Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim – V pondělí si připomeneme svatého patrona a ochránce Čech, knížete Václava. Režim opatření k zamezení šíření „čínské chřipky“ nám od minulého týdne poněkud přituhnul. Přesto, několik pořadatelů stále ještě má odvahu neodvolat avizované akce. Pojďme se podívat, kteří to jsou.

Počasí příliš vlídné nebude, neb podzim konečně dorazil. Zima a déšť proto vybízí spíše k trávení volných dní doma.

V sobotu od devíti hodin jste však srdečně zváni na již šesté Stolanské moštování. Doprovodným programem je soutěž o nejlepší štrůdl, protože jablek je letos opravdu hodně.

Na sobotní sedmou večerní se chystá posvícenské posezení ve Svídnici. Součástí jsou kozí hody, zahraje country kapela.

Václavské posezení organizují v Lipovci. V neděli v sedm večer. Podle všeho v hospodě, protože má pršet.

Komorní koncert vyslechnete v sobotu v chrudimském Fibichově sále. V sedm hodin.

Prostory půvabného kostela sv. Martina ve Slatiňanech rozezní v předvečer svátku sv. Václava a Dne české státnosti - brilantnost a virtuozita účinkujících umělců, která vdechne život nejslavnějším skladbám a áriím českého a světového repertoáru, které propojuje nejen duchovní téma nejčistšího ideálu lásky a ženy jako věčné inspirace. Zazní i krásné skladby navozující sváteční náladu, oslavující českou státnost a svátek sv. Václava. Účinkují: Emma Hubáčková, operní pěvkyně; Josef Moravec, první tenor - sólista opery Národního divadla Praha; Jitka Nešverová, klavírní doprovod, korepetitorka opery Národního divadla Praha a Státní opery Praha; Antónia Petráková, slovenská harfenistka, harfa. V pět hodin.

V sobotu 26. září od 10 do 16 hodin proběhne v keltském archeoskanzenu Jablkobraní – Mabon: Přijďte poděkovat za letošní úrodu, ochutnat tradiční i netradiční dobroty a nápoje z plodů podzimu.

Pondělí u kapličky v Zubří nad Trhovou Kamenicí patří již tradičně „Jeřabinobraní“. Těšit se můžete na Netradiční průvod, vystoupení Jeřabin, divadlo Jójo, koncert folkové skupiny Kdoví, výstavu keramiky v kapli, dobroty z jeřabin a mnoho dalšího.

Hezké, byť pošmourné dny, milí čtenáři.

Jakub Valenta

Reklama