Hlavní obsah

Kandidátka ANO se chlubí funkcí, kterou už nemá

Foto: Seznam Zprávy

Irena Bartoňová Pálková během čtyř let vystřídala dvě strany - ODS a hnutí ANO.

Reklama

Irena Bartoňová Pálková, dvojka ve středních Čechách, vystupuje na volebním lístku jako viceprezidentka Hospodářské komory. Od léta už přitom ve vedení komory nesedí.

Článek

Až si budou lidé ve středních Čechách prohlížet volební lístky, na kandidátce hnutí ANO pro krajské volby se dočtou: 2. místo - Irena Bartoňová Pálková, 52 let, podnikatelka, viceprezidentka Hospodářské komory.

Dvojka ANO skutečně od 90. let podniká v úklidových službách, dokonce se v životopisech píše, že tenhle obor vystudovala na British Institute of Cleaning Science.

Jenže viceprezidentkou Hospodářské komory už Irena Bartoňová Pálková dva měsíce není. Přesto se tahle vysoká funkce ve vlivné podnikatelské organizaci u jejího jména objevuje.

„To nevím, já jsem volební lístky ještě neviděla,“ reagovala na tento rozpor.

Foto: Seznam Zprávy

Hlasovací lístek pro říjnové volby. Irena Bartoňová Pálková se na něm představuje jako viceprezidentka Hospodářské komory.

Irena Bartoňová Pálková byla viceprezidentkou komory do konce letošního července. Na sněmu tehdy chtěla funkci obhájit, pak ale kandidaturu stáhla. Odstoupila, když sněm za prezidenta zvolil na další období Vladimíra Dlouhého, bývalého politika, ekonoma a někdejšího kandidáta na Hrad.

Bartoňová Pálková tehdy měla s Dlouhým už nějakou dobu spory.

„Už jsem s ním nechtěla spolupracovat,“ vysvětlila podnikatelka, která po tomto sněmu mluvila v médiích o „strašné atmosféře“ a o tom, že zvolení Vladimíra Dlouhého bylo „dopředu zinscenované“.

Podle Bartoňové Pálkové středočeské ANO v únoru rozhodlo, že se podnikatelka stane dvojkou kandidátky. V červnu to pak stvrdilo i vedení hnutí. „A v té době jsem ještě byla viceprezidentkou komory,“ namítla.

To je sice pravda, jenže oficiální volební lístek je něco jiného. Strany měly podle volebních pravidel v srpnu ještě dva týdny na to, aby úřadům odevzdaly oficiální (a případně opravené) znění svých kandidátek. Do té doby na nich také mohly dělat změny.

Irena Bartoňová Pálková tedy mohla upozornit, že už není viceprezidentkou Hospodářské komory. Dnes říká, že na volebních letácích své „viceprezidentství“ nezmiňuje - vystupuje tam jen jako podnikatelka.

„Já už o tom s vámi dál nechci mluvit,“ dodala dvojka na středočeské kandidátce ANO, o níž Seznam Zprávy před dvěma týdny napsaly, že v roce 2016 kandidovala do Senátu v barvách ODS. A tehdy vydávala vlastní noviny, v nichž psala o Andreji Babišovi jako o „potencionálně největším korupčníkovi“ v historii Česka a narážela také na jeho „estébáckou minulost“.

Irena Bartoňová Pálková se k tomu několik dní odmítala vyjádřit, zablokovala si volání, aby se jí reportér Seznam Zpráv nemohl dovolat. Nakonec přeci jen vysvětlila, kdy změnila na ANO a Babiše názor: když premiéra poznala při osobních jednáních.

Reklama

Doporučované