(VIDEO) Vizualice obchvatu Třebíče

Radnice v Třebíči zveřejnila vizualizaci jediné varianty obchvatu města Třebíče. “ Více než 20 let se mluví v Třebíči o obchvatu. Za tu dobu bylo prověřeno 27 variant a zde je ta optimální, která vyřeší kolony v centru města,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Zvolená varianta má několik velmi citlivých míst pro obyvatele města: citlivý je průchod obchvatu místní částí Borovina, kde obyvatelé panelových domů budou mít obchvat přímo pod okny.

Dalším mimořádně citlivým problémem je průchod obchvatu místní průmyslovou zónou. Tady se staví průmyslové haly v místech, kudy za několik měsíců povede obchvat. Tyto haly bude nutné úředně vyvlastnit, podnikatelé nemají vůli ustoupit a obětovat svůj majetek ve prospěch obchvatu.

Plánování obchvatu bylo ze strany Kraje Vysočina provedeno správně, konstatoval krajský soud při projednávání žaloby podnikatelů (více zde). V další fázi přípravy obchvatu se budou projednávat i vhodná kompenzační opatření jak v lokalitě Borovina, tak i v lokalitě průmyslové zóny.

Vedení města už naznačuje významný pokrok proti minulým letům, kdy při plánování obchvatu bylo nutné zbourat desítky soukromých domů. Obchvat postavený v minulém století ale přestává kapacitně stačit a tak se plánuje nová varianta.

Podnikatelé v místní průmyslové zóně deklarují vůli ochránit své investice před zásahy státu v podobě vyvlastnění. Za vyvlastnění náleží vyvlastňovanému vždy náhrada, a to ve výši obvyklé ceny pozemku nebo stavby včetně jejich příslušenství, došlo-li k odnětí vlastnického ­práva k nim nebo ve výši ceny práva odpoví­dajícího věcnému břemenu, došlo-li k omezení vlastnického práva k pozemku nebo stavbě zřízením věcného břemene nebo došlo-li k odnětí nebo omezení práva odpovídajícího věcnému břemenu.

Dohodne-li se vyvlastňovaný s vyvlastnitelem, je možné, aby se namísto náhrady zmiňované výše vyvlastňovanému poskytl jiný pozemek nebo stavba. Právo na vyrovnání rozdílu v ceně vyvlastněného pozemku nebo stavby a náhradního pozemku nebo stavby tím není dotčeno.

O ideologickém boji radnice v Třebíči čtěte více přímo zde.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů