Foto: David W. Černý, Reuters

Volební vizitky: kdo bude hejtmanem? Český rozhlas představuje kandidáty do krajských zastupitelstev

Anna Jadrná a Jan Cibulka |

Čtěte dále

Kdo bude vaším příštím hejtmanem? Český rozhlas položil všem jedničkám na kandidátkách v krajských volbách šest jednotných otázek. Na jednom místě si tak snadno porovnáte, kdo usiluje o vaše hlasy. Celkem oslovil 215 kandidátů. Poslechněte si jejich odpovědi a rozhodněte se, komu dáte svůj hlas ve volbách 2. a 3. října.

Vizitky kandidátů v senátních volbách naleznete zde.

Co nabízejí lídři kandidátek vašemu kraji? Koho by si jejich strana zvolila za koaličního partnera? A jak by řešili nejožehavější problémy regionu? Možnost odpovědět na otázky Českého rozhlasu dostal před krajskými volbami lídr kandidátky každé strany, hnutí či koalice. Někteří tuto nabídku odmítli, jiní ji přenechali jinému kandidátovi stejného subjektu.

V interaktivní mapě stačí vybrat kraj, který vás zajímá. Zobrazí se vám volební vizitky kandidátů, jejichž součástí je fotka a zvuk s odpověďmi na šest otázek. Volby se konají ve třinácti krajích Česka s výjimkou Prahy.

Podoba volebních vizitek je pro všechny kandidáty jednotná. První otázka zní „Proč by měli lidé volit právě vaši stranu?“ a na odpověď mají jednu minutu.

Časový limit u dalších otázek, které jsou společné pro všechny kraje, je 30 sekund. Kandidáti můžou odpovědět v kratším čase, ušetřené sekundy se ale nepřevádějí pro další otázky.

Regionální stanice Českého rozhlasu se dále ptají:

  • Pokud vyhrajete volby, co uděláte ve vedení kraje jako první?

  • Kdo je pro vás nejpřijatelnější koaliční partner?

Další tři otázky směřovaly regionální stanice na konkrétní krajská témata. Pro jejich zodpovězení mají kandidáti opět časový limit 30 sekund.

Podmínky pro kandidáty do krajských zastupitelstev byly stejné. Všichni byli dopředu seznámeni s podobou otázek, při natáčení ale museli odpovídat z hlavy a na první pokus. Nemohli tedy před sebou mít připravený text ani poznámky na papíře nebo v notebooku, tabletu či mobilu.

Rozhovory s jednotlivými kandidáty se ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu objeví postupně. Pořadí určil los, na který dohlížel notář.

Anna Jadrná a Jan Cibulka