27. 9. 2020

S lupou do historie: Downton Abbey

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Downton Abbey (Panství Downton) 1×01: Episode One?

plakát

Základní údaje

Název Downton Abbey (Panství Downton)
Žánr Drama, Historický
Stanice ITV
Vysílání 2010–2015
Počet sérií 6
Premiéra 26. 9. 2010
Délka pilotu 66 minut
Prům. hodnocení 84 % (od 939 uživatelů)

O čem to je?

Downton Abbey, panství hraběte a hraběnky z Granthamu, kde se stále něco děje. Osudy aristokratické rodiny Crawleyů a jejich služebnictva na počátku vlády krále Jiřího V ubíhají nejrůznějšími směry a to nejhorší, co je při nich potká, není potopení Titanicu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik náhodných scén
Hodnocení celého seriálu: –

Deset let od premiéry, pět od závěru a rok po filmu jsem se konečně dostal k první celé epizodě, kterou jsem viděl. Přiznávám, že to bylo něco, hlavně mě zaujalo, že z těch útržků, které jsem dřív viděl, mi mimo Maggie Smith samozřejmě, utkvěl hlavně personál, nikoli rodina, takže dívat se teď konečně na hlavní hrdiny bylo jiné, i když hlavní…

Co je geniální, je samozřejmě čistá britská angličtina, ke všemu z úplně jiné doby, to je prostě proti tomu, co člověk slyší v čemkoli z americké tvorby, sto a jedno, miluju to. Dále, co už ale nesouvisí úplně tak s místem zasazení jako spíš právě s dobou, je móda, to oblečení je perfektní, zkrátka ta elegance, už jen proto je krásné sledovat dobové seriály.

Na obsazení už jsem v úvodu narážel a ještě se k němu trochu vrátím. Snažil jsem se tentokrát obzvlášť soustředit na herce a postavy a opravdu mi tu všichni sedli, opravdu skvěle zvolení představitelé, ale je možné, že už částečně jsem ovlivněný útržky z dřívějška. Každopádně prostě musím vypíchnout paní Maggie Smith, úžasnou herečku, která má co nabídnout a tady byla opět skvělá, ať už jde o filmové role profesorky McGonagall (jasně Minerva vede), o postavu z The Lady in the Van (opět geniální ztvárnění) nebo seriálovou roli třeba právě tady, tato herečka je zárukou kvality, neuvěřitelné herectví jedné neuvěřitelné dámy.

Už v pilotu je seriál docela odvážný, na druhou stranu je to zase dobou, víme, jak se tehdy některé věci řešily. Určitě začátek pořádně nakopl i osud Titanicu, který tvůrci hezky zakomponovali. Osobně si myslím, že je velkým plusem, a to nejen v případě úvodního dílu, že je na příběh nahlíženo víceméně ze dvou pozic, rodiny a personálu, každý vidí věci jinak a každý vidí něco jiného, dohromady se divákovi dostává zajímavý příběh a je jen na něm, co si z něj vyvodí, než dojde k závěru děje.

Jako kombinaci táhnoucího příběhu a hezkého dobového zpracování můžu jedině doporučit a do karet seriálu hraje i délka, epizod je v sérii jen pár, takže se to dá docela rychle slupnout, i když mají epizody kolem hodiny. Rozhodně nejsem po úvodu zklamán a snad si velice brzo najdu cestu i k dalším dílům a filmovému pokračování.

  • doba (+ jazyk)
  • obsazení na čele s Maggie Smith
  • poutavý příběh
  • dva pohledy
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Doják. Britskej. SKVĚLEJ! Nikdy bych si nemyslel, že uvidím celý seriál tohoto typu - a to navíc...
před 3 roky
Nevada

Nevada

Jedna ze seriálových lásek. Teď jsem zachytila pár epizod na ČT, tak jsem zauvažovala, že dám opakování...
před 3 roky
Nevada

Nevada

Super, snad to vyjde.
před 3 roky
Další články k tématu