Hlavní obsah

Festival v Českém Krumlově mění program kvůli koronaviru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli koronavirovým omezením se ruší nebo mění řada kulturních akcí v jižních Čechách. Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov ohlásil změny, někteří umělci nemohou přijet.

Článek

Česká filharmonie dorazí kvůli pandemii v polovičním obsazení. Písek a Český Krumlov zrušily slavnosti, Krumlov i jednání zastupitelů. Táborské divadlo zrušilo do ledna všechna dětská představení, návštěvnost je výrazně nižší než v jiných letech. ČTK to řekli zástupci měst a akcí.

MHF zrušil na jaře kvůli covidu zahraniční vystoupení a přesunul termín z léta na září a říjen. Teď na webu oznámil, že nemohou přijet hobojista Vilém Veverka ani sopranistka Eliška Zajícová. Česká filharmonie přednese na závěrečném koncertě 3. října Dvořákovu Symfonii č. 8 G dur namísto Mahlerovy 5. symfonie, která vyžaduje velké obsazení. Mahlera chtěla hrát i v Praze a Vídni. „Vzhledem k situaci týkající se koronavirové pandemie se orchestr rozdělí na dvě poloviny,“ uvedli pořadatelé.

Kvůli počasí je zrušený koncert Jihočeské filharmonie na voru. Ostatní změny souvisí s koronavirem, řekla ČTK mluvčí MHF Lucie Herberová. „Eliška Zajícová žije mimo republiku, pan Veverka nemůže přijet. Situace se mění každou minutu, počítáme s tím, že se to může stát. Diváci jsou zatím velmi vstřícní a tolerantní,“ řekla mluvčí. MHF nabízí koncerty jen uvnitř, některé se budou streamovat.

Kvůli koronaviru se v kraji akce opět ruší. Minulý víkend zrušil Písek oslavy 777 let, Český Krumlov ve čtvrtek zrušil čtyřdenní Svatováclavské slavnosti plánované ode dneška do 28. září. Jezdí na ně 8000 lidí.

„Bohužel jsme toto rozhodnutí museli učinit takto narychlo, neboť nejsme schopni dostát novým vládním opatřením, kdy je potřeba pro návštěvníky zajistit konkrétní místo k sezení, a to zejména ve venkovních prostorech, kde se měla odehrávat většina programu,“ uvedl v tiskové zprávě krumlovský starosta Dalibor Carda (SN-Město pro všechny). Ze čtyřdenního programu zůstalo jen pár menších akcí v pondělí. Krumlov zrušil i čtvrteční zasedání zastupitelstva a podzimní vítání občánků.

Táborské divadlo zrušilo od září do konce ledna všech 25 dětských představení, na něž by přišlo asi 8000 dětí. „Ředitelé škol na Táborsku se dohodli, na základě ministerského doporučení, že nebudou vysílat děti na mimoškolní akce,“ řekla ČTK ředitelka divadla Linda Rybáková.

Výstaviště České Budějovice zrušilo na začátku září kvůli šíření nemoci covid-19 listopadovou výstavu Vzdělání a řemeslo, největší přehlídku středních škol a učilišť v jižních Čechách, kde bylo loni 16.000 lidí. Jihočeské muzeum tento týden zrušilo říjnovou muzejní noc.

Reklama

Doporučované