Stará Boleslav

Stará Boleslav Zdroj: Profimedia.cz

Bazilika sv. Václava a kostel sv. Klimenta (národní kulturní památky), Brandýs nad Labem - Stará Boleslav
Katedrála svatého Václava, Olomouc
Arcibiskupský palác v Olomouci
Kaple sv. Václava, Praha
5
Fotogalerie

Po stopách svatého Václava: Kde bezpečně oslavit zítřejší státní svátek?

Nadcházející státní svátek, Den české státnosti, připomínaný v souvislosti s přemyslovským knížetem, patronem Čech a Moravy svatým Václavem, býval tradičně dnem, kdy se v mnoha městech po republice konaly nejrůznější slavnosti a připomínkové akce. S letošní koronavirovou pandemií bylo ale mnoho těchto akcí významně omezeno nebo zrušeno. Navštěvovat jakékoli hromadné akce v tuto složitou chvíli navíc zavání rizikem, i kdyby koneckonců zrušené nebyly. Přinášíme proto pár tipů, kde si svatého Václava můžete stylově připomenout bez ohledu na to, zda se se tam nějaká organizovaná akce koná nebo nekoná.

Stará Boleslav

Se svatováclavským kultem je nejtěsněji spojena středočeská Stará Boleslav. Právě tam byl 28. září roku 935 (případně 929) svatý Václav svým bratrem Boleslavem zavražděn. Stalo se tak u kostela svatého Kosmy a Damiána, který už ale dávno nestojí. Na jeho místě byla nicméně roku 1039 knížetem Břetislavem I. založena bazilika svatého Václava. Původně románský kostel byl v průběhu let přestavován a dnes prochází rekonstrukcí. Přesto si jen stěží lze představit lepší místo, kde v pondělí patrona českých zemí uctít.

Kromě toho jsou navíc ve Staré Boleslavi k vidění i další zajímavé památky. Za povšimnutí stojí poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie a románský kostel svatého Klimenta. Naproti přes řeku, v Brandýse nad Labem, který dnes tvoří se Starou Boleslaví jedno dvojměstí, stojí pěkný, veřejnosti zpřístupněný, renesanční zámek. Při prohlídce vám jistě neopomenou říct, že na něm rád pobýval sám císař Rudolf II.

Praha

Svátek svatého Václava je ideální příležitostí udělat si výlet do našeho hlavního města. Kdy jindy se projít po nejznámějším českém náměstí – Václaváku – a obdivovat nejznámější českou sochu – pomník svatého Václava z dílny Josefa Václava Myslbeka? Letos si navíc Prahu můžete užít tak, jako nikdy v předchozích mnoha letech. Jindy přeplněnou Královskou cestu budete mít skoro sami pro sebe, davů se v dnešních dnech v centru města skutečně bát nemusíte. Hřát vás navíc může vědomí, že třeba alespoň trochu pomůžete zdejším podnikatelům, těžce zkoušeným absencí zahraničních turistů.

Vaše cesta poloprázdným městem každopádně musí končit na Hradčanech, na Pražském hradě, v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Nejvýznamnější sakrální památka Česka ukrývá mnoho pokladů, mimo jiné nádherně zdobenou kapli svatého Václava, za níž stojí um gotického architekta a stavitele Petra Parléře. Právě pod ní je patron české země pohřben.

Olomouc

Václavské náměstí nenajdete pouze v Praze, ale také v moravské Olomouci. Jeho dominantou je – jak jinak – katedrála svatého Václava, která slouží jako domovská katedrála olomoucké římskokatolické arcidiecéze. Její hlavní věž je mimochodem druhou nejvyšší kostelní věží v České republice. Visí v ní největší kostelní zvon na Moravě, který nese – opět jak jinak – jméno Václav.

Pokud si do Olomouce uděláte výlet, nemusíte zůstat jen na Václavském náměstí. Určitě doporučujeme k prohlídce tamní honosný arcibiskupský palác anebo procházku celým historickým centrem, které je mimořádně malebné. Srdcem města je Horní náměstí s několika pěknými kašnami, budovou radnice s orlojem a vysokou radniční věží a také sloupem Nejsvětější trojice, zapsaným na seznam památek UNESCO.

Další tipy na výlety po všech našich krajích najdete ve speciálu ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM, který si jednoduše objednáte na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: