Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… Až pak nový náměstek MMR Petr Forman – víceméně náhodou – zjistil, že na ministerstvu něco jako Nadace pro rozvoj regionů vůbec existuje, zadal si její audit a po něm smlouvy s CVP ihned vypověděl. Správci ale nechtěli o své peníze přijít a našli si cestu k nově jmenovanému ministru pro místní rozvoj Jiřímu Paroubkovi, pozdějšímu premiérovi.

Tím se rozjel kolotoč událostí, které zainteresované stály 15 let soudů. Náměstek Forman si verdikt vyslechl až vloni, dostal podmíněný trest, s nímž nesouhlasí, a odvolal se. Jeho kolega, poradce a likvidátor ministerské Nadace Radim Špaček však na třetí pokus dostal čtyři roky natvrdo. Po uplynutí poloviny trestu byl v roce 2017 propuštěn s povinností uhradit – údajnou, leč soudně potvrzenou – škodu ve výši 27 milionů korun.

Kauza si zaslouží připomenout i proto, že se Jiří Paroubek nyní částečně do politiky vrací jako poradce předsedy ČSSD Jana Hamáčka. A svou roli v případu má i dnešní česká eurokomisařka Věra Jourová.

… To už byl Paroubek premiérem a vstoupil do toho nový ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Domluvil se s tehdejší Nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou a převedli případ z městského státního zastupitelství na vrchní. Byla to politická objednávka trestního stíhání jako vyšitá. Ministr Martínek se vůbec netajil tím, že zavolal státní zástupkyni Benešové a domlouval to s ní, říkal to i do médií, i u soudu. Takže se případ náhle převedl z Městského státního zastupitelství na vrchní. S tím to odešlo i k jinému vyšetřovateli, konkrétně ke Gejzovi Rakašovi. Nový státní zástupce Boris Havel pak musel vymyslet nějakou konstrukci, aby tam byla škoda velkého rozsahu, aby odůvodnili, proč je to na vrchním státním zastupitelství. Tak ji vymyslel.

… Pak tam byl ještě Fond rizikového kapitálu, který začínal asi se 115 miliony a skončil na patnácti. Petr Forman byl první, kdo na to začal upozorňovat na poradě s ministrem. Tehdy tam ještě seděl ministr Pavel Němec, nechal si to raději prověřit od externí advokátní kanceláře a ta dospěla ještě k tvrdším závěrům než my. Ukázalo se, že na MMR v tichosti stále existuje Nadace pro rozvoj regionů, která by ve skutečnosti už šest let existovat neměla.

… Jenže pak nastoupil jako nový ministr Jiří Paroubek a k němu našli cestu bývalí správci, lidé z Czech Venture Partners, které předtím Petr Forman odstavil.. Moje přesvědčení, které ale bohužel nemohu nijak dokázat, je, že se dohodli s Paroubkovými lidmi, že dostanou zpětně proplacené správcovské odměny, na něž sice podle našeho přesvědčení neměli nárok, ale oni je stále vyžadovali.

… Hlavní prvek té zmíněné transformace bylo vytvoření akciové společnosti, která se darem převede na ministerstvo. Šlo jenom o to, aby Paroubek podepsal smlouvu a díky tomu by ministerstvo získalo jednu hromadnou akcii. Jenže uběhl měsíc, dva a Paroubek to stále nepodepisoval, vůbec jsme nechápali, co se děje. Převzetí akcie se pořád odkládalo, ale v transformaci bylo potřeba pokračovat podle Transformačního plánu. Když tedy podle plánu došlo na prodej ČMPF, dohodli jsme, že akcie bude uložena do úschovy. Jenže to se nestalo – ten, kdo ji měl uložit, si ji nechal u sebe, což nám ale „opomněl“ sdělit. Po dalším převodu ČMPF se náhle zjevila nová nabyvatelka akcie a to pak úředníci začali kmitat a tu smlouvu, co jim tam tak dlouho ležela, jednoduše antidatovali. To je jedna rovina průšvihu, druhá je pak to, že jsem jako likvidátor prodal poslední aktivum, které mělo nějakou hodnotu a tím jsem nejspíš šlápl někomu do kšeftu. Takže dílem to chápu jako pomstu, dílem jako cestu, jak zakrýt pochybení Paroubka. Podali na nás trestní oznámení a udělali z nás organizovanou skupinu.

