Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Studénce se konal premiérový ročník Burčákfestu

Studénka |

Krásné počasí vylákalo stovky milovníků vína na náměstí Republiky ve Studénce. Tam se konaly burčákové slavnosti, součásti kterých byl i bohatý doprovodný program.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „V sobotu proběhly první burčákové slavnosti, které dle ohlasu návštěvníků byly velice úspěšné. Přálo nám taky dobré počasí. Na burčákových slavnostech nechyběl burčák, ale taky farmářské trhy, ochutnávka, degustace vín a také zajímavá přednáška o pěstování vína.“

Hroznová šťáva je sama o sobě oblíbená. Její postupné zrání má několik podob. Jednou z nich je při výrobě vína právě burčák.

Tomáš Šťastný, vinař: „Výroba burčáku probíhá tak, že posbíráme hrozny na vinohradě, ty se pomelou a pokud vyrábíme bílý burčák, tak jsou hned do lisu a jakmile z nich vyteče šťáva a rozkvasí se to, tak je to burčák. Měl by mít asi 4 % alkoholu.“

Burčák neustále zraje a postupně mění se na víno. Uskladnit se dlouhodobě nedá. Jeho milovníci by ho měli skladovat v chladničce a co nejdříve vypít.

Tomáš Šťastný, vinař: „Burčák je určitě krátkodobá záležitost, měl by se nechat částečně povolený nebo aspoň udělat dírku do víčka, aby mohl odcházet oxid, který se tvoří za průběhu kvašení. Pokud chcete, aby burčák vydržel co nejdéle, tak samozřejmě dát do chladna. Naopak, když si koupíte burčák, který je na vás ještě moc sladký, tak ideálně dát na nějaké teplé místo, aby vám prokvasil co nejrychleji“

Nejen za burčákem se někteří návštěvníci na studénecké náměstí vydali. Obrovským lákadlem byla také tradiční moravská hudba a na své si přišly i děti.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „K poslechu hrála výborná cimbálovka z Olomouce, děti si mohly užít skákací hrad, vystoupení klauna, tvořivý stánek.“

anketa s návštěvníky: „Přišel jsem hlavně za dobrou muzikou a to, že tady dostanu ještě dobré víno, je takový dobrý bonus. Zkoušíme tady buket. Vína výborné, vynikající.

„Já jsem přišla na burčák a přišla jsem si poslechnout cimbálovku.“

Příznivci vína si na svůj oblíbený nápoj musí ještě dlouhou dobu počkat. V průběhu jeho výroby se postupně upravuje a výsledná chuť záleží na délce kvašení.

Tomáš Šťastný, vinař: „Tím, že burčák prokváší, tak se alkohol mění. Mění se cukry na alkohol a až burčák překvasí, stává se z něj víno. V průběhu kvašení si volíme, jestli budeme chtít víno polosladké, suché atd. a podle toho kvašení zastavujeme.“

Burčákový festival ve Studénce navštívily davy lidí, kteří ochutnali několik druhů českých vín a burčáku. Celkem vypili 800 litrů.

Nahlásit chybu


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Včera 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

8. května 2024 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

8. května 2024 18:05 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

8. května 2024 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

8. května 2024 9:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Zahradní slavnost ve Studénce voněla bylinkami a patřila i netopýrům

Základní škola Františka kardinála Tomáška ve Studénce pořádala svou jarní slavnost. Letos na téma Život v zahradě. Zpestřením byl výklad o netopýrech, dokonce i těch handicapovaných.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Čarodějnice ze Sjednocení se opět proletěly Studénkou

7. května 2024 17:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Čarodějný průlet městem také letos upozornil na to, že na zahradě Základní školy Sjednocení se koná velká čarodějnická párty. Pořádal ji spolek rodičů pro všechny žáky i příznivce školy z řad veřejnosti.

Čarodějnice se slétly i v Novém Jičíně, obsadily náměstí, zámek a Žerotínovou ulici

7. května 2024 13:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Tradiční Čarodějnice si poslední dubnový den podmanily centrum města. Magický večer se nesl v duchu her pro děti, lidových zvyků - a dobré zábavy a koncertů na Žerotínově ulici.

Autobusy začnou na opačné straně Riegrovy zastavovat na podzim

6. května 2024 14:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Na území města je přes padesát autobusových zastávek a letos k nim přibude jedna zcela nová. Stavba autobusového zálivu s přístřeškem začala na ulici Riegrova. Hotova bude v září.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

6. května 2024 10:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Ve Studénce se konal premiérový ročník Burčákfestu
Vydáno 25. září 2020 19:02, Studénka, Tereza Rusková
Krásné počasí vylákalo stovky milovníků vína na náměstí Republiky ve Studénce. Tam se konaly burčákové slavnosti, součásti kterých byl i bohatý doprovodný program.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „V sobotu proběhly první burčákové slavnosti, které dle ohlasu návštěvníků byly velice úspěšné. Přálo nám taky dobré počasí. Na burčákových slavnostech nechyběl burčák, ale taky farmářské trhy, ochutnávka, degustace vín a také zajímavá přednáška o pěstování vína.“

Hroznová šťáva je sama o sobě oblíbená. Její postupné zrání má několik podob. Jednou z nich je při výrobě vína právě burčák.

Tomáš Šťastný, vinař: „Výroba burčáku probíhá tak, že posbíráme hrozny na vinohradě, ty se pomelou a pokud vyrábíme bílý burčák, tak jsou hned do lisu a jakmile z nich vyteče šťáva a rozkvasí se to, tak je to burčák. Měl by mít asi 4 % alkoholu.“

Burčák neustále zraje a postupně mění se na víno. Uskladnit se dlouhodobě nedá. Jeho milovníci by ho měli skladovat v chladničce a co nejdříve vypít.

Tomáš Šťastný, vinař: „Burčák je určitě krátkodobá záležitost, měl by se nechat částečně povolený nebo aspoň udělat dírku do víčka, aby mohl odcházet oxid, který se tvoří za průběhu kvašení. Pokud chcete, aby burčák vydržel co nejdéle, tak samozřejmě dát do chladna. Naopak, když si koupíte burčák, který je na vás ještě moc sladký, tak ideálně dát na nějaké teplé místo, aby vám prokvasil co nejrychleji“

Nejen za burčákem se někteří návštěvníci na studénecké náměstí vydali. Obrovským lákadlem byla také tradiční moravská hudba a na své si přišly i děti.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „K poslechu hrála výborná cimbálovka z Olomouce, děti si mohly užít skákací hrad, vystoupení klauna, tvořivý stánek.“

anketa s návštěvníky: „Přišel jsem hlavně za dobrou muzikou a to, že tady dostanu ještě dobré víno, je takový dobrý bonus. Zkoušíme tady buket. Vína výborné, vynikající.

„Já jsem přišla na burčák a přišla jsem si poslechnout cimbálovku.“

Příznivci vína si na svůj oblíbený nápoj musí ještě dlouhou dobu počkat. V průběhu jeho výroby se postupně upravuje a výsledná chuť záleží na délce kvašení.

Tomáš Šťastný, vinař: „Tím, že burčák prokváší, tak se alkohol mění. Mění se cukry na alkohol a až burčák překvasí, stává se z něj víno. V průběhu kvašení si volíme, jestli budeme chtít víno polosladké, suché atd. a podle toho kvašení zastavujeme.“

Burčákový festival ve Studénce navštívily davy lidí, kteří ochutnali několik druhů českých vín a burčáku. Celkem vypili 800 litrů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000022070/ve-studence-se-konal-premierovy-rocnik-burcakfestu