Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Zemaník v závěru udolal obhájce titulu Pavlištu a vyhrál Běchovice, ženám poprvé vládla Stewartová

Jakub Zemaník vyhrál legendární závod Běchovice  Praha a titul mistra republiky v silničním běhu na 10 kilometrů slaví již potřetí. Vítkovický atlet v závěru předběhl loňského vítěze Víta Pavlištu i Viktora Šinágla a protnul cílovou pásku v čase 30:18. V elitní ženské kategorii zvítězila premiérově Moira Stewartová.

Jakub Zemaník
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Deml

Navzdory komplikacím kvůli koronaviru se dnes uskutečnil již 124. ročník Běchovic, který se tak stal nejdéle trvajícím nepřerušeným závodem na světě. Dosud tento primát měl maraton v Bostonu, ale ten se letos kvůli pandemii covidu-19 nekoná.

Tempo závodu dlouho určoval Šinágl a ještě v Hrdlořezském kopci vedl. V závěru se přes něj přehnal Pavlišta, ale nejvíce sil měl v posledních stovkách metrů Zemaník.

Po dramatickém finiši tak navázal na svá prvenství z let 2015 a 2017. Pavlišta na Zemaníka ztratil sedm sekund, Šinágl patnáct.

Podle průběhu jsem to nečekal, ale heroickým výkonem jsem vydoloval zlato a jsem za to rád. Neplánoval jsem to tak, byl jsem smířený se třetím místem. Našel jsem v sobě starý drajv, a když jsem viděl, že kluci odpadají, nahecovalo mě to a v posledním kilometru jsem se vydal," řekl Zemaník.

Čtvrtý skončil další z favoritů a rovněž dvojnásobný vítěz Běchovic Jiří Homoláč a šestá medaile z mistrovství republiky mu unikla.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemaník vyhrál potřetí Běchovice, ženám vládla Stewartová

Mezi ženami triumfovala suverénně pětinásobná dráhová šampionka Stewartová. Triatlonistku a loňskou nečekanou vítězku Vendulu Frintovou porazila o minutu a půl a její čas 33:49 byl druhý nejrychlejší v historii MČR.

"Běželo se mi hrozně dobře. Osm kilometrů, než začal kopec, jsem byla odpočatá, nohy mi jely. Užila jsem si to," řekla Stewartová, jež v Běchovicích startovala po šesti letech. V půlce října ji čeká v Gdyni MS v půlmaratonu.

Třetí skončila pět měsíců po porodu bronzová medailistka z maratonu na ME 2018 a držitelka českého běchovického maxima Eva Vrabcová Nývltová. V roce 2015 zvládla tuto desítku za 33:27.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články