… Nakonec šlo hlavně o to, aby neprohrál státní zástupce Boris Havel. Pokud by prohrál, měl by velký problém, jak vysvětlit svoje kroky. Ještě když jsme byli ve vazbě, napsal totiž osobně do Bruselu, Evropské komisi, že se tu stal zločin a že byly porušeny ekonomické zájmy EU. To bylo v době, kdy ještě ani nezačal soud, nic nebylo prokázané a také se nic takového nestalo. Navíc nebyl ani v pozici, aby se mohl takto na Evropskou komisi obracet, to mohlo jen Nejvyšší státní zastupitelství. Evropská komise se tím ale začala zabývat a vláda nakonec musela vrátit 240 milionů. Nebyl přitom důvod cokoli vracet. Pokud tedy státu vznikla nějaká škoda, tak tady. A rozjel to státní zástupce.

… Paroubek je člověk s minulostí v komunistických Restauracích a jídelnách, ten v tom uměl chodit už za bolševika. Je to absolutně bezskrupulózní člověk.

… Systém. A to v tom smyslu, že je nesystémový a umožňuje takovéto excesy. Kdyby na státním zastupitelství fungovala nějaká kontrola, což prokazatelně víme, že za pánů Rampuly a Grygárka nefungovala, tak se to nestalo. Respektive by Boris Havel nemohl tu svou konstrukcí dotáhnout tak daleko. On tam opakovaně manipuloval, lhal.

Pořád třeba mluvil o tom, že jsme neoprávněně nakládali s likvidačním zůstatkem. Ten ale ve skutečnosti nikdy nevznikl. Opakovaně jsme mu vysvětlovali, my i svědci, že likvidační zůstatek je to, co zůstane, když se vše zlikviduje, což se nestalo. Ale jako by nic nezaznělo. Nebo záměrně uváděl jiná data smluv podle toho, aby mu to do sebe zapadalo. Takových věcí byla celá řada. A nakonec tam asi byla i nějaká vazba k soudci na vrchním soudu, sedí tam ostatně společně ve stejné budově.

Kdyby to v mém případě mysleli úplně vážně, tak by ta údajná škoda 27 milionů odpovídala trestu takových sedm osm let v nejtvrdším „céčku“ – ve vězení s ostrahou. Já jsem ale dostal čtyři roky a rovnou v nejmírnějším áčku. Když jsem to tam pak říkal muklům, strašně se divili, jak to, že jsem dostal rovnou áčko. Přijde mi to, že dohoda mezi státním zástupcem a soudcem byla ve stylu: dobře, já tě Borisi podržím, ale zase to nebudeme přehánět, dáme ho do áčka a za dva roky, v půlce trestu, bude doma.

… Paroubkovi lidé na ministerstvu totiž v radě Nadace rozhodli, že se jim má vyplatit 34 milionů, bez ohledu na to, že jsme si byli jisti, že na to nemají nárok.

V radě Nadace se proti tomu ozvala jako jediná tehdejší náměstkyně Věra Jourová. Vzápětí ale dostala SMS, že musí jít za ministrem Paroubkem, tak odešla, dvě hodiny čekala na sekretariátu a pak jí řekli, že už nic. Nakonec ji z rady Nadace odvolali.

