Model rozhledny budí pozornost v lounském domově pro seniory. Tamní klienti se tam rozhodně nenudí

25. září 2020 13:11

Domov pro seniory U Pramene v Lounech má rozhlednu. Respektive přesnou maketu skutečné stavby, kterou v dílně domova během jarní karantény vytvořil jeho obyvatel Miroslav Cimr. A protože jeho dílo budí obdiv sousedů i návštěvníků, uvažuje o další práci.

Více jak metrový model rozhledny stojí hned ve vstupním vestibulu domova pro seniory.

Autorem je Miroslav Cimr, vyučený automechanik a později odborný učitel na učilišti, který předlohu objevil v časopise.

Jde o Jurkovičovu rozhlednu z Rožnova pod Radhoštěm, kterou tam postavili před 8 lety.

„Dělal jsem na tom 2 roky – asi 2 000 hodin. Je to jen z papíru, dřívek od nanuků a lepidla. Teď mi řekli, abych udělal celý tenhle barák. Musím sehnat půdorysy, abych si mohl vypočítat, jak to udělat,“ popisuje Cimr.

Model rozhledny měří 120 centimetrů

Stavbou se zabavil během jarní karantény, kdy byly domovy seniorů kvůli obavám z koronaviru preventivně zavřené. Ani pro něj to ale nebylo snadné období. „Bylo hrozný, ty tři měsíce. Když jsme pak vyšli ven, tak jsme to vůbec nemohli rozchodit. Tady můžeme jen na zahradu, kde není žádný prostor,“ vzpomíná.

Miroslav Cimr je také jedním z 30 obyvatel domova, kteří během léta měli narozeniny a právě míří na dodatečnou společnou oslavu do jídelny.

„Nejstarší oslavenec má 96 let,“ konstatuje ředitelka domova Jana Černá, která na oslavě samozřejmě nebude chybět. „Každému osobně popřeji, dostane kytičku, pak bude přípitek, nějaké občerstvení a paní učitelka hraje na přání písničky,“ prozrazuje program oslavy.

Na klavír hraje Ivana Derflerová, učitelka základní umělecké školy, která sem pravidelně a nezištně dochází. „Hraju hlavně náladovku, aby se i přes ten klavír slyšeli a mohli si popovídat. Dnes jsem ale přinesla i zpěvník s písničkami, tak třeba dojde i na zpěv,“ komentuje Derflerová.

Právě od umělecké školy domov klavír dostal – hrát na něj můžou i jeho klienti.

Spustit audio

Související