

Tak Jano, blahopřejeme!