Hlavní obsah

Olomoucký majáles byl podruhé zrušen, nabídne menší akce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Už podruhé museli letos organizátoři zrušit kvůli koronaviru tradiční olomoucký majáles. Původně se měl konat v květnu, epidemie nyní zhatila i jeho zářijový náhradní termín.

Článek

Studentský svátek však chtějí pořadatelé oslavit několika menšími akcemi příští úterý. V plánu je netradiční hudební stream ze střechy přírodovědecké fakulty či bleší trh ve Wurmově ulici. Novou podobu získá také Lomená galerie naproti Muzeu umění, sdělil ČTK organizátor akce Ondřej Martínek.

„Bohužel letošní rok není nakloněn mnoha věcem a příprava kulturních akcí se stala doslova adrenalinovou záležitostí. Přesto se nechceme vzdávat úplně, navíc v roce desátého výročí akce. V plánu tak máme i fotografickou výstavu mapující deset let olomouckého majálesu UP nebo netradiční sestřih reportáží ze všech ročníků,“ uvedl Martínek.

Majáles se měl uskutečnit v náhradním termínu v úterý příští týden. Pořadatelé místo toho připravili tři menší majálesové akce. První z nich bude streetartová exhibice v Lomené galerii. Díky Street Art Festivalu a umělci Davidovi Strauzzovi, který je známý svými nezaměnitelnými portréty, dostane průchod u Panny Marie Sněžné novou podobu. V odpoledních hodinách ve vnitrobloku domu číslo 11 ve Wurmově ulici se chystá ve spolupráci s olomouckou charitou bleší trh. Třetí akci může podle pořadatelů kdokoli sledovat doma. Na oficiálním YouTube kanálu Univerzity Palackého bude od 18:00 k vidění hodinový stream vystoupení slovenského Djs dua Malalata, které se specializuje na balkan beats, gypsy music, reggae a world music. Malalata zahrají na terase přírodovědecké fakulty, dodal pořadatel akce.

Desátý ročník olomouckého majálesu UP by se pak měl podle plánů pořadatelů uskutečnit v náhradním termínu 10. a 11. května 2021. Letošní neuskutečněné výročí má připomenout speciální playlist na Spotify, který zahrnuje přes 90 interpretů z osmi zemí světa, kteří na majálesu v minulých letech vystoupili, a který je volně k poslechu na novém webu majálesu. Postupně by měly vzniknout také videomedailonky studentských organizací, které každoročně na majálesu představují svou činnost. Více informací lze nalézt na stránkách www.majalesolomouc.cz.

Reklama

Doporučované