InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V táborské husitské církvi oslavili v sobotu zpěvem dvě výročí

Pěvecký sbor Hlahol , Autor: Eva Výborná

Pěvecký sbor Hlahol     Autor: Eva Výborná

TÁBOR – Ve Sboru Božích bojovníků Církve československé husitské (CČSH) v Táboře v sobotu 26. září pořádali první ročník Festivalu pěveckých sborů. Konal se u příležitosti výročí 600 let založení města na hoře Tábor a stých narozenin Církve československé husitské. „Festival pořádáme k uctění těchto dvou výročí hudbou. Záštitu převzali pan starosta Štěpán Pavlík a bratr patriarcha CČSH Tomáš Butta. Původně jsme festival chtěli uskutečnit již na jaře 30. května. Ovšem koronavirus nám to překazil a tak jsme akci přeložili na září. V sále sboru je vynikající akustika.

V předvánoční době, kdy pořádáme koncerty, je dost zima. Proto jsem si řekla jsem si, že tedy něco uspořádáme v období, kdy jsou teplejší dny. Sice dnes také vše koronavirus ovlivňuje, ale už jsme nic rušit nechtěli," sdělila farářka táborského sboru Kamila Magdalena Lukasová.

Na úvod vystoupil patriarcha CČSH Tomáš Butta, který třeba připomněl Jistebnický kancionál. Památka obsahuje duchovní písně v latině a češtině z 15. století.

Na festivalu se zúčastnili zpěváci čtyř pěveckých sborů. Z Prahy přijela část sboru Mistra Jakoubka ze Stříbra. Zpěvačky a zpěváci přednesli písně s latinskými a českými texty i italskou renesanční skladbu. „Náš sbor má letos 20 let výročí," uvedla jejich sbormistryně.

Jako druzí v pořadí se před posluchače postavili členové domácího pěveckého sboru táborského Hlaholu. Sbor pod vedením své sbormistryně Hany Schläferové zazpíval třeba indiánskou píseň, renesanční španělskou píseň a irskou baladu.

Jako další se představil sbor z Ratměřic ve středočeském kraji. Zazněla skladba od W. A. Mozarta nebo od skladatele z Hronova tisíc let starý text Zdrávas hvězdo mořská. Na závěr svého vystoupení přednesli skladbu Svatý Václave skladatele Jindřicha Jindřicha, rodáka z Chodska.

Posledním sborem byl Bacha, baby z Příbrami ve složení ženy a pár chlapů, jak řekla jejich sbormistryně a uvedla: „Zpíváme lidové písničky, spirituály." Písně byly doprovázené na kytaru, zazněla flétna a sóla jednotlivých zpěváků. Sbor přednesl také několik jihočeských písní.

„Přejme si zdraví a zazpívejme si společně píseň Aby nás Pán Bůh miloval," vyzvala na závěr programu Kamila Magdalena Lukasová.

Na stěnách sálu visí obrazy malířky Anny Sypěnové z Přerova, zapůjčené jsou na půl roku.

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Co vidím já, tak buď roušky pod nosem nebo na fotce č.19 dokonce celé dvě řady lidí bez roušek.Jak je tohle vůbec možné????Takovým lidem by neměl být umožněn přístup.Ať si táhnou ohrožovat sami seme někam na pustej ostrov, ale ať jim není umožněn přístup mezi lidi a šíření nákazy.A to si jako říkají, že jsou věřící jo?hahahahahaha

    Vloženo 27.9.2020 12:34:00

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    oni ty lidi mají nějakou vyjímku?Protože pokud vím, VŠUDE ve VNITŘNÍCH PROSTÁR JE POVINNOST NOSIT ROUŠKY A ONI TAM U TOHO ještě bééékají.To se mi jen zdá.

    Vloženo 27.9.2020 10:52:22

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Povinnost nosit ochranu dýchacích cest se nevztahuje na:
      "osoby při provádění autorského díla (např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení), osoby přednášející a osoby účinkující při tvorbě a výrobě audiovizuálního díla nebo pořadu"
      Zdroj: https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/09/Mimoradne-opatreni-noseni-ochrannych-prostredku-dychacich-cest-s-vyjimkami-s-ucinnosti-od-18-9-2020-do-odvolani.pdf
      Naprostá většina posluchačů v hledišti měla roušku nasazenou.
      Máte nějaký další dotaz?

      Vloženo 27.9.2020 11:15:47

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Naprostá většina posluchačů v hledišti měla roušku nasazenou.....to myslíte ty roušky pod nosem jo?Aha tak to jo.
        V hledišti každý druhý roušku pod nosem,tzn.jakoby jí ani neměl a vepředu békající sbor,nalepený jeden na druhého.Tohle opravdu není normální.Pro takové nezodpovědné osoby by bylo nejlepší zpřísnit restrikce!!!Jinak se tady toho nezbavíme níkdy.

        Vloženo 27.9.2020 12:27:00

      • Fu*k the Babiš 

        Reagovat

         

        Jasně protože corona chodí po 22:00, napadá pouze stojící lidi, všechny studenty středních škol s výjimkou prvních ročníků....atd...

        Vloženo 27.9.2020 22:23:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tak trochu covidová party...

    Vloženo 26.9.2020 20:31:10

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      přesně a ještě tam zpívají, což je pro šíření kovidu jedině +
      nevidím, že by ti lidi měli rozestuy.Prostě se chovají, jako by kovid nebyl, potom se divíme, že se nám to šíří.

      Vloženo 27.9.2020 10:48:41

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace