Jerzy Janicki: Rozsudek smrti nad koněm Faraónem. Lubor Tokoš jako samotář, který víc než k lidem přilnul ke zvířatům

27. září 2020

Oproti zvířatům je prý člověk nadán rozumem, city a duší. Jak je tedy možné, že se lidé tak často a bez výčitek svědomí dopouštějí krutostí na svých zvířecích bližních i mezi sebou navzájem? Tuhle otázku s působivou naléhavostí pokládá polský spisovatel a scenárista Jerzy Janicky ve své rozhlasové hře Rozsudek smrti nad koněm Faraonem. S Luborem Tokošem v hlavní roli poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jindřich Šilink (Lubor Tokoš), Prokurátorka (Jana Hlaváčová), Danka (Zuzana Fišárková), Farář (Eduard Cupák), Doktor Nelida (Jan Vlasák), Četař (Oldřich Vlach), Vozka (Jiří Zahajský), Vozka (Jaroslav Kepka) a Vypravěčka (Marie Marešová)
Dramaturgie: Pavel Minks
Překlad: Jaroslav Simonides
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: v roce 1990

Do zapadlé vesnice v horách přijíždí městská prokurátorka, aby vyšetřila smrt hajného Šilinka. Známý podivín a opilec byl nalezen se svým koněm zmrzlý v lese. Z výpovědí místních – policisty, veterináře, faráře, kuchařky závodní jídelny – vyvstává smutný obraz venkovské komunity, ze které jako by se vytratily hodnoty jako laskavost, úcta k životu a soucit s utrpením bližních. V hlavní roli samotáře, který víc než k lidem přilnul ke zvířatům, podává strhující herecký výkon Lubor Tokoš.

Českou rozhlasovou inscenaci natočila režisérka Alena Adamcová v roce 1990, premiéra se vysílala v březnu 1991. Do rozhlasového éteru se v rámci Hry pro pamětníky vrací po více než dvaceti letech, naposledy byla ke slyšení v roce 1998.

Lubor Tokoš (2002)

Jerzy Janicki (1928–2007) začínal jako novinář v různých redakcích, od roku 1952 pravidelně přispíval do týdeníku Svět, kam posílal reportáže i povídky. V roce 1954 nastoupil do literární redakce polského rozhlasu, což zásadním způsobem rozšířilo pole jeho literární a umělecké činnosti. Pro rozhlas napsal několik desítek původních her, byl autorem a iniciátorem hned několika oblíbených rozhlasových pořadů. Především je však považován za otce polského seriálu, jako jeden z tvůrců legendární rodinné ságy Matysiakowie vysílané v letech 1956–2015. Vedle rozhlasové scenáristiky se úspěšně věnoval i psaní pro film a televizi, je autorem scénářů k 18 celovečerním filmům a několika televizním seriálům.

Spustit audio