Patricia Highsmithová: Tom Ripley. Nenávidí zločin, pokud ho k němu vlastní ctižádost nedonutí

11. říjen 2020

Jan Vondráček jako muž mnoha identit – ambiciózní a ctižádostivý mladík, milovník umění i chladnokrevný zločinec bez svědomí. Kdysi toužil po kariéře herce, nyní může svou touhu konečně uskutečnit, jen s tím rozdílem, že jevištěm je mu sám život. Poslechněte si psychologickou sondu i detektivku zároveň z pera americké spisovatelky Patricie Highsmithové. On-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Dramatizace: Stephen Wyatt
Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Dickie (Martin Zahálka), Greenleaf (Ladislav Frej), Greenleafová (Dana Batulková), Marge (Sabina Laurinová), Roverini (Marcel Rošetzký), Buffi (Jan Szymik), policista (Robert Tyleček), recepční (Barbora Mošnová) a další
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Pavla Horáková
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2016

Panu Ripleymu se zločin hnusí, pokud ho k němu nedožene jeho ctižádost. Svůj šarm a schopnost působit na lidi využívá bez nejmenších výčitek svědomí. V první části pětidílné série odjíždí do Itálie, aby přemluvil syna bohatého průmyslníka k návratu domů. Problém nastane, když bohatému mladíku začne závidět. Rozhodne se k drastickému činu a rozehraje nebezpečnou hru. 

Lepší, hezčí, úspěšnější a bohatší

Literární hrdina Tom Ripley se zrodil v roce 1955 a okamžitě vzbudil pozornost. Kniha Talentovaný pan Ripley není klasickou detektivkou, ale spíše fascinujícím psychologickým příběhem muže, který chtěl být někým jiným – lepším, hezčím, úspěšnějším a hlavně bohatším. Ctižádost ho dožene až za hranici zákona, což mu usnadňuje naprostá absence svědomí.

Autorčina sugestivní náklonost ke svému hrdinovi není jen jakousi makabrální libůstkou, ale pramení z hlubokého pohledu pod povrch. Úspěch románu vedl jak k jeho opětovnému zfilmování, tak k sérii čtyř pokračování.

Autorka, která provokovala

Patricia Highsmithová (nar. 19. ledna 1921) se proslavila svými psychologickými thrillery s drsným obsahem a prvky černého humoru. Její první román Cizinci ve vlaku zaujal Alfreda Hitchocka, který pak natočil jeho stejnojmennou adaptaci. Z „ripliády“ je nejznámější, možná také díky filmovým zpracováním (1960 s Alainem Delonem, 1999 s Mattem Damonem) právě první část.

V mládí psala Patricia Highsmithová, jejíž celé dílo leží na hranici populární a vyšší literatury, i komiksy. Knihu The Price of Salt napsala pod pseudonymem Claire Morgan a dlouho se k ní nehlásila, patrně kvůli autobiografickému lesbickému obsahu. Její životopisci ji popsali jako velmi kontroverzní osobnost. Patricia Highsmithová zemřela na leukémii 4. února 1995 ve věku 74 let jako milionářka, autorka dvaatřiceti knih a držitelka tří Edgarů. Tři miliony dolarů odkázala kolonii umělců Yaddo v Saratoga Springs.

Spustit audio