Jak zmínil meteorolog Václav Kubišta z Českého meteorologického ústavu v Českých Budějovicích, sněhový poprašek se objevil na Šumavě. "Ze silnic už zmizel, protože terén není prochlazený a sníh okamžitě taje. Tam kde je tráva se sníh ale stále drží. Týká se to pouze nejvyšších poloh a jde o poprašek, který určitě nevydrží, jde například o Bučinu či Kvildu," upřesnil.

V Jindřichově Hradci v noci dle jeho slov napršelo až 40 milimetrů srážek. "Velké srážky jsme pozorovali i na Šumavě a severovýchodní straně regionu, to bylo kolem 35 milimetrů. Jinak se to pohybovalo mezi 15 a 30 milimetry napříč krajem," shrnul Václav Kubišta s tím, že v sobotu odpoledne mají srážky slábnout a ustávat.

ŽÁDNÉ PŘEKVAPENÍ

Jak doplnil kvildský starosta Václav Vostradovský, v tomto období není sníh v obci žádné překvapení. "Není to nic zvláštního. Naplnily se předpovědi meteorologů. Hlásili, že bude teplota těsně nad nulou. Jak na Bučině, kde je sněhu více, tak u nás na Kvildě napadly asi dva centimetry," popsal ranní nadílku.

Jedná se o každoroční běžnou záležitost. "Opravdu nás to nezaskočilo," podotkl Václav Vostradovský s tím, že poprašek se ještě dopoledne držel na střechách domů a aut. "Jinak to všechno postupně roztává," informoval.

Srážky zatím významně neovlivnily hladiny řek, na celém území jižních Čech se toky nachází i po nočních srážkách v normálním stavu. Sníh se dá na Šumavě a ve vyšších polohách očekávat i v neděli, kdy mají noční teploty ještě klesat.

Výhled na sobotu večer a noc

Večer by se měla oblačnost protrhávat. Nejvyšší denní teploty 7 až 10 °C, na horách v 1000 metrech kolem 4 °C. Mírný severozápadní až západní vítr o rychlosti 3 až 6 metrů za sekundu. Nad střední Evropou se bude udržovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu.

V noci bude oblačno, na Šumavě místy déšť, nad 1000 metrech opět sněžení, jinde srážky jen ojediněle a místy přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty 5 až 2 °C, ojediněle přízemní mráz. Mírný jihozápadní vítr 2 až 5 metrů za sekundu.