QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo semafor. Jak si vede Plzeňský kraj?

26.09.2020 9:01

Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhodnotilo aktuální epidemiologickou situaci v souvislosti s covid-19. V druhém stupni pohotovosti jsou všechny okresy Plzeňského kraje kromě Rokycanska.

1

Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhodnotilo aktuální epidemiologickou situaci v souvislosti s covid-19. Do prvního stupně pohotovosti, mezi zelené okresy, které značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, je celkem zařazeno 18 okresů. Do druhého stupně pohotovosti, mezi oranžové okresy značící počínající komunitní přenos, je nyní zařazeno celkem 58 okresů (o 30 více od poslední aktualizace mapy). V Plzeňském kraji jsou v druhém stupni pohotovosti zařazeny už všechny kraje kromě Rokycanska.

„Nové záchyty se stále týkají naprosté většiny okresů ČR, byť dynamika šíření a kapacita záchytů je velmi různá. Republika je nyní převážně oranžová. To by nás mělo varovat a vést ke zodpovědnému přístupu v dalších dnech. Chci proto požádat všechny naše spoluobčany, aby využili deštivého prodlouženého víkendu k tomu, aby zůstali doma. Četli si knížky, dívali se na filmy a užívali si rodinu. A nainstalovali si aplikaci eRouška. Pomohou tím omezit šíření viru,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. 

 „Vysoké denní nárůsty počtu nakažených s sebou nesou riziko tlaku na nemocniční systém v následujících dvou týdnech. Ačkoli mohu potvrdit, že vývoj nesleduje žádný z vysoce rizikových scénářů, tak týdenní nárůst 133 případů na 100 tisíc obyvatel rizikový je, především podle mezinárodně nastavených norem. I přes relativně nízké procento nakažených seniorů starších 75 let, kterých je méně než 5 %, jde o vysoké počty pacientů, kterým hrozí riziko těžkého průběhu nemoci,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová k současné situaci.

Nemocnice Plzeňského kraje jsou zatím na druhou vlnu pandemie připraveny. "Nemocnice Plzeňského kraje jsou v tuto chvíli připravené na další vlnu pandemie koronaviru, která zjevně přichází. Mají připravené zásoby ochranných pomůcek, dokáží zintenzivnit testování na onemocnění covid a jsou zpracované postupy pro zprovoznění triáží či covidových lůžek. Otázkou je, jak dlouho nemocnice v případném covidovém režimu vydrží. Pandemie totiž zvyšuje náklady, které ale zatím nikdo neproplácí," uvedl Marek Kýhos, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje.

Více o stavu lůžek v nemocnicích v Plzni jsme psali zde.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24