Avatar 2 hlásí dotočeno! Jak se bude jmenovat a kdy se ho dočkáme v kinech?

Avatar 2 hlásí dotočeno! Jak se bude jmenovat a kdy se ho dočkáme v kinech?
Avatar: The Way of Water | archiv redakce
Režisér James Cameron podle vlastních slov konečně zkompletoval natáčení
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Fox
veškeré živé akce v rámci enormně očekávaného prvního sequelu k jeho miliardovému hitu Avatar. Ten do kin vletěl s velkou parádou již před 11 lety a po několikaletém a nesmírně komplexním tvůrčím procesu, který je ostatně pro poslední Cameronovy projekty charakteristický. Železný Jim po finančním triumfu a senzačních ohlasech, které často hovořily o vizuální a trikové revoluci, nešetřil ambicemi a spustil práce hned na čtyřech navazujících pokračováních. Už tak obsáhlý a časově náročný projekt v poslední době zdržuje také pandemie koronaviru, kvůli níž se rozjetá produkce přerušila na více jak čtyři měsíce a data premiér jednotlivých pokračování se opět o rok posunula. V natáčecím 'azylu' na Novém Zélandu se však v posledních týdnech znovu pilně pracovalo a nyní přichází pozitivní novinky.
V rozhovoru s kamarádem a častým spolupracovníkem Arnoldem Schwarzeneggerem se Cameron pochlubil, že Avatar 2, nesoucí podtitul The Way of Water, má proces natáčení za sebou a čeká ho postprodukce. A není to jediná dobrá zpráva, neboť režisér zároveň pracoval i na dalších dílech a Avatar 3 je podle jeho slov rovněž ve velmi pokročilé natáčecí fázi. "COVID nás samozřejmě zasáhl jako každého... Ztratili jsme přibližně čtyři a půl měsíce produkce, kvůli čemuž se datum premiéry opět o rok posunulo na prosinec 2022. To už bylo oznámeno. Neznamená to ale, že bych měl další extra rok na dokončení filmu, protože ten den, kdy doručíme Avatar 2, začneme pracovat na dokončení Avatara 3. Nyní točíme na Novém Zélandu zbytek živé akce. Zbývá nám přibližně 10 procent. Avatar 2 je na sto procentech a Avatar 3 na nějakých 95. "
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Další roční odklad a premiéra dvojky na Vánoce 2022 by tak mohly být definitivně posledním z dlouhé řady vynucených zdržení a paradoxně by měly pomoci v případě třetího dílu, na který bude mít štáb mnohem více času - jeho datum uvedení momentálně hlásí prosinec 2024, a pokud je skutečně již nyní takřka hotová produkce, zbývá spousta času na zavaření procesorů v náročné postprodukci.
O detailech ohledně příběhu však Cameron zarputile mlčí a plně se spoléhá na princip záhady a překvapení - štěstí měl pouze samotný Arnold, jenž byl pozván do zákulisí. V případě dvojky se už ale nějakou dobu ví, že by se měla z velké části odehrávat v tajemných a jistě nepředstavitelně bohatých oceánech Pandory, a nedávno vypuštěné fotografie z natáčení nám pro změnu ukázaly herečku Sigourney Weaver a střípky z přestřelky na souši.
Diváky však bude stejně v prvé řadě zajímat, jak se vizionář Cameron opět vypořádá s vysokými nároky v oblasti triků a vizualizace fantastického prostředí. V tomto ohledu se objevují názory, že tehdy přelomový hit z roku 2009 poněkud stárne, a vnucuje se otázka, zda v dnešní době ještě může podobný přístup publikum ohromit. Tyto pochyby by však měly být rozprášeny už samotnou minulostí pokrokového filmaře, v jehož případě ta dlouhá čekání na zhotovené projekty vždy stála za to a který jistě dělá vše pro to, aby lačným divákům opět naservíroval výjimečný zážitek, jaký pomůže posunout hranice kinematografické techniky. Sám Cameron je prý z obrazové vizáže filmu zatím nadšený a fanoušci mohou doufat, že podobné pocity zažijí i oni - a snad už v prosinci za dva roky.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Přehled aktuálně stanovených premiér:
Avatar 2: 16. prosince 2022
Avatar 3: 20. prosince 2024
Avatar 4: 18. prosince 2026
Avatar 5: 22. prosince 2028
Více obrázků ze zákulisí najdete v přilehlé galerii.