Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolsti břicha při PMS / foto: shutterstock

Jak zacvičit s PMS

PMS nebo-li premenstruační syndrom a potíže s ním spojené zná jistě většina dívek a žen. Jak projevy obtíží zmírnit?

Odborníci tvrdí, že se může vyskytovat až 300 druhů projevů PMS, ať už fyzických či psychických. Obtíže se dostavují v období od nástupu ovulace do propuknutí menstruačního krvácení. Vznikají z důvodu hormonální nerovnováhy, kdy v tomto období klesá hladina estrogenu a zvyšuje se hladina progesteronu. Alespoň jednou si obtíže spojené s PMS zažila každá žena, běžně jimi trpí až 70 % žen a dívek.

PMS zná 70 % žen

Obtíže, kterými se PMS vyznačuje

Mezi nepříjemné obtíže, na které ženy poukazují, patří oteklé klouby, bolesti hlavy, podbřišku, výskyt akné, pnutí až bolesti prsů, nadýmání, průjem či zácpa, zadržování tekutin v těle, nechutenství či naopak různé chutě a nucení se přejídat. Mezi psychické potíže se řadí přecitlivělost, plačtivost, úzkosti až deprese, změny nálad, podrážděnost, únava, poruchy spánku či libida.

Nepříjemné projevy PMS

Jak můžeme nepříjemné projevy PMS zmírnit?

Pokud ženy trpí opravdu silnými premenstruačními obtížemi, může jim lékař předepsat hormonální léčbu nebo antikoncepci. Jinak jde spíše o určitý druh prevence těchto potíží. Ženy by se měly zamyslet nad svým jídelníčkem a obohatit ho o ovoce a zeleninu, mořské plody, luštěniny, kvalitní bílkoviny, vitamín B6, E, vápník, zinek a hořčík. Doporučuje se omezit nikotin, kofein a alkohol. Naopak se radí zvýšit příjem tekutin s omezením solí a cukrů. Důležité je také dbát na dostatek spánku. Určitě se doporučuje  vhodný druh pohybu, například relaxační cviky, tanec nebo jóga. Rovněž nezapomeňte na relaxaci i odpočinek, jak fyzický, tak duševní.
Svůj pozitivní účinek zastupují také bylinky, například kontryhel, který uklidňuje bolesti, je výborný při menstruačních poruchách a upravuje přílišné krvácení. Dále stres může zmírnit třezalka i meduňka. Působí rovněž pozitivně na trávicí systém.

Léčivé byliny

Pomoci může také užívání doporučených homeopatik, například Lachechis mutus 15 CH, Natrum muriaticum 15 CH, Pulsatilla 15 CH či Sepia officinalis 15 CH. Odborník vám jistě poradí konkrétní produkt na míru.
Milé ženy, pečujte o své tělo, naslouchejte mu, věnujte se samy sobě a prožívejte toto období s co nejmenšími obtížemi.

Jak zacvičit s PMS

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!