Studenti prezentovali svůj výzkum na 2. žákovské ornitologické konferenci

V Praze se tento týden uskutečnila 2. žákovská ornitologická konference pro žáky 2. stupně základních škol a studenty škol středních. Prezentovali své výzkumy a zároveň vyslechli přednášky odborníků z akademické sféry. Akci pořádala Česká společnost ornitologická a vzhledem k současné situaci proběhla v komorní skladbě bez diváků. To však neubralo na kvalitě přednášek.

Akce měla původně proběhnout v květnu. Jejím přeložením vypověděly svou účast školní kolektivy, což se vzhledem k současnému vývoji ukázalo jako pozitivní. „Zůstali ti, kdo mají opravdu hluboký zájem o výzkum v dané oblasti. To se projevilo na kvalitě přednášek a jejich vysoké úrovni,“ uvádí Gabriela Dobruská, která konferencí provázela. Program obsahoval 7 žákovských přednášek, 3 odborné a představeny byly i 4 postery. Hned několik přednášek bylo postaveno na dlouhodobém výzkumu, který trval více let, a posuzovalo i statistickou průkaznost získaných výsledků.

Martin Greško měl velmi zajímavou přednášku o variabilitě kukaččích vajec.

Ale i přednášky nejmladších účastníků předčily úrovní očekávání. Třeba v případě přednášky o mapování zimních shromaždišť kalousů ušatých. „Překvapilo nás, že v devíti letech je někdo ochoten jít do mapování s předpokladem, že žádné shromaždiště nenajde a přijede prezentovat negativní výsledek,“ sděluje Katarína Slabeyová, která akci organizovala. „I dospělým v rámci občanské vědy neustále zdůrazňujeme, že negativní výsledek je také výsledek, který má cenu. Často jeho význam podceňují,“ doplňuje Slabeyová.

Akce podobného typu mají pro žáky velký význam – poznají vrstevníky se stejným zájmem a získají další motivaci. „Hned několik rodičů nám následující den psalo, že děti cestou domů vymýšlely téma na další ročník, či zvažovaly zapojení do Středoškolské odborné činnosti, takzvané SOČky, která byla na akci představena,“ vypráví Dobruská. Zaslouženým odreagováním na závěr byla ukázka kroužkování.

Fotoreportáž z 2. žákovské ornitologické konference

Akci pořádá Česká společnost ornitologická ve dvouletých intervalech, další konferenci pro žáky 2. stupně základních a středních škol plánuje na jaro 2022. Konference se uskutečnila v rámci projektu Za ptáky Prahy – podpora badatelské činnosti žáků, který byl podpořen Hl. m. Prahou.