Mirai Navrátil, Richard Krajčo, David Stypka, Eva Dřízgová a další interpreti společně nazpívají písničku na podporu čtení dětem

Mirai Navrátil, Richard Krajčo, David Stypka, Eva Dřízgová a další interpreti společně nazpívají písničku na podporu čtení dětem

Tisk

cele cesko cte detem 200Organizace Celé Česko čte dětem připravuje v rámci letošního jubilejního 10. Týdne čtení dětem oslavnou pohádkovou písničku, která už brzy rozezní celé Česko. Pochází z pera textaře, skladatele a baviče Jiřího Krhuta a 14. září ji v ostravském studiu Českého rozhlasu a v nahrávacím studiu v Praze nazpívají přední čeští interpreti jako David Stypka, Mirai Navrátil, Petr Bende, Eva Dřízgová, Hana Fialová či Richard Krajčo.

 

„Text písně Budu jejich ochránce ležel asi deset let v šuplíku Jiřího Krhuta, čekal na vhodný čas a ten právě přišel. Vtipná slova, chytlavá hudba a především skvělí interpreti. Pevně věřím, že si písničku oblíbí nejen děti", říká Eva Katrušáková, zakladatelka Celé Česko čte dětem.

Podle jejích slov vznikne z nahrávky nejen píseň, ale také videospot. Natočí ho známý pražský režisér Petr Němeček. „S panem Němečkem jsme již v minulosti dva televizní spoty natočili,“ dodává Eva Katrušáková. Oslavnou skladbu, ve které zazní hlasy interpretů s osobním vztahem k Moravskoslezskému kraji, doplní také hlásky 26 dětí ze skvělého karvinského dětského sboru Permoník. Zpestřením bude účast sportovních ikon Moravskoslezkého kraje, fotbalisty Milana Baroše a hokejisty Rostislava Olesze.

„Myšlenka projektu se mi velmi líbí, už jen proto, že mi maminka od narození četla a zpívala. Pro Celé Česko čte dětem jsem napsal text písně, ve kterém jsem záměrně popletl různé pohádky a příběhy. Mám radost, že se k tomuto hudebnímu projektu přidali i kolegové z branže jako Richard Krajčo, Mirai Navrátil, David Stypka, Štěpán Kozub, Petr Bende, Patricia Janečková, Eva Dřízgová, Hana Fialová, Kaczi, a ze sportovců fotbalista Milan Baroš a hokejista Rosťa Olesz. Podle jmen interpretů lze navíc usoudit, že jsme na tento počin využili umělecko-sportovní potenciál našeho severomoravského regionu," usmívá se Jiří Krhut, autor hudby a textu.

Jeden z protagonistů, zpěvák David Stypka, shrnuje: "Kampaně a aktivity téhle party sleduji už mnoho let a vždycky jsem je považoval za bohulibé a skrz naskrz milé počínání. Koneckonců jsem si to dnes a denně ověřoval i na vlastních dětech. Dětská fantazie je nádherný ryzí drahokam, ale oproti drahokamu má jednu velkou nevýhodu – je tuze křehká. Pokud bude ale celé Česko číst dětem, není se čeho bát!"

cele cesko cte detem 1

Slavnostní premiéra videoklipu k nové písni společnosti Celé Česko čte dětem proběhne 1. října na inauguraci 10. Týdne čtení dětem. Tradiční akce se letos uskuteční první týden v říjnu, namísto původně plánovaného jarního termínu. Po deseti letech se celostátní svátek dětí a literatury vrací na místo, kde probíhal první ročník – do Českého Těšína.

Posláním obecně prospěšné společnosti Celé Česko čte dětem je prostřednictvím společného čtení budovat pevné vazby v rodině. Pravidelné předčítání dětem má obrovský význam pro rozvoj jejich emocionálního zdraví. Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení. Předčítání utváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem. My neříkáme "Jdi a čti si!", ale "Pojď, budu ti číst". Stačí 20 minut denně. Každý den.

Více informací:
www.celeceskoctedetem.cz
https://www.instagram.com/ctemedetem/
https://www.facebook.com/celeceskoctedetem

www.krhut.cz
www.facebook.com/jiri.krhut12
www.instagram.com/jirikrhut/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Šachový génius nebo šílenec?

koncovka perexRok 1972 se poprvé zapsal do dějin Spojených států amerických v prvenství hry v šachy. Zasloužil se o to geniální mladík z chudých poměrů – Robert „Bobby“ James Fischer, který zvítězil jako první Američan v tét...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...