Zmínil jste Věru Jourovou. Ona 30. května 2016, tehdy jako eurokomisařka pro spravedlnost, v přítomnosti tehdejšího premiéra Sobotky a na záznam na mezinárodní konferenci veřejně prohlásila: „Vím, že je Radim Špaček nevinen, ale nemůžu s tím nic dělat.“ Což tedy od právničky a tehdy nejvyšší představitelky Evropské komise pro otázky spravedlnosti zní jako silný odsudek české justice…

Tehdy měla pravdu, že s tím už nic dělat nemůže. Bohužel s tím ale mohla něco udělat v době, kdy byla ministryní po volbách v roce 2013. Tehdy ještě běžely soudy a ona velmi dobře věděla, o co tam tehdy šlo, sama měla i zkušenost s neoprávněnou vazbou. Automaticky jsem tedy předpokládal, že když nastoupí na MMR a rozhlédne se, pozve nás a řekne, pojďme to uzavřít s tím, aby mne to nějak politicky nepoškodilo, protože to bylo ministerstvo, kdo celou dobu uplatňovalo tu údajnou škodu. Ona dobře věděla, že žádná škoda nebyla a pokud byla, tak jsme ji nezpůsobili my. Když jsem jí ale zavolal, kdy bychom se nad tím sešli, tak reagovala, jestli snad chci, aby podala rezignaci?

Takže když jste se před chvílí ptal, komu to celé zazlívám, tak vlastně jména řeknu: státnímu zástupci Borisi Havlovi, ale nakonec i Věře Jourové. Té stačilo jen to, aby řekla pravdu. Místo toho se pohodlně podržela té lži, kterou si vedlo ministerstvo celé roky. To je pro mne veliké zklamání. Kdyby ministerstvo přiznalo, že se žádná škoda nestala, tak se celé to obvinění rozsypalo jak domeček z karet. Bývalo by stačilo i jen to, aby MMR případ předalo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému to ostatně příslušelo. Jsem přesvědčen, že kdyby si to nezávisle prověřili, poznali by, že to bylo celé jinak.

Celý článek: https://hlidacipes.org/k-tomu-aby-vas-dostali-za-cokoli-do-vezeni-staci-jen-dva-lide-rika-odsouzeny-radim-spacek/

* * *

Jourová se obává o osud demokracie a práva v Evropské unii

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se obává o osud demokracie a práva v Evropské unii. V novém vydání magazínu Der Spiegel upozornila na to, že nezávislost médií je podrobována zkoušce v takřka všech unijních státech. Nejviditelněji jsou podle Jourové ohýbány zásady právního státu v členských zemích na východě, zejména v Maďarsku či Polsku.

… Omezování principů demokracie je podle Jourové bolestí východních zemí, protože justice je zde stále snadným cílem politiků, se kterými mají tamní obyvatelé i po pádu autoritářských režimů nadále velkou trpělivost.

… Problém je i růst politického vlivu na tisk. "Například na Maltě či ve Španělsku. Evropská komise se nyní bude muset o svobodu médií více starat," uvedla s tím, že nezávislost médií je základem evropské demokracie.

… EK se na počátku října chystá zveřejnit svou první výroční zprávu hodnotící dodržování principů právního státu ve všech unijních zemích. Prověrku považuje Jourová za důležitou i ve sporech třeba s Maďarskem či Polskem kvůli jejich sporným zákonům. 

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/jourova-se-obava-o-osud-demokracie-a-prava-v-evropske-unii/1937827

* * *

Povšimněte si, jak eurokomisařka Věra Jourová nezmiňuje přímo Českou republiku? Mám-li parafrázovat přísloví „kozel zahradníkem“, použil bych „koza zahradnicí“, při vší úctě k ženám.

Jourová se pohybuje v korupčním prostředí od 90-tých let, kdy začínala jako „poradkyně“ s dotacemi na Blakáně. Využívala i svých „ženských předností“, kdy „ovlivnila“ i jistého irského poradce, jak stojí v soudních protokole MS Praha a výpovědi jednoho policisty. Kauzu ing. Marka Říčaře nemusím snad většině připomínat: k činu se přiznala, poté odvolala, policisté byli odvoláni, důkazy zničeny. Korunní svědek PČR, který byl 5 let v ochranném programu PČR s celou rodinou byl rychle odsouzen na 7 let a Jourová za 33 dní vyšetřovací vazby obdržela rekordní odškodnění přes 3 000 000,-Kč! I zde hrál svoji další zločinnou hru státní zástupce Boris Havel, který má viditelně „na starosti“ takovéto kauzy, které zasahují do nejvyšších politických pater. Stačí si do hledáčku tohoto webu zadat výše uvedená jména, abyste si o těchto zločinech mohli přečíst podrobnosti. O nemalé části z nich informoval pouze tento web.

Ve věci jsem kdysi oslovil ministra Babiše, zda by mohl zprostředkovat schůzku obhájce pana Říčaře dr. Šípa s ministrem spravedlnosti Pelikánem. Slovo dodržel, schůzka se konala, ale ani ministr neměl odvahu do věci zasáhnout, stejně jako Ústavní soud ČR.

Kritika Maďarska eurokomisařkou Jourovou je jejím nezadatelným právem. Tím, že to řekla do časopisu Spiegel se to stalo její soukromou věcí a  za kterou musí nést svoji plnou osobní odpovědnost.

Politika není černobílá, bohužel. Kdo by měl také odvahu odjistit tuto „politickou rozbušku“. Odchod Jourové do Bruselu byl pro mnohé oddechnutím. Ani mé informování EK a EP nic nezpůsobilo. Obraz zkorupované politiky a doby.

 

Jan Šinágl, 27.9.2020

* * *

Ing. arch. Marek Řičář, černé svědomí ČSSD i všech, kteří mlčí!

Státní zástupce Boris Havel

  • Kauzu Budišov rozkouskoval a nechal zamést
  • Protizákonně přebral případ a od začátku pracoval na jeho likvidaci
  • Za pomoci ÚOKFK vykonstruoval obvinění a proces
  • Jeho bývalá asistentka přešla do kanceláře, kde pracovala advokátka pana Řičáře
  • Vykonstruoval stejným způsobem další kauzu, která měla pojistit trest, pan Řičář byl odsouzen v nepřítomnosti, advokátka se už k NS nedovolávala, protože rodina už nebyla schopna dále platit
  • Stížnost k NSZ pro nepříslušnost státního zástupce odmítnul stážista Fiala
  • Havel se „stará“ o likvidaci pana Řičáře nepřetržitě u všech instancí od roku 2007
  • Dnes je sám jako stážista u NSZ, mohl se vyjadřovat k Ústavní stížnosti, která byla poslední možnou obranou soudní cestou v ČR

Věra Jourová

  • V roce 2006 přiznala, že na pokyn Paroubka či jiných manipulovala s dotacemi
  • Konzultovala Bono Publico od svého působení na kraji Vysočina
  • Později vše popřela
  • Dcera paní Markové Anna, studovala na gymnáziu ve Francii s dalšími 4 studenty z Česka, jedna z nich byla neteř V. Jourové, ta podepsala Petici
  • Po absolvování práv nastupuje Mag. Jourová jako koncipientka do stejné právní kanceláře, kde pracovala tehdejší právní zástupkyně pana Řičáře
  • Dnes je eurokomisařka a uznávaná bojovnice proti korupci, původem z Třebíče na Vysočině

Tomáš Martinec

  • Řídil ÚOKFK v době, kdy tento útvar ve spolupráci se státním zástupcem Borisem Havlem vytváří obvinění na pana Řičáře
  • Je v příbuzenském vztahu se Z. Doleželem
  • Je z Vysočiny, kde začínal

Policistka Knappová

  • Odmítla vyšetřovat starostu Péťu a spol. v roce 2005

Zdeněk Doležel

  • Žije na Vysočině
  • Provařený v několika kauzách jak známe z médií (vyplazoval jazyk na kamery)
  • Byl sledován ÚOOZ jako iniciátor přípravy vraždy plk. Jána Kubiceho
  • Měl vazby na ÚOKFK
  • Měl materiály o Bublanovi, ten je taky z Vysočiny
  • Psychopat vytvářející si image mafiána a bosse, šifrovaná řeč, konspirační byt, neviditelný až na kauzy,ve kterých figuroval, se o něm nic nedá zjistit

Policistka Danielová

  • Doleželova spojka v ÚOKFK
  • Bydlela nedaleko Doležela

* * *

Ústavní soud ČR stížnost ing. arch Marka Řičáře odmítl projednávat…?!

