Český internetový seriál #martyisdead slaví velký úspěch. Jako první český seriál je totiž nominovaný na mezinárodní televizní cenu Emmy, kde zabodoval v kategorii krátkých seriálů. Pokud by vyhrál, následoval by tak úspěch dokumentárního filmu Mateje Mináče Síla lidskosti – Nicholas Winton, který si v roce 2002 odnesl cenu za nejlepší mezinárodní dokument. Osmidílný #martyisdead, který je k dispozici na MALL.TV, dost možná zaujal Akademii aktuálním tématem, jímž je kyberšikana.

Projekt internetové televize začíná smrtí teenagera Martina, kterého srazilo auto, zdrcení rodiče však pomalu zjišťují, že možná nešlo o nehodu. Na synově facebookovém profilu objeví, že se ho kdosi před smrtí pokoušel vydírat přes anonymní profil. Hrozil, že zveřejní intimní video, které Martin natočil. Kdo za účtem, který se tvářil jako spolužačka ze školy, skutečně stojí?

Tvůrci v jednotlivých epizodách zvládají budovat napětí, i když je na projektu znát, že má hodně výchovný a didaktický charakter. Rodičům teenagerů klidný spánek rozhodně nepřinese. Martin se nedobrovolně účastnil „výzev“, kdy se měl natáčet třeba při krádežích, dokázal také v mailových schránkách rodičů blokovat zprávy ze školní adresy, v nichž kantoři poukazovali na jeho absence.

Tvůrci hodně akcentují téma sextingu a výměny nahých fotografií, které po odeslání žijí vlastním životem. Ostatně i v nedávném seriálu Euforie o životě mladých zaznělo, že „nahý fotky jsou novou měnou lásky“.

#martyisdead však není jediným tuzemským seriálem, který dokázal mezinárodně zarezonovat. Tvůrci vynikajícího seriálu Zrádci, který se vysílal na České televizi, před pár dny oznámili, že společnost GoQuest Media zajistí mezinárodní distribuční práva pro jejich šestidílnou minisérii z drogového podsvětí.

K mezinárodnímu obecenstvu potom už doputovaly české seriály vyrobené díky HBO Europe Pustina a Bez vědomí. Druhý jmenovaný se dokonce dočkal uvedení v hlavním programu mezinárodního filmového festivalu v Torontu, podobně jako se série Most! a Dukla 61 z České televize zjevily mezi finalisty na mezinárodním festivalu v Soulu.

Česká televize také na mezinárodním trhu v Cannes vzbuzuje zájem o přepracování některých námětů a scénářů do lokální verze, do produkční společnosti Bena Afflecka a Matta Damona například putovala licenční práva na přetvoření minisérie Spravedlnost pro americký trh.

O pohádky z veřejnoprávní stanice má často zájem Rusko, filmy zase putují do Polska, na Slovensko či do Maďarska. Asi nejúspěšnějším československým seriálem, co se týče prodeje do zahraničí, však pravděpodobně zůstává Arabela vytvořená v západoněmecké koprodukci. Vysílala se v asijských zemích i v Austrálii.

Série #martyisdead bodovala i na loňském ročníku právě probíhajícího festivalu Serial Killer. Pokračování seriálu pod názvem #annaismissing vzniká opět v koprodukci společnosti Bionaut a MALL.TV v kinech i internetové televizi se má objevit v květnu 2021. Vítězové 11 kategorií 48. ročníku International Emmy Awards v New Yorku budou oznámeni 23. listopadu během slavnostního vyhlášení.

Televizní ceny Emmy Awards přitom mají hned několik odnoží – a těmi nejprestižnějšími jsou Primetime Emmy Awards, které před pár dny opanovaly seriály Schitt’s Creek, Boj o moc a Watchmen.