25.09.2020 11:01

Festival Den architektury zve o příštím víkendu na divadelní představení do tržnice i kavárny

Návštěva večerní tržnice, když z ní zmizí všechen ruch a stánky, káva s Josefem Gočárem, divadelní audio-walk kolem Žižkovského vysílače nebo pohřeb plastové lahve. Festival Den architektury obohatí příští víkend 3. a 4. října v Praze hned několik divadelních představení, která netradičně představí některá známá místa v Praze nebo se odehrají v unikátních prostorách či v ulicích.

Interaktivní audiowalk Neviditelná tržnice Divadla Pomezí je koncipovaný jako magickorealistická archeologie, v níž se divák stává objevitelem svého vlastního příběhu. Se sluchátky a mapou v ruce se vydává prozkoumat neviditelná zákoutí holešovické tržnice, jejíž paměť se před ním začíná odhalovat v nečekaných souvislostech.

Hned dvě představení mladých divadelníků reagují na osobnost architekta Josefa Gočára, od jehož narození si letos připomínáme 140 let a Den architektury mu věnuje samostatnou programovou sekci. Představení tak umocní zážitek autentických prostorách od slaného architekta, které festival mimořádně zpřístupní veřejnosti. Divadelní představení Gočár’s Babies v režii Karola Fila v Grand Café Orient je inspirováno, jak název napovídá, životem slavného architekta Josefa Gočára. Diváci se stanou zákazníky podniku, ve kterém budou svědky fragmentů z jeho života. Výročí mimořádné osobnosti architektury připomene i projekt Gočár Who?. Intimní performance pro 6 diváků simuluje pod režijním vedením Romana Poliaka v Domě Zemědělské osvěty zážitek ze setkání s pravnučkou slavného architekta.

Neustálého balení všeho, vždy a všude si bere na mušku představení Pohřeb plastové lahve souboru Spielraum Kollektiv, které se uskuteční v Šalounově atelieru na Vinohradech, který obývá Akademie výtvarných umění a během festivalu jej bude možné navštívit v rámci exkurzí. Okolí Žižkovského vysílače pak mohou zájemci prozkoumat během divadelního audio-walku Babylon On Air Stačí si nasadit sluchátka a nechat se unášet příběhy kolem televizní věže. Divadelní soubor Farma v jeskyni pak zve na netradiční prohlídku centra DOX.

Cílem desátého ročníku festivalu Den architektury se stane od 1. do 7. října moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti. Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek. V programu lze vybírat ze zdarma přístupných architektonických procházek a cyklovyjížděk nebo exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo workshopy. Na vybrané akce je potřeba rezervace předem. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu.

Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

Divadelní program Dne architektury:

Divadlo Pomezí - Neviditelná tržnice
so 3. 10, ne 4.10., 18.00 a 20.00, u hl. vstupu Pražské tržnice, P-7

Farma v DOXu / DOX v jeskyni
so 3.10., 15.00 English guided tour, 17.00 komentovaná prohlídka v češtině, Poupětova 1, P-7

Gočár’s Babies
so 3.10., 20.00 a po 5.10., 20.00, Grand Café Orient, Ovocný trh 19, Praha 1

Spielraum Kollektiv: Pohřeb plastové lahve
so 3. 10., 17.00, Slovenská 2499/4, Praha 2

Babylon On Air
Sraz: ne 4. 10. 14.00 a po 5.10. 10.00, 12.00, Venuše ve Švehlovce, Slavíkova 1499, Praha 3

Gočár Who?
ne 4.10., 11.00, 12.00, 13.00, Dům Zemědělské osvěty, Slezská 100/7

Autor článku: Silvie Marková