Představte si, že ve skříni máte jen oblečení, které doopravdy nosíte. A zároveň se v něm cítíte dobře, je z kvalitních látek a střih lichotí právě vaší siluetě.

Takové jsou zásady takzvaného capsule šatníku, kterému můžeme říkat také kapesní nebo základní. Je totiž natolik skladný, že by se vám měl vejít do zavazadla.

Neznamená to ovšem, že tento set oblečení nedoplňujete ničím dalším. Můžete ho vnímat jako základ, který kombinujete s různými trendovými záležitostmi.

Kdo si co zaslouží

Čeští designéři vám často off-record prozradí, že jejich klientky, mezi které se řadí manažerky, právničky, lékařky a další úspěšné ženy, se k nákupu u nich nutí. Ne že by se jim autorské modely nelíbily, naopak. Ale špatně se jim bojuje se zažitou představou, že si vystačí s oblečením z konfekce.

Utrácet za módu je v hlavách mnohých přečinem proti zásadám, kdy se v první řadě máte zajímat o to, co máte v hlavě, pak jak trávíte volný čas (což vysvětluje, proč se Češky a Češi nezdráhají pořizovat si i velmi drahá jízdní kola či další sportovní vybavení), a až poté přichází na řadu reprezentace.

Apel na kvalitu

Když si koupíte oblečení, které má počáteční vklad poměrně nízký, ale po několika vypráních bude v takovém stavu, že v něm na schůzce reprezentativně rozhodně nezapůsobíte, utratíte více: kabát z řetězce se žmolky budete muset nahradit dalším.

U lokálních návrhářů máte šanci pohlídat si výrobu, konzultovat střih a případně se domluvit, co udělat s kouskem, který se po vyprání nebo vyčištění chová jinak, než jak byste potřebovali.

Pokud nepotřebujete další důvody, proč si postavit kapsulový neboli základní šatník z dílny českých tvůrců, zde jsou tipy, jak by mohl vypadat.

Kabát od Jakuba Polanky

Tmavá barva je univerzální pro formální i volnočasové příležitosti, délka pod kolena zase zakryje i šaty či sukni v midi délce. Přepásání v pase je lichotivé pro každou siluetu, obzvlášť pro tu s ženskými křivkami. Svrchník má v sobě lehký fashion twist, ale působí zároveň uměřeným dojmem.

Kalhoty a top od Daniely Peškové

O této české návrhářce se říká, že tvoří v dobrém smyslu slova podobné věci jako legendární návrhářka Phoebe Philo pro módní dům Celine. Černé kalhoty a top můžete nosit prakticky pořád – do kanceláře, na víkend, s podpatky na večírek. V létě jen tak, v zimě s hrubě pleteným svetrem.

Šaty od Petry Balvínové

Sama návrhářka říká, že se jedná o nadčasový kousek. „Malé černé“ má každý, ale tyto midi červené dokážou posloužit stejně dobře. S nejrůznějšími doplňky se promění v doprovod na jednání, degustaci mladého podzimního vína i koncert filharmonie. Lehce balonové rukávy jsou sice záležitostí trendovou, ale zároveň natolik slušivou, že si místo v kapesním šatníku zaslouží.

Džíny od Chatty

Tmavě modré denimové kalhoty rovného nebo rozšířeného střihu s lehce vyšším pasem jsou rovněž věčnou záležitostí. Když si je necháte ušít na míru, můžete si být jisti, že pokud se vaše postava výrazně nezmění, unosíte je pořád.

Košile od Zuzany Kubíčkové

Košile z řady Pop & Couture od Zuzany Kubíčkové je navržena tak, aby ji mohly nosit ženy všech generací a sloužila vám opravdu dlouho. Snad žádný kapsulový šatník se bez bílé košile, inspirované pánským střihem, nemůže obejít.

Svetr od Božidary

https://www.instagram.com/p/B-g-pXin8Rp/

Ručně pletený svetr z velmi kvalitní vlny může nahradit kabát i během mírnější zimy. Pokud ho uchráníte před ostrými předměty (například aplikacemi na kabelce) a nájezdy škůdců (ano, moli ještě nevymřeli), bude vám během chladných dnů věrně sloužit.

Sako od Hany Zárubové

Základní úpletové sako, o kterém návrhářka trefně říká, že si jej můžete vzít do baru i na jednání. Střih je minimalistický, ale nápaditý, což je přesně to, co od vytvoření kapsulového šatníku pomocí modelů od českých návrhářů vyžadovat.

Lze to i jinak?

Samozřejmě, vy určujete, co bude tvořit kostru vaší garderoby. Výhodou je, že lokální tvůrci vám vyjdou ve vašich představách vstříc. Nebojte se je kontaktovat a domluvit si s nimi schůzku u nich v ateliéru.

Právě osobní kontakt může být pro introvertnější jedince lehce odrazující, avšak uvidíte, že nakonec si na takový model nákupů módy nejen zvyknete, ale začnete se řetězcům s fast fashion spíš vyhýbat.