Chrudimské noviny Pardubice se stanou jedním z nejmodernějších center ve střední Evropě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pardubice se stanou jedním z nejmodernějších center ve střední Evropě

Pardubice – 24. září byla slavnostně zahájena modernizace železničního uzlu, která zařadí Pardubice na úroveň velkých evropských měst. Celkové investiční náklady činí 6,3 miliardy, projekt je financován EU z programu Nástroj pro propojení Evropy (CEF) a Státním fondem dopravdní infrastruktury. Zhotovitelem je společnost Pardubice, kterou tvoří: Eurovia CS, Chládek a Tintěra, Elektrifikace železnic a GJW Praha. Každý proslov vyzvaných zástupců byl unikátní a vyzdvihoval něco jiného. Někdo mluvil o rekonstrukci „uzle“, jiný o parkování pro 550 vozidel, další o lávce nebo o perníku či dokonce o hladové zdi. Generální ředitel Správy železnic na závěr všechny vyzval, aby se spojili.

Na slavnostním zahájení modernizace probíhala přátelská atmosféra.  Foto: Chrudimské noviny

Zástupkyně evropské komise Pavlína Žáková ve svém proslovu před přítomnými hosty a zástupci médií zdůrazňovala především propojení s Evropou, čistotu ovzduší nebo zrychlení a zpříjemnění cestování, kterou modernizace přinese. „Pardubický perník tak bude mít mnohem blíže do Evropy,“ řekla.

 Místopředseda vlády, ministr obchodu a průmyslu a ministr dopravy v jedné osobě, Karel Havlíček prohlásil: „Já myslím, že během několika málo let se Pardubice stanou opravdu jedním z nejmodernějších center železnic a železniční infrastruktury, troufám si tvrdit nejen v České republice, ale v celé střední Evropě.“

 Jako třetí promluvil Martin Kolovratník, místopředseda správní rady Správy železnic, zmínil, že vlaky mají v technickém průkazu uvedenu rychlost až kolem 220 km za hodinu. Když jako zastupitel města připomínal lávku, řekl: „Naznačím, že ty porodní bolesti byly složité.“ (Hodnota 330 milionů, město se podílí částkou 7,5 milionů bez DPH.) Zmínil také parkovací dům nebo projekt přednádraží,: „Jestli ten Jan Perner to naše počínaní seshora sleduje, tak fakt musí mít radost, protože to, co se tady teď v Pardubicích, a vůbec na koridoru, děje, se dlouho nedělo, je to opravdu revoluční.“ Zároveň to prý bude v souvislosti s opravou historické budovy místo, které bude ctít historii. „Hlavně dodavatelům přeju, ať ty termíny dodrží, a ať jim do toho nic neočekávaného nespadne.“ Protože nebyl oficiálně přítomen žádný církevní hodnostář, který by tuto akci posvětil, můžeme jen doufat, že to tak bude.

Na závěr se všichni při symbolickém poklepání na kolejnici semkli, jak vyzval Jiří Svoboda.  Foto: Chrudimské noviny

 Martin Netolický poznamenal: „Já jsem slíbil panu řediteli, že budu dneska pozitivní,“ a pak zmínil, že 26 let trvalo, než se dostalo na modernizaci uzlu v Pardubicích. Protože ale probíhá v období, kdy očekáváme hospodářský pokles, přirovnal tuto realizaci ke stavbě „hladové zdi“ a řekl, že je to určitě dobrý impuls pro zaměstnanost a českou ekonomiku.

 Náměstek Petr Kvaš, který je zodpovědný za dopravu, zastoupil primátora města Pardubice, na úvod zařadil jazykolam, když se zasekl při větě: „Jsme skutečně nejdynamičtěji se rozvíjejícím územím tohoto města.“ Lávka má velký význam pro bezpečný přesun cestujících a bude zakončena parkovacím domem pro 550 vozidel: „Což velmi výrazně zlepší tu situaci v okolí pardubického nádraží s parkováním,“ a pokračoval o projektu soukromého investora, který právě naproti nádraží na místě bývalého lihovaru „zabral“ místo přijíždějícím řidičům, kde se dalo dříve zaparkovat zadarmo: „Kde jestli to vše dopadne, vznikne nové obchodní společenské centrum a troufám si říci, že pokud někdo přijede do Pardubic po pěti letech, tak vůbec nepochopí, pokud se všechny tyto stavby podaří realizovat, v jakém městě se to octnul.“

 Za všechny zhotovitele promluvil Martin Borovka, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Eurovia CS: „Poprvé v životě mluvím nikoliv na konci, ale před svým zákazníkem, takže jsem lehce nervózní,“ řekl na úvod a následně poděkoval lidem, kteří tuto stavbu připravili. „Je to podle mě největší investiční akce a rekonstrukce „uzle“ v České republice v jeho novodobé historii, řekl. „Uděláme pro to maximum, abychom občany minimálně omezili.“ Stavba bude dokončena v prosinci 2024.

 

Vlevo: Tomáš Slavíček, generální ředitel společnosti SUDOK Praha, by bez upozornění Jiřího Svobody, generálního ředitele Správy železnic, málem přišel o slavnostní poklepání na kolejnici.  Foto: Chrudimské noviny

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda vystoupil s proslovem, který trochu připomínal stand up. „Je zvláštní, že i covid něco přinese, já jsem nikdy neviděl tolik zástupců evropské komise, jako na posledních stavbách, takže všechno zlé je k něčemu dobré.“ Vyjádřil, že se bál, aby neproběhla v rámci proslovů předvolební kampaň, což podle něj nenastalo. „Nechci tady pitvat covid, ale přeji hodně sil nám všem a zdraví, včetně zaměstnanců zhotovitelů, protože bez nich by to dílo nevzniklo.“ Předem se omluvil občanům za nepříjemnosti s dopravou, které nastanou hlavně od května do listopadu příštího roku. „Semkněme se, protože ta železnice za to stojí, není to pro politiku, není to pro lobismus, je to pro všechny."

Proslovy zakončila s poděkováním výzva moderátorky, „aby se každý chopil svého kladívka“ a symbolicky poklepal na kolejnici.

Petra Vintrlíková

Reklama