Připomenutí otřesných skutečnosti v případu ing. arch. Marka Řičáře

Ing. arch. Marek Řičář:

„Kdo mlčí ke zločinu, stává se jeho spojencem… a kdo se jednou ohne, už zůstane ohnutý do konce života. Moji předkové zločinu neposluhovali, ať už to byl zločin nacistický nebo komunistický, a ani já se neohnu před zločinným SYSTÉMEM, který svou moc staví na zneužívání zákona, justice a policie pro potřeby korupční mafie a na strachu a poslušnosti lidí. Proto budu bojovat až do úplného konce a nemůžu nikdy akceptovat „trest“ za něco, co jsem nespáchal a spáchat nemohl. Nemůžu po 7 letech, které mně a mojí rodině vzal SYSTÉM, přistoupit na falešnou hru na spravedlnost a právo a stát se figurkou ve hře mocných. Před 7 lety jsem byl mafií „pohřben“, nemám nic, nejsem nikdo, na mém „hrobě“ slaví politická prostituce, lidská špína a STRACH… a právě já, který více nejsem, než jsem, Vás volám: nemlčte!, překonejte svůj strach!, nenechte se zneužívat!, neposluhujte!, pomozte!“

* * *

Maďarský premiér Orbán žádá rezignaci místopředsedkyně EK Jourové

Maďarský premiér Viktor vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení. Důvodem jsou její nedávná kritická vyjádření ohledně demokracie v Maďarsku. Orbán to napsal v dopise předsedkyni Evropské komise Ursule von der Layenové. Česká místopředsedkyně komise v rozhovoru pro magazín Der Spiegel uvedla, že Orbán vytváří 'nemocnou demokracii'. Stěžovala si také například na alarmující stav sdělovacích prostředků v Maďarsku. Podle Orbána se Jourová dopustila "hanlivých veřejných prohlášení" o Maďarsku. Navíc urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor. Prohlášení Jourové podle maďarského premiéra odporují roli komise jako neutrální a objektivní instituce, zakotvené v Lisabonské smlouvě o institucích EU. Také porušují zásady spolupráce a brání jakémukoli budoucímu smysluplnému dialogu mezi Maďarskem a místopředsedkyní EK. K rezignaci už Jourovou vyzvala i maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.  Mluvčí Evropské komise v úterý uvedla, že Věra Jourová má plnou důvěru šéfky unijní exekutivy Ursuly von der Leyenové. Komise podle ní na dopis odpoví a je otevřena k dalšímu dialogu s Maďarskem.

Petříček: Jourová dělá svou práci a dělá ji dobřeMístopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová dělá svou práci a dělá ji dobře. Na dotaz ČTK to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). "Věra Jourová dělá svou práci a dělá ji dobře. Řízení EU týkající se vlády práva nejsou ničím novým ani ničím osobním. Komise navíc aktuálně hodnotí stav demokracie ve všech zemích EU. Není to tedy žádný útok proti Maďarsku. Myslím, že je zapotřebí jednání a ne mediální bitva," uvedl Petříček.

Piráti a ODS: Jourová řekla pravdu, podobně má hodnotit i ČR

Slova místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové o vývoji v Maďarsku jsou pravdivá, nejsou důvodem k rezignaci, ke které vyzval maďarský premiér Viktor Orbán. Na dotaz ČTK to uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle šéfa ODS Petra Fialy by měla být Jourová podobně statečná v hodnocení situace v České republice. V jejím čele je člověk s rozsáhlým střetem zájmů, napsal. Předseda SPD Tomio Okamura s Orbánem souhlasí, činnost Jourové podle něj neprospívá ani českým zájmům. ČRo, 29.9.2020

Odvolat? Šéfka Evropské komise se za Jourovou postavila

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)