Lesy ČR kácejí stromy v Boubínském pralese na Šumavě. Podle Hnutí Duha nezákonně

V Boubínském pralese na Šumavě jsou už pár měsíců slyšet motorové pily a turisté si všímají, že podél cest vznikají vytěžené plochy. Lesy ČR tam začaly kácet kvůli kůrovci. Vykácené území mohlo být větší, správa Chráněné krajinné oblasti Šumava ale nepovolila kácet všude, kde lesníci chtěli. Boubínský prales je Národní přírodní rezervace, a tak proti kácení ostře vystoupilo Hnutí Duha, které podalo podnět k Inspekci životního prostředí.

Prachatice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácením vznikají otevřené plochy.

Kácením vznikají otevřené plochy. | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Cesta se kroutí vzhůru, po levé straně ji lemuje dřevěné oplocení, za kterým se rozkládá jádrová zóna Boubínského pralesa.

Lesy ČR měly postupovat proti kůrovcové kalamitě razantněji. Selhalo i ministerstvo, píšou kontroloři

Číst článek

Napravo od cesty leží stromy a mezi nimi stojí vedoucí odboru státní správy CHKO Šumava Silvie Havlátková, která má kulaté razítko a kácení povolila.

Podle ní chtěly Lesy ČR zasahovat na výrazně větší ploše. „Dostaly výjimku už v roce 2015, ta stávající je ale s ohledem na kůrovce přísnější. Stromy musí odkorňovat na stojato a jen z některých lokalit je mohou odvézt. Zároveň se rozšiřuje bezzásahové území z 83 na 139 hektarů,“ říká Radiožurnálu.

Silvie Havlátková má kulaté razítko. Udělila přísnější výjimku. | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Kácet za každou cenu

Zpřísnění výjimky nepovažuje za dostatečné Hnutí Duha. Jeho expert Jaromír Bláha zdůrazňuje, že Boubín je Národní přírodní rezervace s nejvyšším stupněm ochrany a jakýkoliv zásah prales ničí.

„Prales nevzniká motorovou pilou. Vzniká dlouho, samovolně a patří k tomu i kůrovec. Zásahy jdou proti smyslu Národní přírodní rezervace. Navíc vůbec nechápu tu umanutost, kácet za každou cenu v pralese, když všude jinde je kalamita a Lesy České republiky nestíhají dřevo těžit v hospodářských lesích,“ kritizuje jednání státního podniku.

Postup dřevorubců hájí mluvčí společnosti Eva Jouklová. Porušování zákona odmítá, dřevorubci podle ní postupují přesně podle vydaných výjimek. „Postupujeme naprosto správně a odpovědně jako hospodář, který se snaží zachránit maximum ze svěřeného majetku. Chceme zachovat vzrostlý porost a kritika těch, kteří nenesou zodpovědnost, není na místě,“ tvrdí.

Kůrovec se přesouvá do městských parků. Lýkožrout smrkový dokáže napadat i modřín

Číst článek

Lesy České republiky nepovažují udělené výjimky za dostatečné, proto se odvolaly, chtějí podmínky změnit a dřevo z lesa vyvážet. „Z hlediska asanace není postup, který povolila Správa CHKO, zcela efektivní. Rozsah omezila časově, ale stromy je potřeba asanovat i v zimě, a hlavně efektivně. Nestačí jen převažující loupání kůry na stojících stromech,“ pokračuje Jouklová.

Kontrola i odvolání

Jaromír Bláha z Hnutí Duha tvrdí, že na kácení stromů v rezervaci má osobní zájem ředitel Lesního závodu Boubín Miloš Juha. Ten dříve pracoval jako náměstek na správě Národního parku Šumava, ale nedobrovolně skončil - ředitel národního parku ho odvolal.

Podle Bláhy se Juha zaměřuje na Boubín na truc. „Působil proti smyslu národního parku. Byl poradcem bývalého hejtmana (za ČSSD Jiřího) Zimoly a je spojen s jihočeskými politiky, kteří jsou silnou opozicí Národního parku a prosazují svoje partikulární zájmy pod záminkou boje proti kůrovci.“

Miloš Juha je člen ČSSD a kandiduje v krajských volbách. Obvinění považuje za účelovou lež. „To je jejich špína, kterou používají. Nemají zameteno před svým prahem. Oni chtějí les ničit, naopak my ho chceme zachránit. To je celoživotní střet,“ reagoval na Bláhova slova.

Inspektoři prošli Boubínským pralesem v pondělí, výsledky oznámí po ukončení šetření. Odvolání Lesů ČR proti výjimkám, stejně jako žádost Hnutí Duha o zastavení kácení, má na stole ministerstvo životního prostředí.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme