Do Brna a Kuřimi míří evropská volejbalová špička, už tuto sobotu zde totiž odstartuje Mistrovství Evropy ve volejbalu mužů do 20 let (CEV U20 Volleyball European Championship 2020 Men). Foto: CEV

Evropského šampionátu, který potrvá do 4. října, se zúčastní 12 nejlepších týmů Evropy. Český reprezentační výběr bude dirigovat Přemysl Obdržálek a se svými svěřenci odehraje základní skupinu v Kuřimi. „Na mistrovství už se moc těšíme, momentálně finišujeme s tréninky a já pevně věřím, že budeme připraveni porvat se o co nejlepší umístění,“ avizuje český národní trenér těsně před startem mistrovství Evropy.

Jeho tým má za sebou intenzivní přípravu, během níž odehrál i několik přípravných zápasů. V posledním tréninkovém týdnu před startem šampionátu se česká reprezentace snaží co nejlépe připravit na soupeře ve své skupině. „Naše skupina nebude jednoduchá, nejtěžší asi budou Italové. Bohužel se neuskutečnilo několik naplánovaných přáteláků právě s Itálií a také s Francií. Na všechny soupeře se ale snažíme získat videa a děláme rozbory jejich hry,“ popisuje Obdržálek.

Jako kapitána si pro mistrovství Evropy zvolil Petra Špuláka, který v české extralize obléká dres pražských Lvů. „Momentálně trénujeme dvakrát denně, pracujeme hlavně na herní souhře a ladíme formu. Já osobně se hodně těším na naše úvodní vystoupení proti Francouzům – je to jeden ze zápasů, který rozhodne, jak se bude vyvíjet zbytek mistrovsví,“ říká Špulák. Stejně jako Přemysl Obdržálek považuje za nejsilnějšího soupeře skupiny v Kuřimi Itálii. „Vyhráli jak mládežnickou olympiádu tak mistrovství světa, takže budou určitě nejtěžší,“ potvrzuje český kapitán.

Podle posledních informací platných k dnešnímu dni dorazí na mistrovství Evropy všechny týmy. Vzhledek k situaci s probíhající koronavirovou epidemií nebylo do posledních dní jisté, zda se vůbec šampionát uskuteční, případně za jakých podmínek. Obava, že by se mistrovství konalo bez diváků, se nakonec nenaplnila. Na všechna utkání tak diváci budou moci dorazit, ale kapacita bude velmi limitovaná, z důvodu dodržení všech hygienických pravidel a nařízení. Pro halu v Kuřimi je stanovena maximální kapacita 199 diváků, pro halu Vodova je to nyní diváků 500. Všichni příchozí diváci budou muset dodržovat veškerá platná hygienická opatření, ve vnitřních prostorech musí mít zakryté dýchací cesty a u vstupu jim bude měřena tělesná teplota. Vstup do haly bude divákům umožněn nejdříve 20 minut před začátkem utkání. Z hygienických důvodů a z důvodů dezinfekce vnitřních prostor, budou muset diváci ihned po skončení každého utkání opustit prostory haly. Po této nutné přestávce jim bude, na základě předložení platné vstupenky, umožněn vstup na další utkání.

Základní skupiny CEV U20 Volleyball European Championship 2020 Men:
Pool I (Kuřim) – Česká republika, Polsko, Itálie, Francie, Srbsko, Belgie
Pool II (Brno) – Rusko, Německo, Turecko, Bělorusko, Ukrajina, Nizozemsko

Rozpis zápasů ČR (Kuřim):
26. září, 17:30 Česká republika – Francie
27. září, 17:30 Srbsko – Česká republika
28. září, 17:30 Česká republika – Itálie
30. září, 17:30 Polsko – Česká republika
1. října, 20:00 Česká republika – Belgie

Nominace hráčů:
Kopecký Tomáš Green Volley Beskydy
Špulák Petr VK Lvi Praha
Toman Matyáš Volejbal Brno
Unzeitig Ondřej Green Volley Beskydy
Baláž Radek VK Karlovarsko
Staněk Lubomír VK Dukla Liberec
Mikulenka Jiří Kladno volejbal cz
Drahoňovský Matouš Volejbal Brno
Toman Ladislav VK Lvi Praha
Vodička Jan VK Lvi Praha
Čeketa Lukáš Volejbal Brno
Ureš Filip VK Příbram