Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lázně jsou bezpečné, nakazíte se spíš v obchodě, říká svaz. Prymula radí zůstat doma

Autor: ČTK, ula - 
27. září 2020
16:37

V lázních je podle Svazu léčebných lázní ČR menší riziko nákazy koronavirem než třeba v obchodě či škole. Svaz, který se snaží přilákat české klienty po omezení cestování z Německa, to dnes uvedl v tiskovém prohlášení. ČTK to řekl prezident svazu Eduard Bláha. Primář Pavel Dlouhý z infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice naopak portálu iDNES.cz řekl, že lidé by neměli využívat vouchery a jezdit do lázní, protože je to sebevražda. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) Blesk Zprávám řekl, že toto doporučení je namístě.

Německo v pátek zařadilo celé Česko mezi rizikové oblasti z hlediska možné nákazy a varovalo Němce před cestami do Česka. Svaz lázní už dříve uvedl, že Němci jsou pro české lázně nejvýznamnější skupinou hostů z ciziny.

Svaz v dnešním prohlášení ujišťuje, že v léčebných lázních jsou zavedena mnohem důkladnější opatření proti šíření nemoci covid-19 než v běžných ubytovacích zařízeních. Přijíždějící klienty kontrolují lékaři lázní, denně je kontrolován i personál zařízení, zaměstnanci lázní nosí roušky a do lázní má veřejnost omezený vstup. „Bezpečnost v léčebných lázních je mnohem vyšší, než jakou nabízí všední život s nákupy či cestováním veřejnou dopravou,“ uvedl Bláha. Lázně jsou podle něj také bezpečnější než školy, takže se rodiče nemusí obávat posílat děti na léčbu do lázní.

Lázně potřebují klienty z Česka

Bláha ČTK řekl, že prohlášení jednak reaguje na obecný strach z nákazy ve společnosti, ale také na omezení cestování mezi Českem a Německem. Už ve středu viceprezident Svazu léčebných lázní ČR Martin Plachý ČTK řekl, že zavření německého trhu připraví české lázně o poslední zbytek zahraniční klientely. Žádná ze současný podpor nedokáže výpadek zahraničních návštěvníků lázní nahradit.

V souvislosti s obavami lidí z cesty do lázní zmínil svaz nárůst počtu případů covidu-19 na začátku září ve Františkových Lázních na Chebsku. Podle svazu nešlo o masivní výskyt nakažených přímo v léčebných lázních, případy nemoci se tehdy objevily i mezi klienty jiných zařízení nebo mezi obyvateli města. Prezident lázeňského svazu Bláha dnes ČTK řekl, že lázně v Česku nezaznamenaly kvůli zprávám o nákaze ve Františkových Lázních větší pokles počtu klientů.

Prymula: Lázně vynechte na 3 měsíce

Před cestou do lázní ale varoval primář Pavel Dlouhý. „Je třeba, aby už někdo nahlas řekl – nevyužívejte vouchery do lázní, zůstaňte doma. Není vhodné se vystavovat tomuto riziku,“ řekl primář Dlouhý iDNES.cz a dodal: „Vypravit se v 81 letech do těchto lázní je prostě téměř sebevražda a je potřeba před tím všechny varovat.“

S ním souhlasil i ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Neřekl bych sebevražda, ale s tím doporučením souhlasím,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. S návštěvou lázní by lidé podle něj měli počkat minimálně 3 až 4 měsíce. 

Video  Lázeňská inspektorka: Františkovy Lázně a komfort hotelu Pawlik  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

 

RAZPUTIN ( 27. září 2020 17:39 )

I v lázních jsou obchody.

jax123 ( 27. září 2020 17:26 )

rekord mají nakažení senioři z Františkových Lázní, překonali i Techtle Mechtle, pěkně to rozvezli do všech koutů republiky

EM1234 ( 27. září 2020 17:16 )

ono je to jak které - jsou ty kde se léčí a kde se nastavené hygienická pravidla bez čehokoliv dodržují. a velký styk s neindefikovatelnými lidmi není. Ty jsou v pořádku a no pkn jsou ty společenské, založené na seznamování lidí a zábavu - frantíci, Luhačovice a další ze seznamu - kam může kdokoliv, třeba i pražák a bez jakékoliv kontroly zda škodí/neškodí a malér je na světě.

tojemi ( 27. září 2020 17:11 )

Konečně! Mám osobní zkušenost s příbuzným co odjel do Františkových lázní jako 75 lety čilý senior a po třech týdnech se už po vlastní ose vrátit nedokázal. Jel pro neho synovec s manželkou. Strýc zemřel na Covida do týdne a půlka příbuzných nemůže ani na pohřeb, neboť část má Covida a ostatní jsou v karanténe Na zavření jsou pak starostové tech lázní co v honbě za klienty lžou o bezpečí a pohodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa