Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát? Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod.

Syrová i vařená zelenina

V jaké úpravě je nejlepší zeleninu konzumovat? Odpověď na tuto otázku nebude jednoznačná. Většinu zeleniny můžeme jíst syrovou i vařenou. Vodnatější druhy, jako je třeba okurka nebo různé druhy salátů se připravují pouze zastudena. Tepelná úprava naopak svědčí druhům s tužší strukturou, např. kořenové zelenině, brokolici nebo květáku. Pokud nechcete varem znehodnotit některé důležité látky, dejte přednost úpravě v páře, dušení nebo krátkému restování. Ovšem i zde platí, že výjimka potvrzuje pravidlo. Květák známe především vařený nebo smažený, ale vynikající je i syrový, a navíc takto nepřijde o velké množství vitamínu C. Obsahuje ho dokonce více než citrusy.

Při výběru zeleniny se nevyplatí dělat kompromisy. To by se totiž mohlo odrazit nejen na kvalitě a nutriční hodnotě, ale i na chuti pokrmu. Sázkou na jistotu je zelenina z ekologického zemědělství, kterou v obchodech poznáte podle označení biolistu nebo biozebry. V případě farmářských trhů pak musí prodejce bio kvalitu prokázat certifikátem vystaveným jednou ze čtyř tuzemských kontrolních organizací. Budete tak mít jistotu, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, průmyslová hnojiva ani umělé postřiky, a zároveň podpoříte zemědělství, které pomáhá zachovat přírodu v dobrém stavu pro budoucí generace. Za lokálně vypěstovanou zeleninou se můžete vydat i na některou z českých ekofarem. Jen pamatujte, co nemá certifikát, není BIO.

Kuskus salát na řecký způsob s krůtím masem

Suroviny: 1 hrnek bio kuskusu, 1,5 hrnku vody nebo bio vývaru, 250 g masa z bio krůtích prsou, 8 bio cherry rajčátek, 1/2 bio salátové okurky, oloupané, 75 g bio balkánského sýru nebo fety, hrst černých oliv bez pecek (mohou být i kalamata olivy), 1 menší bio červená cibule, 3 lžíce šťávy z bio citrónu, 5 lžic bio panenského olivového oleje, čerstvě mletý pepř a mořská sůl, bylinky v biokvalitě na ozdobu (petrželka, oregano).
Postup: v hrnci smíchejte kuskus s olejem a špetkou soli, zalijte horkou vodou nebo vývarem a nechte odležet. Po 5 až 10 minutách by měl být kuskus měkký. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a zeleninu na malé kostičky. Poté dejte vše do salátové mísy, přidejte citronovou šťávu, kuskus, rozdrobený sýr a všechno promíchejte. Krůtí maso omyjte, osušte, nakrájejte na nudličky nebo medailonky a smíchejte s trochou oleje. Osolte a opepřete a nechte pět minut odstát. Potom maso opečte na pánvi dozlatova. Do mísy s kuskusovým salátem přidejte orestované maso, olivy a dozdobte čerstvými bylinkami. Můžete podávat s opečenou bagetkou.

Odlehčená verze Caesar salátu s květákem

Suroviny: 1 bio římský salát, ½ menšího bio květáku (cca 300 g), 1 menší bio červená cibule, 1 bio citrón, 50 g bio parmazánu, 2 filety z ančoviček, 4 plné lžíce bio jogurtu, ½ lžičky bio hořčice, 1 lžička Worcestrové omáčky, 1 lžíce bio bílého vinného octa, 2 lžíce bio olivového oleje, svazek bio rozmarýnu, 2 bio kuřecí prsa, volitelné: 1 krajíc bio celozrnného chleba nebo jiného bio pečiva.
Postup: jemně nastrouhejte citronovou kůru a parmazán do velké mísy. Přidejte pokrájené ančovičky, jogurt, hořčici a Worcestrovou omáčku. Vymačkejte do mísy šťávu z poloviny citrónu, přidejte 1 polévkovou lžíci octa a 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a promíchejte tak, aby vznikl dresing. Rozpulte cibuli, nakrájejte ji na tenké plátky a promíchejte ji s dresingem. Květák rozdělte na růžičky a ty pak nakrájejte na velmi tenké plátky, můžete na to použít elektrický kráječ. Římský salát natrhejte rukou a společně s květákem vsypte do mísy k dresingu. Prozatím nemíchejte.

Vlijte 1 lžičku olivového oleje na pánev a nechte ho rozpálit na středním plamenu. Natrhejte rozmarýnové listy, vtiskněte je do kuřecích prsou a lehce je osolte po obou stranách. Maso vložte na rozpálený olej a orestujte ho z každé strany dozlatova tak, aby bylo uvnitř dodělané. Chléb nakrájejte na kostky, které můžete společně s kuřecím masem orestovat. Smíchejte nyní salát s dresingem a osolte podle chuti. Nakrájejte kuřecí maso na plátky a rozložte je společně s krutony navrch.

Studené ratatouille s mátou

Suroviny: 1 bio šalotka, 2 bio papriky (1 zelená a 1 červená), 2 menší bio cukety, 1 bio lilek, 6 lžic bio olivového oleje, lístky bio máty nebo bio bazalky na ozdobu,
Postup: cibulku nasekejte nadrobno. Papriku, cuketu a lilek nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a lehce na něm orestujte všechnu zeleninu. Osolte, opepřete, a na mírném ohni nechte na pánvi jemně dusit zhruba 45 minut. Směs poté přemístěte do mísy a dejte vychladit. Ozdobte bylinkami. Podávejte jako přílohu ke grilovanému nebo restovanému masu.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING - děkujeme

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podáníVaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podáníVaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podáníVaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podáníVaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka