V Lounech vystavují Linhartova díla, většina nebyla nikdy veřejně k vidění

  7:08
Galerie města Loun vystavuje dílo výtvarníka a pedagoga Kamila Linharta. Jde o připomínku 100. výročí narození lounského rodáka, jehož proslavily krajinomalby či lyrické abstrakce. Speciální je v tom, že ji tvoří díla z „domácích“ sbírek a většina obrazů nebyla nikdy veřejně k vidění.

Návštěvníci si mohou prohlédnout přes 50 obrazů, kreseb a grafik z rozmezí více než padesáti let.

„Nejstarší obraz je z roku 1948, takže můžeme říci, že jde o skutečný průřez Linhartovou tvorbou. Jsou zde krajiny, obrazy moře, vesmír a améby,“ uvedl jeden z kurátorů Vladimír Drápal.

Pro druhého kurátora Bořka Zasadila je Linhart guru. „Jeho práci jsem sledoval velmi dlouho, manželé Linhartovi byli pro mě jako rodina. Jeho dílo reflektující vesmír mě oslovuje vůbec nejvíc,“ doplnil Zasadil.

Galerie výstavu připravovala od začátku roku, kdy oslovila veřejnost se žádostí o zápůjčku Linhartových obrazů. Rozhodla se zopakovat již vyzkoušený koncept, který uplatnila při výstavě jiného lounského rodáka a výtvarníka Vladislava Mirvalda před dvěma lety.

„Poté, co jsme vyzvali veřejnost k zapůjčení obrazů, nám dlouho nikdo zapůjčení nepotvrdil, pak přišel covid-19 a lidé měli jiné starosti. Měl jsem obavy, že nebudeme mít co vystavovat,“ popsal Drápal.

„Nakonec se nám podařilo nashromáždit tolik obrazů, že jsme z nich museli udělat užší výběr,“ dodal Drápal s tím, že mezi zapůjčiteli je kromě soukromých majitelů a sběratelů také Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Kamil Linhart se narodil 8. ledna 1920 v Lounech, zemřel 19. června 2006 v témže městě. Věnoval se malbě krajin, lyrických abstrakcí a abstrakcí přírodních forem.

Do svých děl reflektoval také téma vesmíru, kterým byl uchvácen. Tvořil také plasticko-obrazové kompozice. Patří do slavné trojky lounských malířů, kterou tvořili ještě Zdeněk Sýkora a Vladislav Mirvald. Profesně byl pedagogem, působil na Karlově univerzitě.

Jeho dílo můžeme najít rovněž v lounském veřejném prostoru. V prostranství před hradbami stojí plastika Negativní hlava, kterou podle Linhartova modelu z roku 1968 vytvořil před šesti lety sochař a umělecký kovář Karel Meloun.

Expozice nazvaná Kamil Linhart – 100 let potrvá do 18. prosince.