Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pan Nekompromisní mění Barcelonu. Zakázal mi jíst s ostatními, vzpomíná na Koemana bývalý svěřenec

Vrátí Ronald Koeman Barcelonu zpět na výsluní? foto: Reuters

Barcelona/Praha - Řízný stoper na hřišti, nesmlouvavý pedant na lavičce. Nezáleží na tom, jestli jste celosvětová hvězda, nebo nezkušený mladík. U Ronalda Koemana, nového kouče Barcelony, startují všichni ze stejné výchozí pozice. Kdo poctivě dře, má důvěru v zápasech. Legendární Nizozemec ale umí být i hodně radikální.
  7:16

Své o tom ví třeba útočník Oumar Niasse. K incidentu došlo v Evertonu, kam senegalský útočník dorazil v únoru roku 2016 za téměř 18 milionů eur. V Lokomotivu Moskva si jej tehdy vyhlédl trenér Roberto Martínez. 

Nový trenér Barcelony Ronald Koeman.
Lionel Messi se musel po šesti letech rozloučit s parťákem Luisem Suárezem.

Ten byl však o čtyři měsíce později kvůli neuspokojivým výsledkům odvolán a nahrazen právě Koemanem. Následovala ve fotbalovém prostředí naprosto běžná situace. Bývalý nizozemský reprezentant dostal od vedení liverpoolského klubu finanční prostředky na nové posily. 

Přivedl si vlastní hráče, kterým důvěřoval a chtěl na nich mužstvo postavit. Někteří „Martínezovi koně“ byli rázem na odstřel, nepočítalo se s nimi. A právě Niasse to od Koemana hodně pocítil.

„Nejprve mi sebral číslo a dal ho někomu jinému. Poté mi zakázal se spoluhráči jíst, musel jsem chodit na obědy s juniory. Před tréninkem jsem si neměl kam dát věci, v šatně A-týmu ani juniorky pro mě nebylo místo. Chtěl mě vyprovokovat, ale to se mu nepovedlo,“ zavzpomínal Senegalec.

Niasse byl z nepřátelského prostředí vysvobozen až v lednu 2017, kdy odešel hostovat do Hullu. S neoblíbeným trenérem, jenž dostal výpověď v říjnu téhož roku, už se v kabině nikdy nepotkal. Ani pod jeho nástupcem Marcem Silvou ale v Evertonu díru do světa neudělal, momentálně si hledá angažmá.

Čistka v mužstvu

Koeman zavádí pevný řád také v Barceloně, se kterou během hráčské kariéry získal čtyři ligové tituly a v roce 1992 i Pohár mistrů evropských zemí (nyní Liga mistrů) a Superpohár. 

„Je to pro mě velký den. Každý ví, že trénovat tady byl můj sen. Stojí před námi velká výzva, ale společně z Barcelony opět uděláme největší klub na světě,“ slíbil fanouškům ihned po svém jmenování.

Messi se zase opřel do Barcelony. Suárezův odchod? Už mě nic nepřekvapí

Katalánci by pod jeho vedením měli být lépe kondičně připraveni. Herní systém tiki-taka, z něhož se v posledních letech aplikovala spíš jen jeho ofenzivní složka, nahradí fyzicky náročnější verze. 

Lionel Messi a spol. na trénincích pilují vysoký presink. Koemanova Barca chce soupeřům zatápět rychlostí, houževnatostí a zároveň být daleko jistější v defenzivě. Nizozemský lodivod už krátce po svém příchodu sliboval, že je připraven dělat i nepopulární rozhodnutí a že zemětřesení pozná také hráčský kádr. 

„Změny musí nastat. Nikdo nechce zopakovat to, co se dělo v posledních měsících,“ narážel na zakončení minulé sezony bez jediné trofeje a ostudný debakl 2:8 od Bayernu Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Dle očekávání se Barcelona vydala cestou omlazení. Jen za „drobné“ opustili tým veteráni Ivan Rakitić, Arturo Vidal a Luis Suárez, jehož konec fotbalovou veřejnost určitě překvapil. 

Uruguayský reprezentant totiž svými góly, kterých za šest let nasázel 198, dotáhl Katalánce k 13 trofejím a společně s Messim vytvořil jeden z nejobávanějších útočných tandemů v historii klubu.

Nevole fanoušků

Kontroverzní, ale úspěšný útočník už dal Barceloně sbohem. Při odjezdu z tréninkového centra, kde se byl rozloučit se spoluhráči, jej zachytila jedna z kamer. Na záběrech je vidět, jak si z očí otírá slzy, kterým se neubránil ani na závěrečné tiskové konferenci.

„Poslední měsíc byl strašně složitý, na veřejnost se dostala spousta nepravdivých informací. Mrzí mě to, ale odcházím s krásnými vzpomínkami. Jsem na sebe hrdý a neuvěřitelně si vážím možnosti nastupovat vedle nejlepšího hráče fotbalové historie,“ řekl Suárez, který se nyní na Camp Nou bude vracet jako soupeř v dresu konkurenčního Atlética Madrid.

„Zasloužil si rozloučení odpovídající jeho významu, ne být takhle vyhozen. Ale pravdou je, že v tomhle klubu už mě teď nic nepřekvapí,“ napsal Messi k Suárezově odchodu na Instagramu.

Mladíček Riqui Puig na tribuně během přípravného duelu proti Elche.

Pokud Suárezův odchod fanoušky nepotěšil, nezájem nového trenéra o jednadvacetiletého záložníka Riquiho Puiga je pořádně rozladil. 

„Nejhorší způsob, jak odstartovat působení v Barceloně. Pro tento krok neexistuje jediné logické vysvětlení. Koeman dostává sám sebe hned od začátku pod daleko větší tlak,“ zlobí se příznivci Barcelony. Proč? Puig totiž patří k nejzářivějším produktům klubové akademie La Masia. 

Odborníci v něm vidí neobyčejný talent, nástupce legendárních Xaviho a Iniesty a jednoho z hráčů, který se stane symbolem nové éry katalánského giganta. Verdikt ohledně Puigovy situace má padnout v nadcházejících dnech, přestupové okno se totiž uzavře už 5. října.

Jak vstoupí transformovaná Barcelona do nové sezony? První ostrý test čeká Ronalda Koemana v neděli proti Villarrealu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!