Ústecký kraj v průměru, místy hluboko pod ním. Utajené ceny, sponzoři politických stran a transparentnost smluv

Napsal/a Robert Malecký 25. září 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

ANALÝZA. Jde to i líp. Ústecký kraj se nachází v průměru ve srovnání transparentnosti v nakládání s veřejnými prostředky. V některých letech i hluboko pod ním. Vyplývá to ze srovnání indexu korupčního rizika, tzv. K-indexu, který připravila nevládní organizace Hlídač státu. Nejlepší prostředí dlouhodobě udržuje Olomoucký kraj.

Hlídač státu zpracoval tři kompletní roky 2017, 2018 a 2019, které pokrývají většinu právě končícího volebního období krajských samospráv. Zaměřil se na faktory spojované s rizikem korupce a nehospodárným nakládáním veřejných peněz – těch je dohromady deset.

„K-index vychází z hodnocení deseti parametrů, na základě kterých je možné odhalit rizikové chování instituce. Patří mezi ně například podíl smluv se skrytou cenou, podíl smluv se zásadním nedostatkem či koncentrace dodavatelů u velkých zakázek. Čím je koncentrace dodavatelů nižší, tím pro organizaci lépe. Znamená to totiž, že žádný z dodavatelů nedostává podezřele mnoho zakázek,“ řekl při představení projektu zakladatel Hlídače státu Michal Bláha.

Mezi další sledovaná kritéria patří třeba podíl smluv uzavřených o víkendu, smluv s nově založenými firmami, podíl smluv obcházejících limit pro veřejné zakázky nebo podíl smluv uzavřených s firmami sponzorující politické strany.


Kompletní pravidla výpočtu K-indexu najdete zde.


Za rok 2019 úřad Ústeckého kraje obdržel „energetický štítek“ transparentnosti C a umístil se na 8. místě mezi čtrnácti kraji (včetně Prahy). O rok dřív měl hodnocení nejhorší a skončil třetí od konce s hodnocením „D“. V roce 2017 to bylo 11. místo.

Vývoj ukazují podrobné srovnávací tabulky:

Srovnání krajů roky 2017, 2018 a 2019


Detailní informace o smlouvách Ústeckého kraje za uplynulé tři roky a výpočtu K-indexu za toto období najdete zde.


Blíže k detailům.

V roce 2019 se na výsledku Ústeckého kraje významně podílel podíl smluv s utajenou cenou. Těch bylo 339 a jejich detailní výpis najdete zde. Cenu je možné podle zákona utajovat pouze kvůli ochraně bankovního a obchodního tajemství a tato výjimka je velmi často zneužívána. Proto je větší počet smluv se skrytou cenou považována za překážku v transparentnosti.

Vysoký je též podíl smluv s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorovali politické strany. Těch bylo uzavřeno 130 a jejich výpis najdete zde.

K-index Ústeckého kraje za rok 2019

Dobře naopak Ústecký kraj vychází z hodnocení smluv, které se svým rozsahem blíží k limitům, nad nimiž by se zakázka musela soutěžit podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Typicky jde o limit šest milionů korun pro stavební zakázky a dva miliony pro ostatní. Takových smluv lze za rok 2019 v registru nalézt kolem 60 s hodnotou přes 192 milionů korun.

Dále Ústecký kraj nemá uzavřeny smlouvy s nově vzniklými společnostmi, což je další výstražný faktor. Osm smluv bylo uzavřeno o víkendu či ve svátek. Jejich hodnota činí 22 milionů korun. Mezi nimi vyniká smlouva o partnerství s finančním příspěvkem mezi krajem a jeho Inovačním centrem ICUK za 18 milionů, která byla uzavřena v sobotu 9. března 2019.

Nejhoršího výsledku kraj dosáhl v roce 2018, kdy v hodnocení spadl do kategorie „D“ a do horší poloviny hodnocených subjektů.

K-index Ústeckého kraje za rok 2018

Mohl za to opět vyšší podíl smluv s utajovanou cenou, ale především vysoká koncentrace zakázek u úzké skupiny dodavatelů. Co tento faktor znamená, ukazuje následující grafika.

Jako příklad nám poslouží rozložení dodavatelů v oblasti dopravy a poštovních služeb. Vyhledat smlouvy můžete zde.

Jak by naopak mělo ideální rozložení vypadat, ukazuje příklad z oboru „kancelář“?

Silný nástroj pro veřejnost

K-index funguje jako vstupní brána do světa registrů smluv a dalších propojených rejstříků. Jako takový poskytuje úvodní informaci, na co se může veřejnost při zkoumání transparentnosti úřadů, měst, obcí nebo jejich příspěvkových organizací zaměřit. A vítají to i neziskové organizace, které se na hlídání transparentnosti a hospodárného nakládání s veřejnými prostředky zaměřují.

„Když jsme v roce 2011 začínali na severu s našimi watchdogovými aktivitami, byli jsme odkázáni na žádosti o informace dle zákona 106 a všechno jsme analyzovali ,ručně‘. Registr smluv a webová aplikace Hlídač státu nám práci výrazně usnadnila a K-index, který jako nový analytický nástroj webovou aplikaci nyní rozšířil, představuje další úroveň,“ říká Jana Bohuňková ze spolku Stop tunelům.

K-index podle ní kromě prvního rychlého „štítku“ umožňuje i pokročilé hledání a díky rozpadu hodnoty K-indexu na jednotlivá kritéria odhalí slabé místo celého úřadu. „Když navíc disponujete místní znalostí, dokážete si třeba díky kritériu ,koncentrace dodavatelů u smluv v jednotlivých oborech‘ ověřit informace o osobních vazbách úředníka konkrétního odboru úřadu na konkrétního politika,“ dodává Bohuňková.

Podobně fungují i časové řady sledování, jejichž pomocí je možné monitorovat trendy v chování institucí a dát je do kontextu politických změn ve vedení úřadů. „Krásně je to vidět na žebříčku větších měst v Ústeckém kraji v letech 2017 – 2019,“ říká Jana Bohuňová.

V Ústí nad Labem, které mělo v roce 2017 hodnocení B, došlo během volebního roku 2018 k zásadním změnám a v roce 2019 uzavírá žebříček s hodnocením E. Zcela opačně je to například u Lovosic, které v roce 2017 žebříček uzavíraly K-indexem F a v roce 2017 jsou na špičce s hodnocením B.

Jednotlivým městům, obcím a příspěvkovým organizacím a jejich porovnání se HlídacíPes.org bude věnovat v dalších analýzách.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)