Roste napětí mezi demokraciemi a autoritáři. Rusko a Čína šíří dezinformace, varuje česká diplomacie

Ve světě roste napětí mezi demokratickými a autoritářskými režimy a pandemie koronaviru tento trend ještě zesílila. V Senátu to dnes řekl náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil. Zároveň varoval, že západní země, včetně Česka, čelí ve větší míře dezinformačním kampaním zaměřeným proti demokratickým institucím nebo vedeným s cílem narušit soudržnost evropských a euroatlantických struktur. Tyto kampaně podle něj vycházejí zejména z Ruska a z Číny.

Podle Povejšila rostlo napětí mezi demokratickými a autoritářskými režimy už před pandemií, ta ale tento trend ještě zesílila. "Vidíme pokračující polarizaci mezi demokratickými a autoritářskými režimy, jako by byla snaha vytvořit dojem, že autoritářské modely vlády jsou funkčnější při zvládání krizí velkého rozsahu, jako je tato," řekl. Zdůraznil, že pro takové tvrzení přitom neexistuje žádný důkaz.

Napětí se podle něj projevuje i zesilováním dezinformačních kampaní, které míří proti demokratickým institucím, snaží se ovlivňovat rozhodovací procesy nebo zpochybňovat spolupráci v Evropské unii či v Severoatlantické alianci.

"Dnes považujeme za doložené, že takové dezinformační kampaně mají původ v Číně a v Rusku. Ne vždy jsou přímo centrálně státně řízené, ale v řadě případů jde o aktivity, které jsou (státem) buď inspirované, nebo podporované, nebo přinejmenším tolerované," řekl Povejšil.

Zdůraznil také, že pro Česko je členství v EU a v NATO nejvýznamnější bezpečnostní zárukou. "Jakékoli zpochybňování členství v těchto organizacích a jejich soudržnosti je hrozbou pro naši vlastní národní bezpečnost," řekl.

Podle Povejšila je nutné, aby Česko, ale i ostatní země EU nepodléhaly dojmu, že se Evropa může stát třetím pólem světa a moderovat soupeření mezi Spojenými státy a Čínou. "Jakkoli se v mnoha ohledech na současné Spojené státy můžeme dívat kriticky, není pochyb o tom, kdo je prvním spojencem Evropy a kdo je prvním spojencem Spojených států. Překonat současné tenze v euroatlantických vztazích je z mého pohledu základním předpokladem proto, abychom obstáli v době tohoto nového globálního soupeření," řekl.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí demokracie Senát ČR EU (Evropská unie) NATO Rusko Čína Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy