Přemysl Rut: Mým národům

28. září 2020

Den české státnosti na Vltavě připomínáme povídkou současného českého spisovatele Přemysla Ruta. V autorské interpretaci poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2014

V provolání Mým národům! císař František Josef I. vyhlásil válku Srbsku, která nakonec přerostla v celosvětový konflikt. Jak ovšem ve své povídce píše Přemysl Rut, starý mocnář původně napsal něco docela jiného...

Přemysl Rut má rád malé dějiny uvnitř dějin velkých a ve svých hrách, písničkových pořadech i prózách s humorem připomíná, jak vidí svět malý člověk a jak jinak se můžou události jevit z nízké perspektivy. Taková je i jeho povídka Mým národům, jíž připomínáme Den české státnosti.

Přemysl Rut vystudoval činoherní režii na DAMU v Praze, v letech 1980–1984 byl režisérem Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde vedl zejména kabaretní Malou scénu. Po zákazu její činnosti se vrátil do Prahy, kde již od roku 1972 autorsky i interpretačně spolupracoval s Ivanem Vyskočilem a dalšími osobnostmi českého autorského divadla.

Je autorem divadelních i rozhlasových her, povídek, básní a esejů. Za „knihu o příběhu“ Pan Když a slečna Kdyby získal roku 2007 Cenu Toma Stopparda. Povídka s názvem Mým národům byla napsána na objednávku Českého rozhlasu.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.