Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

USA se přely s Čínou na půdě OSN. Napjaté vztahy vyostřuje pandemie koronaviru

Americký prezident Donald Trump mluví ve virtuálním projevu k Valnému shromáždění OSN . foto: ČTK

NEW YORK/PRAHA - Další slovní rozmíšku mezi USA a Čínou způsobilo již poněkolikáté téma pandemie koronaviru. Americká velvyslankyně při OSN Kelly Craftová uvedla, že chování Číňanů má za následek přeměnu lokální epidemie na globální pandemii. Čínský diplomat kontroval tvrzením, že Američané již vytvořili pro svět spoustu problémů.
  20:00

Valné shromáždění OSN se tento týden koná do značné míry virtuálně, vrcholní představitelé států a vlád nediskutují v hlavním sídle organizace v New Yorku, na zasedání se vysílají jejich předem natočené projevy. Důvodem je onemocnění covid-19 a právě celosvětová pandemie vyvolává na půdě OSN americko-čínské spory a jitří emoce.

„Vedeme zatvrzelý boj proti neviditelnému nepříteli - čínskému viru, který si v 188 zemích vyžádal nesčetné lidské životy. Čínská vláda a Světová zdravotnická organizace, kterou Čína prakticky ovládá, chybně prohlašovaly, že není důkaz o přenosu z jednoho člověka na druhého,“ promluvil v úterý na zasedání americký prezident Donald Trump, který Čínu označuje za hlavního viníka pandemie už od jejího počátku.

Na jeho slova reagoval čínský prezident Si Ťin-pching. Konstatoval, že Číňané budou řešit spory s ostatními zeměmi prostřednictvím dialogu a vyjednávání. „Unilateralismus je mrtvý,“ doplnil s tím, že Peking nechce vyvolávat další studenou válku.

Potřebujeme globální soucit. Největší hrozbou je klimatická krize, řekla Čaputová v OSN

Po zdánlivém uklidnění situace přišla další slovní rozepře ve čtvrtek. Americká velvyslankyně při OSN  Kelly Craftová prohlásila, že čínské rozhodnutí skrýt původ viru, bagatelizovat jeho nebezpečí a potlačit vědeckou spolupráci vedlo ke globální pandemii. „Čeho je moc, toho je příliš. Už jste vytvořili pro svět spoustu problémů,“ oponoval čínský diplomat Čang Ťün a pokračoval dále. „Bohužel jsme znovu slyšeli hlasy z USA, které jsou v rozporu s atmosférou setkání,“ řekl s dodatkem, že Peking odmítá nepodložená obvinění.

Na stranu Číny se přidalo Rusko, jehož zástupce na čtvrtečním zasedání zkritizoval Američany rovněž. „Litujeme skutečnosti, že si představitelka Spojených států vybrala toto setkání a platformu Rady bezpečnosti OSN, aby vznesla neopodstatněná obvinění proti jednomu z členů Rady bezpečnosti,“ uvedl ruský velvyslanec Vasilij Nebenzia.

Generální tajemník OSN António Guterres tak podle CNN musel opakovaně žádat o jednotu mezi členskými státy a ve čtvrtek varoval, že vztahy mezi USA a Čínou se ubírají „velmi nebezpečným směrem“.

Čínsko-americké spory

Napětí mezi Čínou a USA roste zejména v posledních měsících. „Nacházíme se v éře velké mocenské soutěže. Čína následovaná Ruskem představuje naši největší strategickou konkurenci,“ hodnotil geopolitickou situaci v červenci americký ministr obrany Mark Esper.

Americký letoun poškádlil Čínu. Mluví o špionáži a provokaci, USA vidí situaci jinak

Spory mezi Čínou a USA se týkají například vzájemné špionáže. Američané uzavřeli v létě kvůli údajným krádežím svých vědeckých poznatků čínský konzulát v Houstonu. Čínská vláda nechala v reakci vyklidit americký konzulát v čínském městě Čcheng-tu. Důvodem byl podle Číňanů fakt, že se Američané vměšovali do vnitřních záležitostí Číny a poškozovali její bezpečnostní zájmy.

Dalším „jablkem sváru“ je otázka lidských práv. V červenci USA sáhly k protičínským sankcím kvůli represím vůči menšinám v Tibetu a v ujgurském Sin-ťiangu či potlačení demonstrací v Hongkongu. Čína reagovala okamžitě sankcemi proti americkým představitelům a organizacím. Problematická je i otázka Tchaj-wanu, sporným bodem mezi oběma zeměmi je třeba také čínská firma Huawei.

Autor: