ROZHOVOR | Martin Zeller (Cocotte Minute): Důležitý je se neposrat. My se prostě nevzdáme

Vydáno 27.09.2020 | autor: Michal Ivanega

„Nikdo nemá odvahu použít zdravý rozum, hledat pravdu a skutečný řešení,“ říká Martin Zeller. Frontman kapely Cocotte Minute, zpěvák, producent a produkční v jedné osobě, se v rozhovoru rozpovídal o aktuální situaci v hudební branži i zrušení plánovaného turné s Gaia Mesiah. Jeho video s názorem na nová omezení kulturních akcí a nerovné podmínky za pár dní zhlédlo na tři sta tisíc diváků.

ROZHOVOR | Martin Zeller (Cocotte Minute): Důležitý je se neposrat. My se prostě nevzdáme ROZHOVOR | Martin Zeller (Cocotte Minute): Důležitý je se neposrat. My se prostě nevzdáme

Na svém Facebooku jste zveřejnil video ostře kritizující zákaz vnitřních akcí "na stojáka" a nová pravidla pořádání koncertů. Můžete pro čtenáře, kteří ho možná ještě neviděli, stručně shrnout, co jste tam říkal?

Pozor, v tý době ještě zákaz na stojáka nebyl... technická poznámka... v tý době byly jenom židle, ale ani se na nich nemuselo ještě sedět... prostě haluz... (teď u je to celý zase úplně jinak)

No, jak vysvětlit něco, co je hodně složitý, zamotaný a dost oborově specifický, aby to vyznělo jednoduše. Ve zkratce jde o to, že nám do klubů lítalo jedno nařízení za druhým, a my jsme od března pořád jenom něco přesouvali a předělávali, abychom dokázali ta pravidla dodržet, a když už jsme odstartovali sezónu i přes všechny klacky hozené pod nohy, hodili nám do toho soudruzi prostě granát. A bohužel se tvářili, že ten granát není od nich. A ten granát bylo to úplně poslední, co protrhlo hráz. Ta poslední vydaná nařízení totiž znemožnila většině klubům odehrát celou sezónu 20/21. Bez možnosti to jakkoliv zachránit. A taky bez možnosti jakýkoliv kompenzace.

Kdyby nás vláda nechala pracovat dál, poradili bychom si s tím sami. Zaplatili bychom i dluhy z jara. Nic jsme nechtěli. Takhle vyrobili tisíce nezaměstnanejch během pár hodin. Když ta scéna nebude hrát během dvou tří měsíců, celá zmizí. Kluby přijdou o prostory, protože nebudou moc platit nájmy, rozpadnou se produkční týmy, technický a gastro týmy a tak dále. A to se zpátky nevrátí za tejden, až zase povolej koncerty. To bude trvat roky...

A bohužel většina těch klubů byla navíc ve svejch lokalitách jediná kulturní alternativa proti mainstreamu co se na ty děcka hrne z TV hovna a většiny českejch rádií...

Jak si vlastně vysvětlujete fakt, že například MHD, obchodní domy, což jsou také vnitřní prostory plné nesedících lidí, fungují i nadále, zatímco kulturní a klubová scéna je nejvíc omezována?

Protože rockový kluby nevlastní Číňani, co úvěrujou Babiše? Naštěstí jim patří ta Slavie, takže se to zatím celé zastavilo na tom, že hromadný akce ano, byť omezeny na sezení... (už neplatí ani to). Metrem se jezdit musí, to je jasný, nakupovat asi taky, ale ta absurdita, o který jsem mluvil, je v tom, že na klubový scéně najednou nestačila opatření, která stačila všude jinde. To je naprosto nerovnej přístup k právu. Nasrat.

BLOG: Czendál z Cocotte Minute: Spíš bych čekal, že mi upadne ruka, než že nás zastaví pandemie

CHTĚLO BY TO VYPÁLIT MINISTERSTVO

Ve videu jste vyzval kolegy a lidi z kulturní branže, aby proti novým nařízením protestovali. Neláká tě uspořádat třeba nějakou protestní akci, petici, dát dohromady nějaké sdružení, vystoupit více v médiích?

Nejsem si jistej, jestli má smysl bojovat demokraticky s elitama, který si demokracií vytíraj zadek. Myslím, že to k ničemu nevede. Chtělo by to prostě vypálit to ministerstvo. Nebo aspoň vrátnici. Ale tomu vrátnýmu bychom to samozřejmě řekli dopředu. Prostě taková odpovědná revoluce.

A teď vážně, obeslali jsme nějaký média a snažili jsme se do to dostat dál, ale mezitím přišly další změny a další rány. Já můžu dělat revoluci jenom po šestý odpoledne. Nejdřív se musím postarat o rodinu. Mám tři malý děti a teď jsem škrtem něčí tužky přišel o 60 % příjmů. A zároveň ten systém tvrdí, že je to můj problém. A to je strašná zpráva o naší společnosti.

Cocotte Minute točili pohádkový klip k Vlčímu hradu. Sto tisíc korun na něj věnoval fanoušek

Ale ano, máte pravdu. Jestli se někam máme pohnout, je potřeba tomu dát řád. Můj další krok je, že se pokusím ty podmínky, o kterých mluvím (a co už zase neplatí), dát k soudu a dokázat, že to bylo nelegální a nesmyslné. Je to zatím jenom symbolická věc, ale myslím, že důležitá. Legitimita je, myslím, základem všeho, a je třeba na ní trvat. A je třeba všem vysvětlovat, že se musíme bránit.

V lidech se rozjela strašná letargie, taková novodobá normalizace. Ne. My jsme tato země a my si to nesmíme nechat líbit.

Poslední dobou se v České republice stalo, a nejen vinou koronaviru, fenoménem politické vyhranění některých hudebníků, kteří agitovali ve prospěch jedné, či druhé strany.  Cocotte Minute se takhle politicky nikdy výrazně neprofilovali. Ve světle posledních událostí, nařízení a omezení souvisejících s koronavirem, nemáte chuť se taky v hudbě a ve svých textech či videoklipech trochu víc politicky angažovat?

Klus je bourák, že prcá Agrofert. Musel přijít o statisíce, možná milióny. David Koller stabilně hatuje komunisty a má pravdu a zaslouží si za to obří respekt. Krajčo je šlapka bez úrovně a svědomí a je smutný, že to jeho fanouškům nevadí. A teď zpátky k otázce.

Doteď mě nic tak zásadně nesralo, takže nebyl důvod se angažovat. Respektoval sem dokonce i to, že Zeman je prezident. Proč? Prostě z principu, protože i já bych chtěl, aby prezidenta, kterýho jsem volil já, respektovali i ti, co ho nevolili. To je prostě demokracie. I když je to teď už jen nedůstojná troska ovládaná šmejdama jako jsou Mynář nebo Novotný. Ale od toho je tady nějaká opozice, aby po tom šla. Oni dostávaj peníze od státu, aby to dělali. Já chtěl dělat prostě dobrej metal, to mi přišlo z mého pohledu důležitější.

Co mě ale nasralo teď, je to, že se do nás furt šilo, a vyjebávali s náma čím dál víc. A bohužel jsem začal mít pocit, že to většina z té scény začíná vzdávat. Něco se dělo na úrovni profi retal firem, promotérů obřích akcí a grantovanejch divadel, ale za klubový kapely a malý kluby nikdo nemluvil nahlas.

Jo, sám asi nikdo ničeho nedosáhne, ale já si prostě myslím, že je nutný ukazovat, jak je důležitý se neposrat a vždycky se postavit proti zlu.

A co se týká angažovanosti, tak v naší tvorbě je to přeci od začátku. Komunikujeme základní hodnoty jako je pravda, láska, odvaha, čest, hrdost, vlastenectví ( i když z něj debilové poslední dobou udělali sprostý slovo)... a samozřejmě i revolta a doufám, že i nadhled, tedy všechno, co dneska bohužel v tom veřejným prostoru chybí.

Jak to vlastně aktuálně vypadá se společným turné s Gaia Mesiah? Proběhne podle plánu? Je vůbec možné si představit koncert takových divokých kapel, jako jsou Cocotte Minute a Gaia Mesiah, vsedě?

Turné je komplet odepsaný a nebude minimálně rok možný ho udělat, protože nikdo nezná podmínky, jaký budou platit za tejden. Klubový kapely i kluby pracujou s půlročním až ročním předstihem. Tři změny pravidel v průběhu posledního měsíce jsme ještě dokázali s obrovským vypětím vybruslit, ale ta poslední už všechny zabila.

A koncert Cocotte Minute a Gaia Mesiah na sezení? Proč ne. My akustiky děláme celou dobu, co existujeme, a baví nás to. Ale to bychom takhle museli pojmout celý tour a připravit to pořádně předem. A dovedu si představit, že i Gaia by si s tím poradila se ctí.

 

Jak mají Cocotte Minute v plánu přežít tuto nepovedenou sezónu? Plánujete třeba nějaké placené online streamy?

Přesun do onlinu je teď asi jediný řešení. Na to nemusí mít nikdo matfyz, aby mu to došlo. Ale jakou formou, a kdy to bude, zatím nedokažem říct. Aby si mohl dělat muziku na našem levelu, musíš už mít nějaký zázemí, sklady, zkušebnu, e-shop, lidi, auta atd. My jsme v tom za desítky tisíc měsíčně, ale když to teď všechno rozpustíme a prodáme, už se nám bude fakt blbě vracet na špičku. Takže teď je pro nás urgent vlastně to základní přežití, a pak budeme řešit nějakou kulturní část tý naší estrády.

Cocotte Minute potvrdili pověst koncertních bláznů, Zeller skočil ve vyprodané Akropoli z balkonu

Na odlehčení. Pracují momentálně Cocotte Minute na nových písních? Mluvíte už v kapele o tom, kam byste se chtěli hudebně posunout?

Nová muzika je bohužel to poslední, co řešíme. Už od března jsme vlastně ve válce, a ta zatím nekončí. Půl roku života v absolutním stresu a permanentně, a hlavně chaoticky se měnících pravidel. Většinu bitev zatím vyhrává hydra, ale my se prostě nevzdáme!

DOBA JE DIVNÁ

Chtěl byste něco na závěr vzkázat fanouškům?
Doba je divná. A naše politická reprezentace asi nikdy nebyla horší a ubožejší. Do toho vletěl covid a přijde mi, že nikdo nemá moc odvahu použit zdravej rozum a hledat pravdu a skutečný řešení. Prosím, buďme ohleduplní a udržme si rovný záda!

Toto je naše zem a politická garnitura jsou naší reprezentanti, kterým jsme svěřili správu této země. Donuťme je jednat v našem zájmu. Musí si uvědomit, že politika není jen o jednoduchým kradení, ale bohužel pro ně, i o skutečný práci pro svoji zem.

Ať tadle díra shoří!

Text: Michal Ivanega, foto: Tom Black, Jan Nožička
Témata: Martin Zeller, Cocotte Minute, Czeko

zavřít