O vakcínu proti chřipce je letos dvakrát větší zájem. Přednost dostanou rizikoví pacienti

25. září 2020

Praktičtí lékaři hledají způsob, jak proti chřipce očkovat co nejvíc lidí. Některé ordinace hlásí proti minulým letům až dvakrát větší zájem o vakcínu. Ptají se na ni i mladí a zdraví lidé, na které se ale zřejmě nedostane. Přednost budou mít senioři a chronicky nemocní. Česko má od výrobců přislíbených 870 tisíc dávek chřipkových vakcín.

Proti chřipce se chce letos nechat očkovat i paní Šárka z Prahy. V minulých letech přitom zájem neměla. „Když člověk více uvažuje o svém zdraví, tak jsme se prostě v rodině rozhodli, že se necháme očkovat.“

A zdaleka není jediná, kdo změnil názor, potvrzuje to praktický lékař z Prahy Josef Štolfa. „Pozoruju nárůst zájmu o vakcinaci mezi lidmi, co jsou zdraví a mladí. Tam se dá říct, že je dvojnásobný.“

Takoví lidé ale konkrétně u něj mají malou šanci, že vakcínu dostanou. Štolfa si pro letošní sezónu objednal na základě zkušeností z minulých let 150 dávek. Zájemců má už teď asi 300.

Lékaři vakcíny objednávají měsíce předem - množství odhadují. Co nenaočkují, musí nechat zlikvidovat. Loni takhle skončilo 40 tisíc dávek.  Pokud ale mají doktoři zájem o vakcíny navíc, přiobjednat se už téměř nedají. Sdružení praktických lékařů proto řeší, jak využít ty, které mohou v některých ordinacích zbýt a musely by být jinak zničeny.

„Když jsou dva doktoři vedle sebe a jednomu už vakcíny došly a pacienti mají poptávku a někdo má přebytek, tak může naočkovat pacienty kolegy,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Při očkování proti chřipce lékaři upřednostňují rizikové skupiny, tedy seniory a chronicky nemocné, například s diabetem nebo kardiovaskulárními chorobami. Pro ty by podle odhadů Svazu zdravotních pojišťoven měly vakcíny vystačit, potvrzuje to jeho šéf Ladislav Friedrich. „Předpokládáme, že z těch 2 milionů zhruba 600 tisíc bude mít o to očkování zájem - to odpovídá trendům, které tu máme.“

Podle Friedricha objednalo Česko pro letošní rok skoro 850 tisíc vakcín, po vyjednáváních s výrobci jich bude o 20 tisíc víc.

autoři: Janetta Němcová , jp
Spustit audio